Здравейте.
Отново се обръщам за помощ.
- Проблемът ми е следният - имам 2 декара нива, близо до регулация която има излаз на път, мисля да я вкарам в регулация, и там да си построя къща, но 2ма от "съседите" ми по имот не ме обичат много ( стара история ), и е твърде вероятно да са против, а ми казаха че трябвало да има пълното съгласие на всичките ми 5 съседи по ниви. Единият е от другата страна на шосето, а другият имам обща граница към 20-на метра.
Може ли въпреки тяхното несъгласие да си построя къщата ?
- Дата и час: 05 Дек 2024, 05:23 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Разрешение за строителство от съседи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
12 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Разрешение за строителство от съседи
Ако вкарате имота в регулация и спазите нормативните изисквания можете ако искате и небостъргач да си построите. Ма ще е трудно да вкарате само вашия имот, може и това да са имали предвид съветващите ви за трудностите по урегулирането на парцела.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
Тоест за самото вкарване в регулация е проблема ?
За него ли трябва съгласие на собствениците на съседните ниви ?
За него ли трябва съгласие на собствениците на съседните ниви ?
- yordany
- Младши потребител
- yordany
- Младши потребител
Какво точно искате да строите?
Защото може и без регулация.
1. Приблизително колко земеделска земя имате общо в землището на селото?
2. Как си представяте къщата, като етажи, квадратни метри ... ?
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
emilgrigorov написа:Какво точно искате да строите?
Здравейте.
- Желая да построя 2 или 3 етажна къща, с площ на етаж приблизително 100-на квадрата
- Имам 2 декара и 300 квадрата ( въпросното оцветено в синьо )
- yordany
- Младши потребител
И към цитираната наредба - малко аритметика:
чл. 7 (1) - 2300х10%=230 кв. м - площ на частта от имота, предназначена за застрояване;
чл. 7 (2) - 230х20%=46 кв. м - застроена площ, съобразно допустимата плътност;
чл. 7 (3) - 46х10%=4,6 кв. м - помещения за обитаване (хайде, да речем, че това е относително...)
Също - съгласно чл. 2 (1) постройката трябва да бъде едноетажна...
Така че - урегулиране на имота е онова, което е необходимо, за осъществяване на инвестиционното намерение. И - не, не Ви интересува мнението на тези в червено.
чл. 7 (1) - 2300х10%=230 кв. м - площ на частта от имота, предназначена за застрояване;
чл. 7 (2) - 230х20%=46 кв. м - застроена площ, съобразно допустимата плътност;
чл. 7 (3) - 46х10%=4,6 кв. м - помещения за обитаване (хайде, да речем, че това е относително...)
Също - съгласно чл. 2 (1) постройката трябва да бъде едноетажна...
Така че - урегулиране на имота е онова, което е необходимо, за осъществяване на инвестиционното намерение. И - не, не Ви интересува мнението на тези в червено.
-
vdggbg - Активен потребител
emilgrigorov и vdggbg - безкрайни благодарности за помоща.
Както и на всички останали.
- yordany
- Младши потребител
yordany написа:emilgrigorov и vdggbg - безкрайни благодарности за помоща.
В духа на толерантността от мен благодарности!
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Препоръчвам да се внимава с ПУП-овете и с промяната предназначението на земята. Във Вашият случай е добре да потърсите решение с ПЗ (план за застрояване, елемент от ПУП, но без регулация), , при което НЕ Е необходимо изваждане от земеделски фонд.
Ориентировъчно, изваждането от земеделски фонд ще ви струва, примерно, 5000 лева. За толкова пари ще си купите още десетина и повече декари в землището на селото.
Обърнете внимание и на :
Чл. 7. (1) Площта за застрояване по чл. 5, т. 1 може да достига до 10 на сто от общата площ на имота/имотите, собственост на физическото или юридическото лице в границите на едно землище. Площта на застрояване се обособява в определен с подробен устройствен план имот.
Ориентировъчно, изваждането от земеделски фонд ще ви струва, примерно, 5000 лева. За толкова пари ще си купите още десетина и повече декари в землището на селото.
Обърнете внимание и на :
Чл. 7. (1) Площта за застрояване по чл. 5, т. 1 може да достига до 10 на сто от общата площ на имота/имотите, собственост на физическото или юридическото лице в границите на едно землище. Площта на застрояване се обособява в определен с подробен устройствен план имот.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
emilgrigorov написа:Препоръчвам да се внимава с ПУП-овете и с промяната предназначението на земята. Във Вашият случай е добре да потърсите решение с ПЗ (план за застрояване, елемент от ПУП, но без регулация), , при което НЕ Е необходимо изваждане от земеделски фонд.
Обърнете внимание и на :
И аз също препоръчвам подобно внимание и то главно защото има едно мандало наречено 01.01.2016г.след което нито съседите, нито emilgrigorov ще са в състояние да Ви помогнат, така че yordany. Ако искате да имате свобода на действие в идните години ви препоръчвам да си създадете ПУП с промяна предназначението на земята. Ако преследвате сериозни цели 5000лева с които Ви плаши emilgrigorov са най-малката беда. Между другото Ви съветван на лични съобщения да го попитате дали може внаги да се търси
щото на мен не ми е ясно. Не ми е ясно също така дали застроената площ е това което ви вълнува най-много или повече Ви вълнува това което искате да строите.решение с ПЗ (план за застрояване, елемент от ПУП, но без регулация)
Що се отнася до съгласието на съседите в предложената от Вас схема при ПУП с промяна предназначението на земята такова въобще законът не изисква.
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
12 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|