- Дата и час: 24 Ное 2024, 02:09 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
ЧСИ или Колектор ?
|
|
69 мнения
• Страница 3 от 4 • 1, 2, 3, 4
Re: ЧСИ или Колектор ?
Отиди и прегледай делото, някъде в началото има една страница с тъмни краски и таблица, в нея са длъжника и всички свързани с него, ЕГН и адрес. Без да направиш впечатление си запиши ЕГН-то, а по него търси земеделския производител.
- ivanov_p
- Активен потребител
Аз ЕГН-то го знам, булстат не знам на ЕТ - къде да търся данни за въпросния ЗП ?
- ffloyd
- Потребител
ЕИК на ЕТ в ТР по ЕГН, а ЕГН-то е БУЛСТАТ на ЗП.
- ivanov_p
- Активен потребител
Оказва се, че няма ЕТ в ТР .
Регистриран ЗП в кой регистър да го търся по ЕГН ?
Регистриран ЗП в кой регистър да го търся по ЕГН ?
- ffloyd
- Потребител
Мисля, че в БУЛСТАТ, но защо ти е да търсиш, какво очакваш да намериш? Доходите на длъжника са несеквистируеми, жена му е ЗП, от банковите й сметки не може да се взима, може да се провери за някакво имущество придобито в брака, но това ще е движимо, което може да поискаш да се опише и продаде и без проверки.
Мисли се преди да се влезе в екшън, а не след това. Ти си разчитал на стоте кила бой, но длъжник носи на бой, а пари не връща.
Мисли се преди да се влезе в екшън, а не след това. Ти си разчитал на стоте кила бой, но длъжник носи на бой, а пари не връща.
- ivanov_p
- Активен потребител
Здравейте,
Миналата година предприехме действия за продажба на колата на длъжника.
Но съдия изпълнителя каза, че ще я продава за 300 лв.
Иска ми някакви разноски за изпълнителни действия 200 лв и аз не съм ги платил.
Понеже станаха вече 2 години ИД без резултат,
Въпросът ми е - ако СИ прекрати ИД - имам ли право да заведа ново ИД при друг СИ ?
Миналата година предприехме действия за продажба на колата на длъжника.
Но съдия изпълнителя каза, че ще я продава за 300 лв.
Иска ми някакви разноски за изпълнителни действия 200 лв и аз не съм ги платил.
Понеже станаха вече 2 години ИД без резултат,
Въпросът ми е - ако СИ прекрати ИД - имам ли право да заведа ново ИД при друг СИ ?
- ffloyd
- Потребител
Ще загубите всичко като такси - което сте платили досега, а иначе - можете спокойно и сами да си преместите делото.
Направете сметка - какво ще вземете и какви такси ще Ви възстановят, един вид - какво ще Ви върне ЧСИ и какво ще поеме длъжника всъщност.
А иначе - може даже Вас да осъдят, че не сте платили поискани действия, тоест - да Ви начислят такси.
Парадокс - самият взискател да стане длъжник - но и така става.
Направете сметка - какво ще вземете и какви такси ще Ви възстановят, един вид - какво ще Ви върне ЧСИ и какво ще поеме длъжника всъщност.
А иначе - може даже Вас да осъдят, че не сте платили поискани действия, тоест - да Ви начислят такси.
Парадокс - самият взискател да стане длъжник - но и така става.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
СИ не е е извършил действия, щото не съм му платил.
Не искам да си трупам нови разходи, когато няма да има никакъв ефект.
Въпроса беше принципен - ако се прекрати делото поради давност 2 год. -
Имам ли право да заведа ново ИД, докога е валиден моя Изпълнителен лист ?
Не искам да си трупам нови разходи, когато няма да има никакъв ефект.
Въпроса беше принципен - ако се прекрати делото поради давност 2 год. -
- ffloyd
- Потребител
Ако СИ прекрати делото поради неизвършени изпълнителни действия 2 год. -
- ffloyd
- Потребител
Не вършат никаква работа ЧСИ-тата, то е природен закон - широко се рекламираха като по-инициативни, по-загрижени и т.н., един фундаментален принцип за предимството на частното предприемачество пред лошият стопанин Държавата и т.н.
Да не попадаш на ЧСИ. Един дълг го събираме вече 7 години - екстра работа.
Имам такива случаи. Не са на място - когато искат - ще свършат работа - ама ако им дадат парички. Ако си мършав клиент - се ослушват - поне докато не ги притиснеш.
А е нещо перверзно да притискаш собствения си ЧСИ. Както и да е - с нови молби се върши работа и така.
По същество - 2-те години са един вид кратък срок - който е за защита на бързото придвижване на делата - има разни теории на правото по въпроса, но това, което казвам е доста практично.
Винаги има едни 5 години срок, които висят над главата на кредитора. Те се прекъсват. С две думи - на деня на прекратяване на 2-те години започват едни 5 години - тоест не са изтекли никакви срокове.
Тънкостта е да се подновяват делата периодично. Тоест - ако ти изтекат 2-години перемция (това е правният термин, перемция - погасяване на служебните правомощия на ЧСИ), от последното действие започват 5 - те години.
Дефакто - 13.01.2018г. си направил искане за опис, възбрана, запор, тогава на 13.01.2023 г. се погасява самият дълг.
А на 13.01.2020г. се погасява изпълнителното дело, което не означава, че не можеш да образуваш ново дело.
Но - ако образуваш ново дело след 2023 г. - вече си загубил.
Можеш да си теглиш изпълнителния лист напред - назад в рамките на 5 години.
Да не попадаш на ЧСИ. Един дълг го събираме вече 7 години - екстра работа.
Имам такива случаи. Не са на място - когато искат - ще свършат работа - ама ако им дадат парички. Ако си мършав клиент - се ослушват - поне докато не ги притиснеш.
А е нещо перверзно да притискаш собствения си ЧСИ. Както и да е - с нови молби се върши работа и така.
По същество - 2-те години са един вид кратък срок - който е за защита на бързото придвижване на делата - има разни теории на правото по въпроса, но това, което казвам е доста практично.
Винаги има едни 5 години срок, които висят над главата на кредитора. Те се прекъсват. С две думи - на деня на прекратяване на 2-те години започват едни 5 години - тоест не са изтекли никакви срокове.
Тънкостта е да се подновяват делата периодично. Тоест - ако ти изтекат 2-години перемция (това е правният термин, перемция - погасяване на служебните правомощия на ЧСИ), от последното действие започват 5 - те години.
Дефакто - 13.01.2018г. си направил искане за опис, възбрана, запор, тогава на 13.01.2023 г. се погасява самият дълг.
А на 13.01.2020г. се погасява изпълнителното дело, което не означава, че не можеш да образуваш ново дело.
Но - ако образуваш ново дело след 2023 г. - вече си загубил.
Можеш да си теглиш изпълнителния лист напред - назад в рамките на 5 години.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Как така започва да тече нов срок 5 години - на какво основание ?
Този срок при същия СИ ли е - или мога да отида при друг СИ ?
И още нещо се сетих - нали прокарват Закон за фалита на частни лица в НС
Какво ще стане при този закон - вече съвсем не можеш да пипнеш длъжника ?
Този срок при същия СИ ли е - или мога да отида при друг СИ ?
И още нещо се сетих - нали прокарват Закон за фалита на частни лица в НС
Какво ще стане при този закон - вече съвсем не можеш да пипнеш длъжника ?
- ffloyd
- Потребител
Еми, в момента и по принцип са много неграмотни юристите ни - главно в областта на законите - но това е общи приказки.
Значи - Давността е 5 години - започва да тече от първия ден, това е обикновено на фиксирана дата.
Напр. даваш пари на заем - до 20-то число, от тогава започва ад тече 5 години давност - един вид не в деня на подписване на заема, а когато е уговорено връщането. И т.н. - тоест първо е важно коя е датата на връщане на заема. Но въпросът с падежа е цяла галактика - на поискване, без уговорена дата и т.н. Там си има отделни правила. Допускаме една твърда дата - 20-то число от месеца. Започват да текат 5 години.
След това започва следното - няма плащане - съответно се прибягва до съд и се взема изпълнителен лист.
Какво е точно състоянието. Прекъсва се давността от деня на завеждане на делото. Нова 5 годишна давност започва да тече от деня на влизане на решението в сила - един вид когато приключи осъждането. От този момент е новата 5 годишна давност.
И така.
Отива се при ЧСИ, в деня на завеждане на молбата за образуване на дело се поражда нова 5-годишна давност.
Ако не се направи нищо по делото - освен образуването на делото, то давността си тече и си изтича от деня на завеждането - тоест ако Съдебният изпълнител не си мръдне пръста след 5 години изтича давността.
А тези 2 години перемция са за дисциплина на ЧСИ и ДСИ да водят делата.
Как се избягва давността - прекратяваш изцяло делото при ЧСИ и отново го завеждаш и т.н.
Сега има тълкуване, че дори простото изпращане на запор на сметка, прекъсва давността и т.н.
Относно бълнуването за Частният фалит - няма да стане. Имал съм работа с омбудсмана като адвокат (тя е вписан адвокат), може да кажа само положителни неща, но има разлика между законодател и грандоман и т.н.
Оставям без коментар промяната на закони - само с една цел - лична реклама. Законодателите са близо до реалните проблеми, но не са 100 прецизни. Сега - гледат че датата на закона е от 1951 година и ритат че е социалистически и т.н.
Ако разчитахме на умниците от Парламента и Съда, то щяхме да сме умрели от глад.
Имам лично впечатление от работата на ЧСИ и от тезите за личен фалит и не съм съгласен с тях.
Значи - Давността е 5 години - започва да тече от първия ден, това е обикновено на фиксирана дата.
Напр. даваш пари на заем - до 20-то число, от тогава започва ад тече 5 години давност - един вид не в деня на подписване на заема, а когато е уговорено връщането. И т.н. - тоест първо е важно коя е датата на връщане на заема. Но въпросът с падежа е цяла галактика - на поискване, без уговорена дата и т.н. Там си има отделни правила. Допускаме една твърда дата - 20-то число от месеца. Започват да текат 5 години.
След това започва следното - няма плащане - съответно се прибягва до съд и се взема изпълнителен лист.
Какво е точно състоянието. Прекъсва се давността от деня на завеждане на делото. Нова 5 годишна давност започва да тече от деня на влизане на решението в сила - един вид когато приключи осъждането. От този момент е новата 5 годишна давност.
И така.
Отива се при ЧСИ, в деня на завеждане на молбата за образуване на дело се поражда нова 5-годишна давност.
Ако не се направи нищо по делото - освен образуването на делото, то давността си тече и си изтича от деня на завеждането - тоест ако Съдебният изпълнител не си мръдне пръста след 5 години изтича давността.
А тези 2 години перемция са за дисциплина на ЧСИ и ДСИ да водят делата.
Как се избягва давността - прекратяваш изцяло делото при ЧСИ и отново го завеждаш и т.н.
Сега има тълкуване, че дори простото изпращане на запор на сметка, прекъсва давността и т.н.
Относно бълнуването за Частният фалит - няма да стане. Имал съм работа с омбудсмана като адвокат (тя е вписан адвокат), може да кажа само положителни неща, но има разлика между законодател и грандоман и т.н.
Оставям без коментар промяната на закони - само с една цел - лична реклама. Законодателите са близо до реалните проблеми, но не са 100 прецизни. Сега - гледат че датата на закона е от 1951 година и ритат че е социалистически и т.н.
Ако разчитахме на умниците от Парламента и Съда, то щяхме да сме умрели от глад.
Имам лично впечатление от работата на ЧСИ и от тезите за личен фалит и не съм съгласен с тях.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Как нема да стане закона за Частния фалит - има го качен на сайта на НС от юли 2017 г.
ЗАКОН ЗА ЗАЩИТА ПРИ СВРЪХЗАДЪЛЖЕНОСТ НА ФИЗИЧЕСКИТЕ ЛИЦА - над 5000 лв. задължения.
http://parliament.bg/bills/43/554-01-30.pdf
Освен това такива закони има във всички европейски страни, даже и Румъния.
Нема мърдане - еврогейска практика
Освен това има и Становище на Асоциацията на колекторските фирми
СТАНОВИЩЕ ПО ЗАКОНОПРОЕКТ ЗА ПРИЕМАНЕ НА ЗАКОН ЗА ЗАЩИТА ПРИ
СВРЪХЗАДЪЛЖЕНОСТ НА ФИЗИЧЕСКИТЕ ЛИЦА, СИГНАТУРА № 754-01-46,
ВНЕСЕН НА 21.07.2017г. ОТ ГРУПА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ
https://acabg.bg/images/pdf/31072017.pdf
Предложих на няколко колекторски фирми да се занимават с моя длъжник
Отказаха ми - 5000 лв. за тях били малко, работели с големи суми !
ЗАКОН ЗА ЗАЩИТА ПРИ СВРЪХЗАДЪЛЖЕНОСТ НА ФИЗИЧЕСКИТЕ ЛИЦА - над 5000 лв. задължения.
http://parliament.bg/bills/43/554-01-30.pdf
Освен това такива закони има във всички европейски страни, даже и Румъния.
Нема мърдане - еврогейска практика
Освен това има и Становище на Асоциацията на колекторските фирми
СТАНОВИЩЕ ПО ЗАКОНОПРОЕКТ ЗА ПРИЕМАНЕ НА ЗАКОН ЗА ЗАЩИТА ПРИ
СВРЪХЗАДЪЛЖЕНОСТ НА ФИЗИЧЕСКИТЕ ЛИЦА, СИГНАТУРА № 754-01-46,
ВНЕСЕН НА 21.07.2017г. ОТ ГРУПА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ
https://acabg.bg/images/pdf/31072017.pdf
Предложих на няколко колекторски фирми да се занимават с моя длъжник
Отказаха ми - 5000 лв. за тях били малко, работели с големи суми !
- ffloyd
- Потребител
Еми, не знам - за мен е еклектика тази концепция за личния фалит.
Самата абревиатура е невъзможна - ЗАКОН ЗА ЗАЩИТА ПРИ СВРЪХЗАДЪЛЖЕНОСТ НА ФИЗИЧЕСКИТЕ ЛИЦА.
З (зъ) З (зъ) С (съ) Зъ ФЛ. ЗЗСЗФЛ.
Няма никой да се съгласи да го приеме това нещо, но - както се казва - не се знае. Това е буквална лудост - да намалиш до на практика нула шансовете - ами и изцяло каквото и да е - за да си събереш дълговете.
Професионално се занимавам с дългове и знам какви са тежките кредити и така.
Самата абревиатура е невъзможна - ЗАКОН ЗА ЗАЩИТА ПРИ СВРЪХЗАДЪЛЖЕНОСТ НА ФИЗИЧЕСКИТЕ ЛИЦА.
З (зъ) З (зъ) С (съ) Зъ ФЛ. ЗЗСЗФЛ.
Няма никой да се съгласи да го приеме това нещо, но - както се казва - не се знае. Това е буквална лудост - да намалиш до на практика нула шансовете - ами и изцяло каквото и да е - за да си събереш дълговете.
Професионално се занимавам с дългове и знам какви са тежките кредити и така.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Май ше има нови килъри - то така започна годината
Конституцията казва частната собственост е неприкосновена.
А парите са си частна собственост.
Явява се сега една тиква и ти казва - нема да ти връщаме парите, пий една студена вода .
Конституцията казва частната собственост е неприкосновена.
А парите са си частна собственост.
Явява се сега една тиква и ти казва - нема да ти връщаме парите, пий една студена вода .
- ffloyd
- Потребител
ivan_lawyer
Може ли да намерите колектор, който да поеме работата с длъжника ?
Или пък човек, който изкупува кредити, да му продам задължението ?
Тел. ми е 09888 67725
Може ли да намерите колектор, който да поеме работата с длъжника ?
Или пък човек, който изкупува кредити, да му продам задължението ?
Тел. ми е 09888 67725
- ffloyd
- Потребител
Намерих колекторска фирма, която е готова да събира вземането.
Каза ми, че ще действа чрез срещи с длъжника, без участието на СИ -
- събиране на пари, или продажба на имущество.
Делото при ЧСИ е от 2015г. и в момента е активно, но резултат няма.
Възможно ли е фирмата да извършва действия срещу длъжника извън ЧСИ ?
И законно ли е това ?
Каза ми, че ще действа чрез срещи с длъжника, без участието на СИ -
- събиране на пари, или продажба на имущество.
Делото при ЧСИ е от 2015г. и в момента е активно, но резултат няма.
И законно ли е това ?
- ffloyd
- Потребител
И законно ли е това ?
И законно ли е това ?
- ffloyd
- Потребител
Няма никакво значение кой събира вземането, единственото условие даден дълг да се събере е длъжникът да е платежоспособен. Доколкото платежоспособността е променлива във времето кредиторът може единствено да поддържа давността.
Няма колектори които изкупуват реално дългове освен един народен закрилник (на цена от 1 до 10%, според събираемостта), както няма и колектори които събират "принудително", срещу процент от дълга. Подписвате договор с тях, те захапват телефоните, досаждат известно време на длъжника и ви връщат вземането. Силово действат лихварите, защото те държат дълга и няма трети който да ги издъни, защото по необорима презумпция длъжникът знае кой кредитор е изпратил преговарящите, а кредиторът веднага ги посочва на разследващите. Само кръгъл глупак или много изпаднал престъпник може да се хване на това.
Няма колектори които изкупуват реално дългове освен един народен закрилник (на цена от 1 до 10%, според събираемостта), както няма и колектори които събират "принудително", срещу процент от дълга. Подписвате договор с тях, те захапват телефоните, досаждат известно време на длъжника и ви връщат вземането. Силово действат лихварите, защото те държат дълга и няма трети който да ги издъни, защото по необорима презумпция длъжникът знае кой кредитор е изпратил преговарящите, а кредиторът веднага ги посочва на разследващите. Само кръгъл глупак или много изпаднал престъпник може да се хване на това.
- ivanov_p
- Активен потребител
Длъжника ми дължи 5000 лв. и лихва за 3 години.
Жена му е регистриран земеделски производител, отглеждат крави за мляко.
Той има трудов договор при нея на 4 часа - на 1/2 минимална заплата от 240 лв.
Естествено за да не си плаща дълга. Естествено той върши цялата земеделска работа с кравите.
Преди 3 години си е купил къща на негово име - изплаща кредит към банка ДСК.
ЧСИ не му прави запор към банка ДСК - защото щели да си уредят плащането под масата.
Възникна въпроса - как си плаща кредита към банка ДСК с 240 лв. заплата ?
Имат 2 коли, по една на двамата 1990 и 1993 г., предават краве мляко по 100 литра на ден.
Вземат и държавни субсидии от ДФ Земеделие.
Ядат, пият и си карат колите - не плащат нито 1 лев по Изпълнителното дело.
Аз ли съм най големия будала - да плащам на съд, ЧСИ, адвокати без резултат ?
Очевидно длъжника е платежноспособен - но използва кривите закони.
Къде е тук правото и как да си получа парите от длъжника ?
Жена му е регистриран земеделски производител, отглеждат крави за мляко.
Той има трудов договор при нея на 4 часа - на 1/2 минимална заплата от 240 лв.
Естествено за да не си плаща дълга. Естествено той върши цялата земеделска работа с кравите.
Преди 3 години си е купил къща на негово име - изплаща кредит към банка ДСК.
ЧСИ не му прави запор към банка ДСК - защото щели да си уредят плащането под масата.
Възникна въпроса - как си плаща кредита към банка ДСК с 240 лв. заплата ?
Имат 2 коли, по една на двамата 1990 и 1993 г., предават краве мляко по 100 литра на ден.
Вземат и държавни субсидии от ДФ Земеделие.
Ядат, пият и си карат колите - не плащат нито 1 лев по Изпълнителното дело.
Аз ли съм най големия будала - да плащам на съд, ЧСИ, адвокати без резултат ?
Очевидно длъжника е платежноспособен - но използва кривите закони.
Къде е тук правото и как да си получа парите от длъжника ?
- ffloyd
- Потребител
69 мнения
• Страница 3 от 4 • 1, 2, 3, 4
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|