начало

Приложимост на правилото ne bis in idem относно определенията по допустимостта на иска (процесуалните решения) Приложимост на правилото ne bis in idem относно определенията по допустимостта на иска (процесуалните решения)

Извънредно положение

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Извънредно положение

Мнениеот ivarbanov » 21 Мар 2020, 09:25

Не съм юрист, но се надявам да получа някакъв отговор тук. Моля за извинение, ако не съм на правилното място. Пуснал съм въпроса във фейсбук и просто ще копирам и тук. Благодаря!

Напоследък се чуда върху един казус. В нормална ситуация той ми е ясен и е абсолютно прост. Но не съм сигурен при положение на извънредна ситуация къде са регулирани отношенията, освен в Конституцията. Как е уреден този въпрос законово.
А въпросът е : може ли с указания, на който и да било, да се нарушават нормативни документи по време на обявено извънредно положение?
Конкретно визирам указанията да се отпускат от аптеките лекарствени продукти, заплащани от НЗОК, без рецепта на база вписано предишно отпускане. С което се нарушават Наредба 4 за предписване и отпускане на лекарствени продукти, административен договор между аптеката и РЗОК, Закона за лекарствените продукти в хумавната медицина и всичко що касае счетоводна отчетност и правнни отношения.
ИНТЕРЕСУВАМ СЕ ЕДИНСТВЕНО ПРАВНО ОТ ВЪПРОСА И НЕКА НЕ СЕ ЗАСЯГА ЕТИЧНАТА СТРАНА.
Малко конкретика, за която се сещам. В Наредба 4 са описани изискванията към лекарското предписание. Като дозировка, кой го е предписал и т.н. При работа по дадените указания това не се вижда. Нарушават се изискванията на договора да се отпускат лекарствата пред приносителя срещу лична карта и вписване на ЕГН то му. Срещу подписи на изпълнил и получател. Ако утре реша да изпълнявам фиктивно рецепти после как ще си уреждаме отношенията с касата, прокуратурата и съда като единственото изискване е просто човека да си е получавал лекарствата в аптеката. Вярно, че трябва да ги вписвам в рецептурната книжка, но само срещу моя подпис. Ами вчера изпълних бизор за два лева и човека отказа еликвис за над сто лв. Можех и него да отпусна фиктивно, нали? Кой гарантира че от последното вписване, както са указанията здравословното състояние на пазиента не се е променило и човека вече няма нужда от същите лекарства и даже са му вредни. Да кажем получил инсулт, инфаркт или не знам още какво, защото аз НЕ СЪМ лекар, АЗ СЪМ фармацевт и не ми е работа и ми е забранено Закона за здравето и Наказателния кодекс да назначавам лечение, и близките на болния дойдат, вземат лекарствата и се случат лоши неща с пациента. Кой ще носи наказателна отговорност? Напомням, че всеки магистър фармацевт по закон е независим в професионалните си действия, а в НК има предвидена санкция за настъпили увреждания поради немърливо изпълнение на служебните задължения. Ще ме защитят ли тези указания в съда, или ще ми кажат, че незаконосъобразни разпореждания не се изпълняват. Толкова се сещам като като фармацевт без юридическо образование.
ivarbanov
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ