начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Репатриран автомобил от платен паркинг

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Репатриран автомобил от платен паркинг

Мнениеот kemran0203 » 26 Фев 2021, 20:01

Здравейте.
Работя в центъра на град Русе, в платената зона.
Инвалид съм и имам талон за паркиране на инвалидни места, издаден от Община Русе.
Има само едно инвалидно място до моята работа, почти винаги е заето, но си спирам на обикновено платено място и си слагам талончето на предното стъкло и не ми правят проблеми за престоя ми цял ден на платено място.
Тази сутрин (26.02.2021г.), естествено инвалидното място е заето от ранни зори както всеки ден,
паркирам си аз на платената съседна клетка, но забравям да сложа талончето на таблото под предното стъкло. Виновен съм, признавам си. Спор няма.
Служителката, събираща таксите за паркиране (която много добре ми познава колата, все пак всеки ден съм там...) вика паяка след мен и ми вдигат колата. Отивам аз на паркинга, където водят вдигнатите коли, с идеята, че като им покажа ТЕЛК решението си и талончето от община Русе, ще си взема колата безплатно... Да ама не. Не признаха нито талона за паркиране, нито ТЕЛК-а. В момента на идването на паяка съм бил в нарушение и толкова, ПЛАЩАЙ СИ.

Та въпросът ми е - Както всеки обвинен в нещо, има право на защита и представяне на доказателства оневиняващи го, нямам ли аз право да си представя в последствие документите, които ми дават право да паркирам там безплатно и да си взема колата без санкция?

И ако обжалвам пред Общината това, имам ли някакъв шанс. Между другото не ми дадохда нищо друго освен касова бележка за плащане на репатрирането.
kemran0203
Младши потребител

Re: Репатриран автомобил от платен паркинг

Мнениеот jhoro » 26 Фев 2021, 22:25

Здравейте! Какво да кажа? Нямам думи!!!

Само едно уточнение (за протокола) - автомобила Ваша собственост ли е или ... просто Ви обслужва? Не, че е толкова важно, ама първото е по-лесно доказуемо.

Другото е просто наглост!
Добре дошли в България!
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител

Мнениеот nikodim77 » 26 Фев 2021, 23:18

Здравейте,
По повод на думите Ви:
Та въпросът ми е - Както всеки обвинен в нещо, има право на защита и представяне на доказателства оневиняващи го, нямам ли аз право да си представя в последствие документите, които ми дават право да паркирам там безплатно и да си взема колата без санкция?

И ако обжалвам пред Общината това, имам ли някакъв шанс. Между другото не ми дадохда нищо друго освен касова бележка за плащане на репатрирането.

Краткият обобщаващ отговор на изведените въпроси считам, че е НЕ!
Преди всичко ще вметна, че в настоящия случай няма значение, чия собственост е МПС, но не това е важно.
Първо, Вие сте пропуснал да поставите картончето, удостоверяващо, че МПС е на лице с право да ползва преференциално паркиране, което на свой ред „поставя правото” в ръцете на служителите по репатрирането. Съдебната практика при обжалване на подобни действия е непротиворечива, и съдебните състави отдават значение именно на обстоятелството, дали картончето е било поставено на съответното му място – видимо. Обикновено при репатриране на МПС се правят снимки, които се приемат от съдилищата ведно със свидетелските гласни доказателства. Предвид горното, намирам за излишно действието, наречено от Вас – обжалване пред общината. Принципно не е пред общината обжалването на т.нар. „Принудителна административна мярка (ПАМ). За да обжалвате ПАМ следва да сте 100% сигурен, че е опорочена административната процедура по осъществяване (налагане) на тази ПАМ, че съответната общинска наредба е незаконосъобразна, че лицата, които са във връзка с налагането на мярката не отговарят на законовите изисквания и др., и др. тънкости, които биха Ви били разяснени от адвокат или др. юрист, вещ в административното право и процес. В противен случай обжалването е обречено…
Второ. Съжденията Ви в насока – „…всеки обвинен в нещо, има право на защита…” в случая също са неотносими. Доколкото от постът Ви се разбира, Вие не сте бил санкциониран за нарушение на ЗДвП (нямате издаден фиш или съставен АУАН), следователно не е налице акт, обвиняващ Ви в нарушение, който да обжалвате.
Просто за напред да Ви е "обеца на ухото" този случай и да следите винаги за поставяне на картата на мястото ѝ!
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот jhoro » 26 Фев 2021, 23:39

В случая - Никодим е прав! Не глобално, но поне за извода:
nikodim77 написа:
kemran0203 написа:И ако обжалвам пред Общината това, имам ли някакъв шанс.

Краткият обобщаващ отговор на изведените въпроси считам, че е НЕ!

доколкото става дума за Българска Община!

Колкото до думите „Преди всичко ще вметна, че в настоящия случай няма значение, чия собственост е МПС, но не това е важно.“ - това също е вярно. По простата причина, че става дума за „Карта за паркиране на местата, определени за превозните средства, обслужващи хора с трайни увреждания“ - без да се конкретизира собствеността на въпросните ППС!

Останалите разсъждения, са си типично регионални!
Ама потърпевшия бил виновен!!!
Обикновено се правели снимки??? В случая - индикации за такива ... няма!

Колкото до обжалването - обжалва се акт (действие, подкрепено с документ)! В случая има само „касова бележка за плащане на репатрирането“. Както преди време платих на „Пътна помощ“, за преместване (репатраж) на повреден автомобил.

А това накрая
nikodim77 написа:Просто за напред да Ви е "обеца на ухото" този случай и да следите винаги за поставяне на картата на мястото ѝ!

Въпросната карта, се носи от правоимащото лице и се поставя на всеки автомобил, който го обслужва!
Мястото ... не е само едно!
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител

Мнениеот nikodim77 » 27 Фев 2021, 00:10

Уважаеми kemran0203,
В преходния ми пост бях по-въздържан, но следва да отбележа, че юзъртъ – jhoro е форумен трол без грам правни познания и същият не е лице на форума! Та, ще Ви помоля да ме извините за долното!

Еий, Жорище! Кой си ти бе, че да продължаваш най нахално и арогантно да пишеш след мен и то небивалици бе?!?! Какво значи „регионални разсъждения”, А!?
В случая индикации за снимки нямало? Ти троле, как го разбра това бе?!
Принципно за обжалване на подобна ПАМ е достатъчна само и тази касова бележа, за която пишеш. Ма кой те пита какво и къде си плащал бе?!? Мястото за поставяне на картата е само едно – чл. 18 от ППЗДвП!
Бре гръмни се бре! Ако целиш да ме предизвикаш в нещо, просто ми го кажи (напиши) ще се срещнем, няма лошо, но недей да спамиш в темите, да пишеш след мен нестойностни неща и да срамиш форума!!!
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот kemran0203 » 27 Фев 2021, 10:03

Снимков материал по време на вдигане на автомобила със сигурност има, иначе нямат право да го вдигнат без доказателства. Просто не съм си искал снимките (като знам че съм си виновен... :D )
Талончето за паркиране е на лицето, а не на колата, така че няма никакво значение чия собсвеност е колата, иначе да, моя си е колата по документи.
Идеята ми за обжалване, не е че съм вдигнат неправомерно, а че след това не можеше ли просто да бъде освободен автомобила без заплащане, след представени доказателства че е инвалиден.
kemran0203
Младши потребител

Мнениеот nikodim77 » 27 Фев 2021, 14:18

Здравейте отново,
Вижте, разбирам Ви, но в случая се разграничава административно наказание с опция за прилагане на т. нар. „маловажност” и репатрирането, което се води „услуга”, за която се плаща. Всъщност Вие сте заплатил разходите по репатриране (преместването му чрез извозване…) на автомобилa Ви. Служителите са направили снимки, оформили са съответната бумащина, осчетоводили са действията и получената сума – издали са касов бон.
В случай, че обжалвахте наложената ПАМ и резултатът от обжалването е във Ваша полза, тогава да, можете да искате възстановяване на платеното от Вас. Но както по-горе написах, намирам, че обжалването би било обречено на неуспех, за което изложих аргументи.
Притен съботен ден!

пп.
Мненията ми не следва да бъдат разбирани като защита на службите по репатриран на МПС, напротив, аз съм стигал до люти скандали с тях… просто се стремя да бъда обективен в преценката на казуса, така както е представен и съпоставен с аналогични - обект на съдебни актове.
nikodim77
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ