начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Aко процедурата по подновяване на лична карта се прекрати

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Aко процедурата по подновяване на лична карта се прекрати

Мнениеот nevca » 09 Мар 2024, 18:27

Въпросът ми е какво следва ако процедурата по подновяване на лична карта се прекрати, ще си получа ли обратно старата лична карта (изтекла)? Детайлите: живея в чужбина от много години, тук ползвам други имена по причина лични отношения, но без брак, съответно документите ми оттук са с тези други имена. Когато отидох да подам заявление за нова лична карта (трябва ми за продажба на имот в България), консулството изиска "валиден личен документ" и понеже българските са изтекли, посикаха тукашна шофь орска книжка. Аз не съобразих в момента, че имената на нея са съвсем различни и сега не знам какво следва като ипратят копието от консулството. Писах им имейл спешно да помоля да задържат заявлението, но предполагам е било късно.
Ще съм благодарна ако някой може да сподели опит дали ще е отказано заявлението на база различните имена в документа от чужбина и какво следва ако е отказано. Ако не ми върнат стара карта, нямам друг документ, а трябва да продадем имот.
Благодаря.
nevca
Нов потребител

Re: Aко процедурата по подновяване на лична карта се прекрат

Мнениеот thebeast » 09 Мар 2024, 22:22

Така или иначе изтеклата лична карта не върши работа за продажба на имот.
thebeast
Потребител

Мнениеот guest1 » 09 Мар 2024, 22:55

nevca написа:Въпросът ми е какво следва ако процедурата по подновяване на лична карта се прекрати, ще си получа ли обратно старата лична карта (изтекла)?

Само дотук, защото другото са обяснения.
Няма нужда да си получавате ли обратно старата лична карта (изтекла) - защото тя ще е при Вас!
Чл. 9. (4) При издаване на нов български личен документ предишният от същия вид се връща на органа, който го е издал, а когато лицето се намира в чужбина - на съответното задгранично представителство на Република България, което го предава на органа, който го е издал.

Чак когато новия документ е готов - тогава се връща стария!

За различните имена - има формуляр „Удостоверение за идентичност на лице с различни имена“.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот nevca » 09 Мар 2024, 23:03

Да, но проблемът е в различните имена. Ако откажат заявлението поради различните имена на чужбинската шофьорска книжка, единствено съд в България би довел до еднаквост, но подобно решение не е гарантирано. Ако съдът откаже, и без старата лична карта ако я задържат, оставам с никакъв документ за самоличност ты като същите изисквания са и за подновяване на паспорт тоест и него не мога да подновя с различни имена на чужбинските документи.
Не знам доколко подобна ситяция е предвидена при евентуален отказ от български съд: невъзможност да се поднови документ за самоличност изобщо...
nevca
Нов потребител

Мнениеот nevca » 09 Мар 2024, 23:10

guest1
Личната ми карта,старата, остана ПРИ консулството, не са ми я връщали, закачена за заявлението

Този формуляр е след одобрена/законова смяна на имена. По брак е един вариант, чрез съд е друг (както е упоменато там,). Моите са сменени само в чужбина и това е проблемът.
Аз нямах намерение да ги сменям и в България, защото не съм с нов брак и при евентуална раздяла, тук би било лесно да ги сменя отново но не в България. Единствено ме притеснява дали ще отжажат заявлението за личната карта като видят различните имена (ты като прдполагам консулството изпраша копие/сканиранчужбинския личен документ).
nevca
Нов потребител

Мнениеот guest1 » 09 Мар 2024, 23:47

nevca написа:guest1
Личната ми карта,старата, остана ПРИ консулството, не са ми я връщали, закачена за заявлението

Този формуляр е след одобрена/законова смяна на имена. По брак е един вариант, чрез съд е друг (както е упоменато там,). Моите са сменени само в чужбина и това е проблемът.
Аз нямах намерение да ги сменям и в България, защото не съм с нов брак и при евентуална раздяла, тук би било лесно да ги сменя отново но не в България. Единствено ме притеснява дали ще отжажат заявлението за личната карта като видят различните имена (ты като прдполагам консулството изпраша копие/сканиранчужбинския личен документ).

Първо - има нарушение на закона!
Чл. 4 (4) Компетентните органи нямат право да отказват издаването, да отнемат или да задържат български личен документ извън реда и случаите, определени със закон.

После - има и нарушение на Правилника за издаване на българските лични документи.
Чл. 7 (2) При подаване на заявлението лицата удостоверяват самоличността си чрез представяне на документ за самоличност, документ за пътуване или друг заместващ документ.
(3) Заявлението не се приема при установена липса или несъответствие на единен граждански номер (ЕГН), личен номер на чужденец (ЛНЧ), личен номер (ЛН), имена и/или месторождение с данните в НАИФ "НРБЛД".

Остава само едно - приели са, че идентификацията ви е успешна и просто трябва да изчакате получаването на новата лична карта.

guest1
Активен потребител

Мнениеот nevca » 10 Мар 2024, 00:54

guest1
Много би ми се искало да е така,но в Закона за личните документи пише, че до 5 работни дни от България уведомяват посолството/консулството дали има нередности в заявлението. Тоест, тукашните служители са само препращачи,за съжаление. След тези 5 дни те имат 7 дни мен да ме уведомяват какво са им казали от България, пак по закона прочетох.
Аз отивам в понеделник да се опитам да разбера дали не е още изпратен, но нямам много надежди, електронно се изпраща.

Остава въпроса при най-лош сценарий и върнато заявление, какво да се направи. Параграх 22: покажи валиден личен документ за да ти издадем нова лична карта; документите коити показваш предотвратяват издаването на нова лична карта поради други имена...
nevca
Нов потребител

Мнениеот guest1 » 10 Мар 2024, 10:00

nevca написа:Тоест, тукашните служители са само препращачи,за съжаление.

С други думи - те са просто "пощенски кутии"!
nevca написа:Остава въпроса при най-лош сценарий и върнато заявление, какво да се направи. Параграх 22: покажи валиден личен документ за да ти издадем нова лична карта; документите коити показваш предотвратяват издаването на нова лична карта поради други имена...

Значи ... представяте документи, та които сте с "оригиналниге", български имена. Акт за раждане, кръщелто свидетелство....
Старата лична карта или паспорта ви - с биометрични данни ли са?

guest1
Активен потребител

Мнениеот nevca » 10 Мар 2024, 16:03

Това мисля утре рано, първа работа, с акта за раждане отивам и ще настоявам това да е съпътстващ документ,не тукашната шофьорска книжка с различните имена. В закона пише че така трябва да е,но те изискват "валиден личен документ", а не акта за раждане.
Не,старите нямат биометрични данни, но те ми взеха сега като подадох заявлението.
Дано не е изпратено вече.
Ако получа отказ, чудя се дали на място в България не бихме могли да направим документи, само с актовете за раждане и старите/изтекли...
nevca
Нов потребител

Мнениеот guest1 » 10 Мар 2024, 16:44

nevca написа:Това мисля утре рано, първа работа, с акта за раждане отивам и ще настоявам това да е съпътстващ документ,не тукашната шофьорска книжка с различните имена. В закона пише че така трябва да е,но те изискват "валиден личен документ", а не акта за раждане.
Не,старите нямат биометрични данни, но те ми взеха сега като подадох заявлението.
Дано не е изпратено вече.
Ако получа отказ, чудя се дали на място в България не бихме могли да направим документи, само с актовете за раждане и старите/изтекли...

По принцип и леко „покрай“ темата.
Ако утре „цъфна“ на някое КПП (без грам документи) и твърдя, че съм български гражданин и се казвам .... еди_как_си - какво мислите, че ще последва?
Българската държава няма право да откаже достъп на никой български гражданин!
Следва идентификация - по всички възможни начини и чак след това - други действия.

Пп. Много лесно е, да си загубя всички документи, в това число и паметта!

guest1
Активен потребител

Мнениеот nevca » 10 Мар 2024, 17:18

Да, разбира се, по закон всеки български гражданин има право на лична карта, но откази се случват въпреки това, затова мисля краен вариант, ако тук не можем да се справим, да пътуваме и на място да вадим. Законът казва при липса не валиден личен документ за идентификация, се представя акт за раждане. Не разбирам защо консулствата изискват какъвто и да е, дори тукашен, валиден личен документ вместо да вземат българския акт за раждане. Утре сутрин ще съм там, да видим как ще се развият събитията.
nevca
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ