начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Достъп до обществена информация

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Достъп до обществена информация

Мнениеот ttodorovaa » 22 Фев 2022, 13:05

Здравейте, имам следния въпрос. Срещу мен е подаден сигнал в общината, който е препратен към ОДБХ, дойде инспектор и ми написаха предписание. При поискване да се запозная със съдържанието на сигнала и да ме информират кой го е подал ми беше казано, че за да няма разправии между съседите, те не давали такава информация. Въпреки че анонимни сигнали не могат да се подават, така и не можах да разбера кой доброжелател се е оплакал. Написах искане за достъп до обществена информация до общината, които го препратиха по компетентност към ОДБХ, оттам не са ми отговорили все още. Въпросът ми е има ли някакво законно основание, на което може да ми откажат да се запозная със сигнала срещу мен и така ревностно да пазят в тайна подателя му. Тази информация, която искам да ми се предостави, може ли изобщо да се отнесе към ЗДОИ и дали няма да попадне в някои от изключенията, при които законът не се прилага? Какво изобщо друго може да се направи, освен че ще обжалвам мълчаливия отказ на ОДБХ, някой имал ли е подобна практика, мерси.
ttodorovaa
Нов потребител

Re: Достъп до обществена информация

Мнениеот todorst » 22 Фев 2022, 21:42

Макар да сте във Форума, изписвайте инстанциите . Що е то АвГ - ОДС при МНР? От общината са задължени да ви кажат подателя на сигнала и да ви прочетат текста. Толкова. Пишете си обяснение,възражение! Може сигнала да е неправилен, уронващ пристижа, доброто име и т.н, да да не последват санкции! Искате да накажете сигналджиите. Иск пред СЪДА с изискване преписката и сигнала, становището на общината и т.н. Това е пътя! Има и специалисти - адвокати по такива казуси ?!
П Е Ш О
todorst
Потребител

Мнениеот guest1 » 22 Фев 2022, 22:25

todorst написа:Макар да сте във Форума, изписвайте инстанциите.

Пешо - кое не ти е ясно?
Ако питаш за ОДБХ - това е Областна Дирекция по Безопасност на Храните. Регионална структура на Българска Агенция по Безопасност на Храните (БАБХ).
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот errant_lawyer » 22 Фев 2022, 23:26

Здравейте,

АПК не предвижда право за субекта, срещу който е подаден сигнала, да получи информация за подателя на сигнала. Не съм убеден, че и специален закон предвижда такова право. Житейските основания за това са очевидни (напр. разкриването на името на служител, подал сигнал срещу своя работодател до ИА "Главна инспеция по труда", със сигурност няма да се отрази благотворно на служителя).
На следващо място, сигналът не е анонимен, защото органът, до който е подаден, знае кой е подателят.
Освен това правоотношението, което възниква, е между Вас и органа. Или има административно нарушение, съответно АУАН и НП, или няма. Ако Ви издадат НП и то е незаконосъобразно, съдът ще го отмени, а Вие имате право на разноските, направени в производството.
На последно място, категорично няма да Ви да предоставят достъп по ЗДОИ. Чл. 2. (1) ЗДОИ предвижда, че обществена информация по смисъла на този закон е всяка информация, свързана с обществения живот в Република България и даваща възможност на гражданите да си съставят собствено мнение относно дейността на задължените по закона субекти. Освен това алинея 5 на същия член изрично изключва достъпа до лични данни въз основа на ЗДОИ.
errant_lawyer
Потребител

Назад към Взаимопомощ