Здравейте
Назначиха ме за представител на лице, което дължи сметки към енергийно дружество.
Принципно съм от юристите, които не харесвам методите на работа на този тип дружества и винаги те са виновни - по моему, та и тук така.
Търся и другата гледна точка.
Собственичката се оказа, че от 2 г е в Англия. Не се е прибирала.
Къщата е на края на един квартал, населяван с малцинства.
Вероятно някой е влизал в къщата зимата, живял е, топлил се е и си е заминавал.
Сега дали тя е спомогнала за това или не - да кажем не ми се струва важно. Огледах къщата - не етрудна да се влезе.
Обаче партидата е на нейно име.
Примерно влиза човека и понеже дълго време е нулево потреблението, ток има, включва си климатик, печки и т.н. прави сметка първо от 40-50 лева, после от 100, после от 200 лв.
Явно в един момент подаването спира, и някъде на третата сметка дружеството начислява такса за включване 19 лева, която не е платена и подава ток на обекта. И така на два пъти до април.
Новите включвания трябва да са поискане от човек, който не е собстевник на жилището - нито титуляр на партидата- това е сигурно.
И още по-странното. Минава лятото, човекът отива наесен в това жилище отново - сметките стоят - имаме задължения от над 440 лева, начисляват му 19 лв по партидата - няма данни да са платени и му подават ток и ето ти нова сметка от 200 лева.
Та сега жената дължи над 700 лева.
Сега жената си ги плати, обаче то по тази схема тя може да си живее в Англия и да плаща чужди сметки с години.
Аз някак си си мислех, че само собственик може да поднови подаването, когато имаме изключване и то след като са платени предходните сметки, но май не е точно така.
Опитвам се да докажа, че тя не е знаела за тия сметки, не би могла да узнае и че няма вина за водене на делото - поне да спасим разноските.
Също мисля до кого да се обърна да не се включва тока в този обект от други лица - само от нея, за да не се случва това вбъдеще? Самото дружество ли или към Комисията която регулира отношенията с ен.дружества?
Гледах опция да да даде ел.поща да я известяват за далъженията, което е ок ама пък само ще я известяват - нищо повече.
- Дата и час: 23 Ное 2024, 22:36 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Енергийно дружество - странности при сметките
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
2 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Енергийно дружество - странности при сметките
Опитайте да сезирате омбудсмана на дружеството. Подобен случай при мен беше решен много разумно от омбудсмана на ЧЕЗ преди 7-8 години.
- scorpio13
- Младши потребител
2 мнения
• Страница 1 от 1
|
|