начало

Съдът назначи нови експертизи, за да реши делото за убийството на психолога Иван Владимиров Съдът назначи нови експертизи, за да реши делото за убийството на психолога Иван Владимиров

Магазини със собствен вход и общи части

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Магазини със собствен вход и общи части

Мнениеот dim_dim » 06 Дек 2021, 14:29

Здравейте, имам магазин със собствен вход в сграда със смесено предназначение.Пред магазина има пространство, което е покрито с плочки/не става дума за тротоар, той е пред него/.На него съм сложил две маси/тип "варел"/ с рекламата на кока-кола.Идин от живущите в сградата иска да плащам наем на етажната собственост за общите части пред магазина, защото съм извършвал търговска дейност.Само, че това не са обикновени маси, а маси/"варел"/ с рекламна цел.Търговската дейност, я извършвам вътре, не отвън.
Трябва ли според Вас да плащам наем на Етажната собственост?
dim_dim
Нов потребител

Re: Магазини със собствен вход и общи части

Мнениеот guest1 » 06 Дек 2021, 15:30

Здравейте!
dim_dim написа:Трябва ли според Вас да плащам наем на Етажната собственост?

В общия случай - НЕ!
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот nikodim77 » 06 Дек 2021, 22:37

Здравейте,
В общия случай – ДА…!
Търговската дейност упражнявате в магазина, но вещите (варелите тип – маси) са поставени от Вас именно във връзка с тази търговска дейност. Дори да се приеме, че „масите” не са обвързани с търг. дейност, то остава да се приеме, че са рекламни съоръжения, което отново поставя въпроса за основанието и разрешението, на което се основава тяхното поставяне. Така, че щом сте заел някаква площ, която не е Ваша, но е заета от Ваши вещи (съоръжения), пък било то и рекламни, то Вие дължите съответното обезщетение (наем) на собственика на тази площ. До тук в отговор на встъпителните ми думи: „В общия случай – ДА…!”
Сега!?:
Претенции за плащане за ползване на заетата от „масите” Ви площ, може да иска собственикът на площта, но по съответния законосъбразен начин. Пишете, че един от живущите в сградата иска да плащате наем на етажната собственост за общите части пред магазина. Дали са общи части или прилежаща площ няма да коментирам, но в случая, ако се касае заобщи части, то съгласно ЗУЕС има конкретно разписани правила за това, как и по чие решение се отдават под наем тези общи части. Така да Ви идва някой от живущите и да Ви иска наем е, меко-казано несериозно. Като Ви поиска пак да плащате, Вие му поискайте решение на ОС ведно с всички изискуеми документи, касаещи общата част. Освен това е редно при решение на ОС на ЕС преди това да са проведени разговори (преговори) относно предстоящите ви наемни правоотношения. И т. н., и т. н. – най-общо и елементарно пояснено.
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот todorst » 08 Дек 2021, 18:57

Имам сходен проблем. Магазин със самостоятелен вход откъм улицата.
За жилищната част от сградата има отделен луксозен вход с кабина-охрана, асансьор и т.н. за което живущите заплащат разноски за почистване,охрана и прочее. Изненадаха ме като ми връчиха разписки за неплатени разходи - за охрана, почистване и пр. Ние сме няколко магазина и на практика не ползваме нищо друго освен магазините си. дори да има Решение на Общо събрание ,за което не сме уведомявани и не сме канени, правилно ли е това. За ремонт на покрив не възразяваме, но за ремонт на асансьора -защо?

моля, за коментар !
todorst
Потребител

Мнениеот todorst » 18 Яну 2022, 19:15

нЕ мА Т.Е нЯМЯ кОГА ЩЕ ВЛЕЗЕ В СИЛА МЪЛЧАЛИВИЯТ ОТКАЗ /ОТГОВОР / дА МУ МИСЛИ АДМИНИСТРАЦИЯТА. иСКАМ НЕЩО ПИСМЕНО - 30 ДНИ нЯМА ОТГОВОР - ЗНЕЧИ Е ПРАВИЛНО ИСКАНЕТО! дАЙ гОСПОДИ !
todorst
Потребител

Назад към Взаимопомощ