начало

Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК

Строеж на къща на място на стара ?

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Строеж на къща на място на стара ?

Мнениеот yordany » 11 Окт 2013, 16:48

Здравейте.
Желая да споделя с Вас един проблем, и евентуално да получа съвет/помощ от Вас за него.

- В момента имам стара къща, която е залепане за нова къща, като старта къща е построена на самата ограда със съседа и е построена на самата улица.
Съседът ми дава пълното право и съгласие относно бъдещи строежи от моя страна.

Въпросът ми е - мога ли да съборя старата къща, и на нейно място да построя нова, или трябва да се спазват някакви небивали приумици отново (за отместване навътре от улицата и прочие), въпреки че имам пълното съгласие на съседите ми за строеж на същото място ?

Изображение
yordany
Младши потребител

Re: Строеж на къща на място на стара ?

Мнениеот julyanvonemona » 12 Окт 2013, 08:54

В посочената от Вас схема "пълното"съгласие насъседа не е достатъчно условие . Следва да се провери какво е предвидено в ПУП. Идете в общината. Там евентуално ще ви кажат. Казвам евентуално, защото би следвало точно те да го разбират, ама надали. Общинарите са негодници по дефиниция - без значение от длъжността която заемат и географския регион към който се числят.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот yordany » 17 Окт 2013, 16:29

Тоест - въпреки че е имало/има къща на даденото място, не може да се построи точно на същото място ?!
yordany
Младши потребител

Мнениеот vdggbg » 17 Окт 2013, 19:01

Точно така - не може. Опитайте се да разберете - всеки нов строеж трябва да е съобразен с предвижданията на подробния устройствен план за територията. Теоретично е възможно да се изработи такъв ПУП, който да обхване съществуващите, и новите постройки, и всичко да е оцветено в розово, но - само теоретично.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот yordany » 18 Окт 2013, 13:32

Тогава имам следния въпрос.
- Ако я построя къщата на мястото на старата без да се съобразявам със ПУП, и я запиша примерно като разширяване.
- Има ли последици, какви и в какви размери са те ?
yordany
Младши потребител

Мнениеот vdggbg » 18 Окт 2013, 13:41

Размерите на последиците ще са, най-общо казано, съизмерими с размерите на самата къща. Колкото сте построил(а), толкова ще трябва и да премахнете. Ако не Вие - то общината, но за Ваша сметка.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот bgarch » 18 Окт 2013, 18:45

vdggbg написа:Размерите на последиците ще са, най-общо казано, съизмерими с размерите на самата къща. Колкото сте построил(а), толкова ще трябва и да премахнете. Ако не Вие - то общината, но за Ваша сметка.

Ще допълня, че е възможно дори да се наложи да съборите построеното от Вас като ремонт на старата къща, без да имате право да възстановите старата си къща. Засега старата къща най- вероятно е в "режим на търпимост", но след Вашата строителна намеса по цитирания от Вас начин тя ще се превърне в "незаконно строителство" и ще подлежи на премахване. Глобите- отделно. А те не са никак малки.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот probcho » 21 Окт 2013, 19:15

bgarch написа:Ще допълня, че е възможно дори да се наложи да съборите построеното от Вас като ремонт на старата къща, без да имате право да възстановите старата си къща. Засега старата къща най- вероятно е в "режим на търпимост", но след Вашата строителна намеса по цитирания от Вас начин тя ще се превърне в "незаконно строителство" и ще подлежи на премахване. Глобите- отделно. А те не са никак малки.

Възможно ли е да се разгледа инвестиционната инициатива, като основен ремонт или реконструкция на старата къща или сте на мнение, че същата се явява "на доизживяване" и не следва да се "пипа" за нищо на света?
probcho
Активен потребител

Мнениеот vdggbg » 21 Окт 2013, 19:26

ЗУТ, чл. 53:
Заварени сгради в поземлени имоти по чл. 49 могат при спазване на изискванията на този закон да се преустройват вътрешно, да се променя предназначението им и да се ремонтират, без да се изменя външното им очертание, в хоризонтално и вертикално отношение и без да се правят нови или да се укрепят съществено носещите конструкции.
ДР на ЗУТ, §5:
т. 42: "Основен ремонт" на строеж е частично възстановяване и/или частична замяна на конструктивни елементи, основни части, съоръжения или инсталации на строежа, както и строително-монтажните работи, с които първоначално вложени, но износени материали, конструкции и конструктивни елементи се заменят с други видове или се извършват нови видове работи, с които се възстановява експлоатационната им годност, подобрява се или се удължава срокът на тяхната експлоатация.
т. 44: "Реконструкция" на строеж е възстановяване, замяна на конструктивни елементи, основни части, съоръжения или инсталации и изпълнението на нови такива, с които се увеличават носимоспособността, устойчивостта и трайността на строежите.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот probcho » 21 Окт 2013, 19:36

vdggbg написа:ЗУТ, чл. 53:
Заварени сгради в поземлени имоти по чл. 49 могат при спазване на изискванията на този закон да се преустройват вътрешно, да се променя предназначението им и да се ремонтират, без да се изменя външното им очертание, в хоризонтално и вертикално отношение и без да се правят нови или да се укрепят съществено носещите конструкции.
ДР на ЗУТ, §5:
т. 42: "Основен ремонт" на строеж е частично възстановяване и/или частична замяна на конструктивни елементи, основни части, съоръжения или инсталации на строежа, както и строително-монтажните работи, с които първоначално вложени, но износени материали, конструкции и конструктивни елементи се заменят с други видове или се извършват нови видове работи, с които се възстановява експлоатационната им годност, подобрява се или се удължава срокът на тяхната експлоатация.
т. 44: "Реконструкция" на строеж е възстановяване, замяна на конструктивни елементи, основни части, съоръжения или инсталации и изпълнението на нови такива, с които се увеличават носимоспособността, устойчивостта и трайността на строежите.

В посочените определения не видях посочено "съществено" като условие.
Но пък самото
bgarch написа:....е възможно дори да се наложи да съборите построеното от Вас като ремонт на старата къща, без да имате право да възстановите старата си къща.

и понеже тук се спомена
bgarch написа: Засега старата къща най- вероятно е в "режим на търпимост", но след Вашата строителна намеса по цитирания от Вас начин тя ще се превърне в "незаконно строителство" и ще подлежи на премахване.

Възможно ли е процедиране на инвестиционното намерение по чл.150 ЗУТ? ( или по-точно зададен въпрос може би е : може ли за търпим строеж да се издава РС по реда на чл.150 зут?)
probcho
Активен потребител

Мнениеот vdggbg » 21 Окт 2013, 19:42

:D Е, ако строежът на нова къща на мястото на старата може да мине за "несъществено" укрепване на конструкциите на ижепоменатата... Някой ще спечели Нобелова награда за казуистика.
Що се касае до евентуален КПИИ по чл. 150 - що не?
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот probcho » 21 Окт 2013, 19:49

vdggbg написа::D Е, ако строежът на нова къща на мястото на старата може да мине за "несъществено" укрепване на конструкциите на ижепоменатата...

Що? То е същото като при архитектурата - съществено изменение на фасадата! :lol:
Пък и има привърженици на упоритото и тенденциозно развитие в дадена насока.... А и сигналите подавани от различни нива в тази насока..... 8)
vdggbg написа:Що се касае до евентуален КПИИ по чл. 150 - що не?

В смисъл?
probcho
Активен потребител

Мнениеот vdggbg » 21 Окт 2013, 20:04

В смисъл - законът не забранява изрично прилагането на КПИИ по чл. 150 за строежи, представляващи "основен ремонт и реконструкция" - стига същите да съответстват на ПУП, чието влизане в сила да предшества издаването на разрешението за строеж.
Що се отнася до сигналите от различни нива - не знам, аз не ги получавам по тая линия...
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот probcho » 21 Окт 2013, 20:09

vdggbg написа:В смисъл - законът не забранява изрично прилагането на КПИИ по чл. 150 за строежи, представляващи "основен ремонт и реконструкция" - стига същите да съответстват на ПУП, чието влизане в сила да предшества издаването на разрешението за строеж.

:mrgreen: Дали няма противоречие?
vdggbg написа:Що се отнася до сигналите от различни нива - не знам, аз не ги получавам по тая линия...

Не знам Вашата линия.... но са достатъчни пресата, ТV и нет! Ако не ползвате същите мога само да гадая за линиите Ви!
probcho
Активен потребител

Мнениеот vdggbg » 21 Окт 2013, 20:19

Не знам дали има, или няма, противоречия... Аз само ги чета законите, не ги пиша.
А Вие, probcho, май проявявате трайна тенденция да се заяждате с мен - защо ли? Да не би да съм Ви стъпил на опашката, без да искам?
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот probcho » 22 Окт 2013, 07:10

vdggbg написа:Не знам дали има, или няма, противоречия... Аз само ги чета законите, не ги пиша.
А Вие, probcho, май проявявате трайна тенденция да се заяждате с мен - защо ли? Да не би да съм Ви стъпил на опашката, без да искам?

Това ще го приема, като липса на аргументация.
probcho
Активен потребител

Мнениеот bgarch » 22 Окт 2013, 09:29

В този спор май упорито заобикаляте един основен текст от ЗУТ, а именно:
§ 21. Когато във връзка с устройството на територията се държи сметка за заварени строежи, се имат предвид законните строежи.
Тук не става въпрос за търпими строежи, а за законни строежи.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот vdggbg » 22 Окт 2013, 09:51

В случая е възможно старата къща да си е съвсем законна - строена, примерно, по времето на султан Абдул Хамид ІІ. А и в хипотезата, която разискваме, търпимостта е без значение, май.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот Melly » 22 Окт 2013, 09:59

vdggbg написа:В случая е възможно старата къща да си е съвсем законна - строена, примерно, по времето на султан Абдул Хамид ІІ. А и в хипотезата, която разискваме, търпимостта е без значение, май.

Точно така. :idea:
Правилно, vdggbg.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 22 Окт 2013, 11:25

Вие там не пипайте probcho, в ЗУТ- хоризонтите той е будната съвест!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Следваща

Назад към Строителство и регулация