начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

Поредния съдебен абсурд

Поредния съдебен абсурд

Мнениеот egoistka » 02 Юли 2007, 20:30

Имам попълнена запис на заповед за дължими пари. Съдът я отхвърли защото била на името на физическото лице, а трябвало на ЕТ. Защо? Нали според закона ЕТ и физическото лице са едно и също нещо- с еднакви права и задължения.Правилно ли е решила въпросната съдийка?????
egoistka
Нов потребител

Мнениеот gudio » 02 Юли 2007, 20:37

Така, както пишете - звучи абсурдно, но ... :lol: :lol: къде, впрочем е lutyat ? :wink: Кой знае какво пише във въпросния запис на заповед - вожем само да гадаем: "издател "хххх ххх ххх, ЕГН ....", а отдолу - печат на "ЕТ Далавер-Експрес - ХХХ ХХХ"... Значи трябва да го покажете този ЗЗ на... :wink: да си дойдем на думата - на адвокат, пък ко много държите тук да ви "проконсултират" - сканирайте го, пуснете го тук, сканирайте и определението на съда, ... все ще се намери някой да се произнесе...
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот prnedev » 06 Юли 2007, 04:21

Принципно какъв е проблема, ако освен подписа е ударен и един печат?
Предполагам така или иначе има подпис... ама да не гадаем... просто се заинтригувах
prnedev
Активен потребител

Мнениеот gudio » 06 Юли 2007, 09:28

prnedev написа:Принципно какъв е проблема, ако освен подписа е ударен и един печат?
Предполагам така или иначе има подпис... ама да не гадаем... просто се заинтригувах

Откъде да знаем - нали това се коментираше по-горе. Теоретично има значение, защото ако задължението е поето "в качеството на търговец", тогава отпада несеквестируемостта на имущество при принуд. изпълнение. Ако не е ясно в какво качество е поето задължението, ... това не би следвало да е основание за отказ да се издаде изп. лист, освен ако по тази причина издателят не е индивидуализиран :roll:
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот Pongo76 » 06 Юли 2007, 16:00

има значение, защото ако задължението е поето "в качеството на търговец", тогава отпада несеквестируемостта на имущество при принуд. изпълнение

Не мисля, че това е вярно. Несеквeстируемият минимум има социална функция и затова не би трябвало да има значение дали лицето е едноличен търговец или не.
Последна промяна Pongo76 на 06 Юли 2007, 16:56, променена общо 1 път
Dark side of the force is a pathway to many abilities some would consider unnatural...
Pongo76
Младши потребител

Мнениеот legenora » 06 Юли 2007, 16:21

Pongo76:
Не мисля, че това е вярно. Несеквистируемият минимум има социална функция и затова не би трябвало да има значение дали лицето е едноличен търговец или не.

И аз така мисля.ТЗ-чл.614 ал.4 изрично изключва несеквестируемите имущества от масата на несъстоятелността при универсалното принудително изпълнение.Няма основание да се изключва и за индивидуалното или греша…..?
legenora
Потребител

Мнениеот gudio » 07 Юли 2007, 20:02

ГПК - ПР, § 9. (Изм. - ДВ, бр. 84 от 2003 г., в сила от 12.11.2002 г.) Не могат да се ползуват от разпоредбите на чл. 339, буква "ж" предприемачите-строители за задълженията им, произтичащи от строените от тях постройки, до влизането на този кодекс в сила, както и търговците за задълженията, направени от тях в това им качество.
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот legenora » 08 Юли 2007, 08:28

Благодарско gudio!Спаси ме от едно сериозно заблуждение :lol: :lol:
legenora
Потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство