начало

Приложимост на правилото ne bis in idem относно определенията по допустимостта на иска (процесуалните решения) Приложимост на правилото ne bis in idem относно определенията по допустимостта на иска (процесуалните решения)

Адресна регистрация на лице, живеещо в чужбина

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Адресна регистрация на лице, живеещо в чужбина

Мнениеот delevator » 28 Дек 2018, 16:18

Здравейте,

Към момента имам адресна регистрация в София и валидна лична карта с постоянен адрес същия в София. От над 2 години живея в чужбина, а междувременно имотът в София, на чийто адрес съм регистрирана, е продаден. Имам къща на мое име в провинцията, в която живее майка ми. Личната ми карта след няколко месеца изтича.
Въпросът ми е: трябва ли задължително да се регистрирам в общината, където се намира имотът ми, или мога да се възползвам от чл. 93 ал. (4) от (ако не се лъжа) Закона за етажната собственост: "Български граждани, живеещи предимно в чужбина, които не са вписани в регистрите на населението и не могат да посочат постоянен адрес в Република България, се вписват служебно в регистрите на населението на район "Средец" на град София." Очевидно аз съм вписана в регистрите на населението и вече имам регистрация на постоянен адрес (макар той да не е де факто постоянният ми адрес); но просто не ми се иска да си издавам личната карта с постоянен адрес, с който вече нямам нищо общо, а от друга страна не желая да трябва да ходя до населеното място, в което е къщата ми, за да издавам каквито документи ми потрябват по постоянен адрес някога (молба за преиздаване на лична карта, за издаване на паспорт и т.н.). Не бих се занимавала и да ги изисквам през консулските служби, защото знам, че отнема страшно много време и е тромаво. Щè ми се да мога само с пътуване до София да уреждам каквото ми е необходимо.
Благодаря предварително.
delevator
Нов потребител

Re: Адресна регистрация на лице, живеещо в чужбина

Мнениеот katerinakuch » 03 Апр 2020, 13:11

Въпросът ми е: трябва ли задължително да се регистрирам в общината, където се намира имотът ми, или мога да се възползвам от чл. 93 ал. (4) от (ако не се лъжа) Закона за етажната собственост.

И двете неща са добри. Въпрос на личен избор и удобство.
katerinakuch
Активен потребител

Re: Адресна регистрация на лице, живеещо в чужбина

Мнениеот jhoro » 03 Апр 2020, 23:26

delevator написа:Здравейте,

Само една корекция. Цитирания от Вас член не е от ЗУЕС, а от Закона за гражданската регистрация. Пълния текст е
Чл. 93. (1) Постоянен адрес е адресът в населеното място, което лицето избира да бъде вписано в регистъра на населението.
(2) Постоянният адрес е винаги на територията на Република България.
(3) Всяко лице може да има само един постоянен адрес.
(4) Български граждани, живеещи в чужбина, които не са вписани в регистъра на населението и не могат да посочат постоянен адрес в Република България, се вписват служебно в регистъра на населението от район "Средец" на гр. София.
(5) Постоянният адрес на гражданите е адрес за кореспонденция с органите на държавната власт и органите на местното самоуправление.
(6) Постоянният адрес на гражданите служи за упражняване или ползване на права или услуги в случаите, определени в закон или друг нормативен акт.
jhoro
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ