Здравейте, имам следния казус:
Имам лоши отношения със съсед в имот на чиито адрес не живея. При поредния скандал ми отряза водопроводната тръба към апартамента (която минава през общите части). След сигнали и жалби в полицията и снемане на показания и след много месеци време има заведено досъдебно произвоство, което е приключило и е предадено на прокурор. Прокурора обаче не предприема никакви действия за момента и имам съмнения, че се опитва да замете нещата и приключи случая като откаже да образува производство. Аз все още нямам вода в имота си. Въпроса ми е какво мога да направя за да принудя съседа си да ми възстанови водопроводната тръба? Адвокат ми каза че дори и да заведа дело за негаторен иск по член 109 от ЗС и да успея да го осъдя (след много месеци) , при неизпълнение на съдебната заповед от негова страна, нещата пак опират до наказателно производство и до прокурора, който не си мърда пръста. Оказва се че в тази държава няма кой да ме защити и съм оставен месеци наред без вода. Добре че не живея на адреса инъче не знам какво щях да правя!
- Дата и час: 23 Ное 2024, 23:51 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
защита при нарушени права
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Re: защита при нарушени права
Здравейте,
ако имате влязло в сила съдебно решение, можете да поискате издаване на изпълнителен лист.
Въз основа на него може да образувате изпълнително дело.
Ако съседът Ви продължава да не изпълнява съдебното решение, съдебният изпълнител може да му налага глоби, докато не изпълни:
ГПК: Чл. 527. (1) Когато действието не може да се извърши от друго лице, а зависи изключително от волята на длъжника, съдебният изпълнител по искане на взискателя принуждава длъжника да извърши действието, като му налага глоба до 200 лв. Ако и след това длъжникът не извърши действието, съдебният изпълнител му налага последователно нови глоби до същия размер.
(2) Правилото по ал. 1 не се прилага за задълженията на работници и служители, които произтичат от трудово или служебно правоотношение.
(3) Когато длъжникът върши противното на това, което с решението е задължен да върши или да търпи, съдебният изпълнител по искане на взискателя му налага за всяко нарушение на това задължение глоба до 400 лв.
(4) Действията на съдебния изпълнител по оправомощаването и по налагане на глобите подлежат на обжалване по реда на чл. 435 - 438.
ако имате влязло в сила съдебно решение, можете да поискате издаване на изпълнителен лист.
Въз основа на него може да образувате изпълнително дело.
Ако съседът Ви продължава да не изпълнява съдебното решение, съдебният изпълнител може да му налага глоби, докато не изпълни:
ГПК: Чл. 527. (1) Когато действието не може да се извърши от друго лице, а зависи изключително от волята на длъжника, съдебният изпълнител по искане на взискателя принуждава длъжника да извърши действието, като му налага глоба до 200 лв. Ако и след това длъжникът не извърши действието, съдебният изпълнител му налага последователно нови глоби до същия размер.
(2) Правилото по ал. 1 не се прилага за задълженията на работници и служители, които произтичат от трудово или служебно правоотношение.
(3) Когато длъжникът върши противното на това, което с решението е задължен да върши или да търпи, съдебният изпълнител по искане на взискателя му налага за всяко нарушение на това задължение глоба до 400 лв.
(4) Действията на съдебния изпълнител по оправомощаването и по налагане на глобите подлежат на обжалване по реда на чл. 435 - 438.
- errant_lawyer
- Потребител
Това значи едно гражданско дело (3 инстанции) + изпълнителното дело = 2-3 години. До тогава аз няма да мога да използвам имота си...
А и какво би станало ако реши да плаща глобите за да не мога аз да ползвам имота си...
А и какво би станало ако реши да плаща глобите за да не мога аз да ползвам имота си...
- karabatak
- Нов потребител
Здравейте,
Ако аз бях на Ваше място щях да действам по съвсем различен начин.:
Нямаше да пускам до прокуратурата, а щях да се обърна към ВиК! Чак когато те установят, къде е проблема, тогава и аз щях да се впусна в прокурорски „приключения”. Нещо повече, ВиК едва ли щяха да оставят така нещата и също щяха да сезират МВР, прокуратура и прочие. Все пак не е късно да им съобщите, че сте без вода от месеци… да видим техните действия. А относно „подканване” на прокуратурата да се размърда, съветвам Ви да се обърнете към адвокат.
Успех!
Ако аз бях на Ваше място щях да действам по съвсем различен начин.:
Нямаше да пускам до прокуратурата, а щях да се обърна към ВиК! Чак когато те установят, къде е проблема, тогава и аз щях да се впусна в прокурорски „приключения”. Нещо повече, ВиК едва ли щяха да оставят така нещата и също щяха да сезират МВР, прокуратура и прочие. Все пак не е късно да им съобщите, че сте без вода от месеци… да видим техните действия. А относно „подканване” на прокуратурата да се размърда, съветвам Ви да се обърнете към адвокат.
Успех!
- nikodim77
- Активен потребител
Здравейте
ВиК са до главния водомер - след него до колкото знам нямат правомощия.
- karabatak
- Нов потребител
karabatak написа:Здравейте
А дали нямат?
В такъв случай - защо се пломбират индивидуалните водомери?
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“
Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“
Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
- guest1
- Активен потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|