застрахователят по "автокаско" на водач на МПС спечели дело срещу мене и съм осъден да заплатя няколко хиляди лева, представляващи изплатеното от него обезщетение за отстраняването на щетите по застрахования при него автомобил.
Моят застраховател по гражданска отговорност не е участвал в делото.
Когато получих регресната покана от застрахователя на другия водач, незабавно го уведомих , че имам з-ка "гражд. отговорност" и приложих полицата.
Междувременно още преди първото съдебно заседание по това дело , влезе в сила съдебно решение , което приема, че вината ми за ПТП не е доказана, не е изяснено по законов ред че съм управлявал след употреба на алкохол и вследствие на това съм причинил ПТП, като съм нарушил правилата за движение.
Това решение също го представих на застрахователя,който вече беше завел делото срещу мене.
Уведомих моя застраховател едва след като бях осъден да платя съответната сума.От него нямам никакъв отговор.
От другия застраховател беше поискано привличането на моя застраховател като ответник, но съда отхвърли това искане.
Обжалвах решението и сега ми предстои първо заседание пред СГС.
През цялото време имах адвокат и съм следвал неговите заседания.
Как е следвало да постъпя, за да защитя интересите си по най- добрия начин.
Имам ли шанс за успех при обжалването
- Дата и час: 27 Ное 2024, 19:09 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Имам ли шанс
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Имам ли шанс
Предполагам , че влязлото в сила съдебно решение е оправдателна присъда по НОХД или решение по ах.дело. Ако е така , тогава Вие сте избегнали носенето на административно - наказателна или наказателна отговорност. Това не значи , че действията Ви по управление на МПС -то не са в пряка връзка с причинените , на пострадалия , щети , поради което се търси репарирането им от застрахователя. Аако имате гражданска отговорност , насочете ищеца към Вашия застраховател да си вземе парите от него. Така мисля аз ,но може фактологията по казуса и по - специално конкретния договор гражданска отговорност да променят нещата.
Така , че шанс има , но дали Вие имате .... не знам.
Така , че шанс има , но дали Вие имате .... не знам.
- Христозов
Благодаря Ви за съветите - влязлото в сила съдебно решение е по ах.дело
Това, че не съм уведомил моя застраховател, може ли да го освободи от отговорност по полицата, която имам за гражданска отговорност.
Ищеца се е насочил към мене - а от моя адвокат не е излязла инициатива досега за привличането и на моя застраховател - по-точно едва с жалбата адвокатът ми изтъква като оплакване точно отказа на съда да привлече моя застраховател като ответник и в това се състои цялата защита досега, която ми прави по този случай. А съм го ангажирал от самото начало - непосредствено след ПТП.
Самото искане за привличане беше направено от ищеца - застрахователя на автокаско на другото МПС
Това, че не съм уведомил моя застраховател, може ли да го освободи от отговорност по полицата, която имам за гражданска отговорност.
Ищеца се е насочил към мене - а от моя адвокат не е излязла инициатива досега за привличането и на моя застраховател - по-точно едва с жалбата адвокатът ми изтъква като оплакване точно отказа на съда да привлече моя застраховател като ответник и в това се състои цялата защита досега, която ми прави по този случай. А съм го ангажирал от самото начало - непосредствено след ПТП.
Самото искане за привличане беше направено от ищеца - застрахователя на автокаско на другото МПС
- julian
Ако обсъждаме вече самото гражданско дело за имуществените вреди , тогава работата не е добре.чл.406,ал.2 от Търг.закон задължава застрахования да иска привличане на застрахователя в гражданския процес. За съжаление във възивното производство такова нещо е невъзможно и неговото място е в първата инстанция. При тези условия застрахователя може и да откаже изпълнение задълженията си по застраховка " гражданска отговорност"л Горчивата практика сочи , че "мижавите" застрахователи често го правят. Дано Вашият си държи на името.
- Христозов
Благодаря Ви - почти стигам до идеята, че нямам нужда от адвокат по това дело, което ми изглежда вече загубено.
Не може ли все пак да оспорвам размера на щетите, в установяването на които все пак не съм участвал и не мога да съм сигурен, че това са действителните щети от това ПТП
Не може ли все пак да оспорвам размера на щетите, в установяването на които все пак не съм участвал и не мога да съм сигурен, че това са действителните щети от това ПТП
- julian
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|