начало

Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК

Въпрос относно допускане на процедура по изменение на ПУП

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос относно допускане на процедура по изменение на ПУП

Мнениеот vdggbg » 23 Авг 2013, 14:14

Ще опиша накратко случая, който бих искал да бъде коментиран тук – според желанието и възможностите на участниците в този форум.
Налице са два урегулирани имота, на територията на Столична община, за които с ПУП (приет през 1999 г.) е установено свързано застрояване с височина до 8,5 м. С приемането на ОУП на СО през 2007 г. (и изменението от 2009 г.) имотите попадат в зона за застрояване със средна височина (до 15 м). В съответствие с текста на § 2 (6) от ПЗР към ЗУЗСО, и на основание чл. 134 (1), т. 1 от ЗУТ, е подадено искане за изменение на плана за застрояване, но – само от собственика на единия от двата УПИ, в които е установено свързано застрояване. Искането е за промяна на устройствените параметри (в т. ч. и височината) в съответствие с ОУП за зоната.
Административният орган по чл. 135 отказва да допусне процедурата по изменение (засега – устно) с мотива, че липсва предварителното съгласие от собственика на другия УПИ – т. е. изисква прилагане и на нормата по чл. 134 (2), т. 6 от ЗУТ.
Доколко оправдано от гледна точка на закона е такова изискване?
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Re: Въпрос относно допускане на процедура по изменение на ПУ

Мнениеот bgarch » 23 Авг 2013, 14:29

Доколко оправдано от гледна точка на закона е такова изискване?

Оправдано е дотолкова, доколкото това наистина може да бъде основание за даване ход на процедура по ЧИ на ПУП. Но това не е единственото възможно основание за това- чл. 134 ал. 1 и 2 съдържат и други възможни основания.
В случая аз Ви съветвам да поискате допускане на основание чл. 134, ал. 1, т. 1 ЗУТ, тъй като междувременно са настъпили съществени промени в устройствените условия, при които е бил създаден плана- приемането на ОУП на СО през 2007 г. и изменението от 2009 г. Ако получите отказ на такова искане, тогава с пълно право можете да го обжалвате пред съда.
Всъщност Вашето искане е точно на това основание, сега погледнах по- внимателно! Не е правилно да се търси в случая и друго основание, след като е налице вече едно.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот Melly » 23 Авг 2013, 14:49

Когато законодателно са изменени параметрите на застрояване за дадена зона, то тогава съгласие на съседния собственик изобщо не се търси. Няма основание гл. архитект да не допусне процедурата по изменение на ПУП-а.
Допълвам.
При разрешен режим на по-голямото, то по-малкото се поглъща от него. Нормата е материалноправна и действа за "напред". Щом искането е подадено след влизане в сила на новия устройствен режим за зоната, то всички стъпки по реализация на инвестиционните намерения, вкл. и проектът следва да съответства на тези показатели.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 23 Авг 2013, 14:59

Всичко е така. Ако не ставаше дума за РУП.
В силна емоционална привързаност съм към разпоредбите на чл. 134 (2), т. 6 от ЗУТ, предвид съществени логически празноти в нормите за устройствено планиране.
ВГБГБГ, не щат ли комшиите?
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот Melly » 23 Авг 2013, 15:08

emilgrigorov написа:Всичко е така. Ако не ставаше дума за РУП.
В силна емоционална привързаност съм към разпоредбите на чл. 134 (2), т. 6 от ЗУТ, предвид съществени логически празноти в нормите за устройствено планиране.
ВГБГБГ, не щат ли комшиите?

Оооо, душа камбана, нЕмой така нАпреко през къра. :lol: :lol: :lol:
Цитираната разпоредба не е относима към казуса на Марко (дано не се засегне от тази моя фриволност да кръщавам по мой си начин юзърите).
В съответствие с текста на § 2 (6) от ПЗР към ЗУЗСО, и на основание чл. 134 (1), т. 1 от ЗУТ, е подадено искане за изменение на плана за застрояване, но – само от собственика на единия от двата УПИ, в които е установено свързано застрояване. Искането е за промяна на устройствените параметри (в т. ч. и височината) в съответствие с ОУП за зоната.

А в случая на РУП с изменение на ПР, чл134, ал.2, т.6 ЗУТ си е старичка и си действа с пълна сила - да, и аз съм силно привързана за спазването й.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот vdggbg » 23 Авг 2013, 15:26

Не се налага РУП - свързаното застрояване е само в двата имота. Овластения чиновник (дама, в случая) на плахите ми опити да привлека вниманието и към основанията, посочени в искането, ми каза "ми те, съседите, може да не искат по-високо застрояване...". Не съм правил опити да и обяснявам що е то ОУП и какви са неговите цели и функции.
Що се отнася до съседите - те не знаят, общо взето, какво искат, и какво не искат. Освен това са неприлично много на брой, и са на едно мнение само по един въпрос: че имотецът им има цена, по-висока от левовия еквивалент на всички съкровища, съхранявани понастоящем в Националния музей.
Та, казвате, ако получа отказ на основание непредставено съгласие по чл. 132 (2), т. 6 - направо в Софийския АС?
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 23 Авг 2013, 15:38

Просташката теза по въпроса е че всички хипотези по чл.134 ЗУТ са алтернативни еднакво годни правни основания за изменение на действащ ПУП а,
А в случая на РУП с изменение на ПР, чл134, ал.2, т.6 ЗУТ си е старичка и си действа с пълна сила - да, и аз съм силно привързана за спазването й.
декларирана от Melly като "привързаност" не е нищо друго освен привързаност.
ПП. 1.РУП ситематично е подреден в главата и разделите за ПУП-овете.
2. За да опростя още повече нещата моля обърнете внимание на предходният пост на Melly където много елегантно се говори за факта че нещата се случват в територия където действа специален закон.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот vdggbg » 23 Авг 2013, 15:52

Melly написа:А в случая на РУП с изменение на ПР, чл134, ал.2, т.6 ЗУТ си е старичка и си действа с пълна сила - да, и аз съм силно привързана за спазването й.

Ако двамата с г-н Григоров имате предвид необходимостта от предварително съгласие при изработката на РУП - не сте съвсем прави, предвид разпоредбата по чл. 124а (8). Да, ще има уведомяване при одобряването (тъй като чл. 128 (4) е отменена - съвсем глупаво, според мен), но не и предварително съгласие.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 23 Авг 2013, 16:08

vdggbg написа:
Melly написа:А в случая на РУП с изменение на ПР, чл134, ал.2, т.6 ЗУТ си е старичка и си действа с пълна сила - да, и аз съм силно привързана за спазването й.

Ако двамата с г-н Григоров имате предвид необходимостта от предварително съгласие при изработката на РУП - не сте съвсем прави, предвид разпоредбата по чл. 124а (8). Да, ще има уведомяване при одобряването (тъй като чл. 128 (4) е отменена - съвсем глупаво, според мен), но не и предварително съгласие.

Колега, говорим за процедура по изменение на ПУП, а РУП до колкото към момента има действащ такъв е изцяло подчинен на хипотезите по чл.134. Имате право само ако става въпрос за изработването на предстоящ РУП.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот tany_ivanova » 23 Авг 2013, 16:16

Без съгласие на собственика на другото УПИ няма как да ви допуснат процедурата по изменение на ПУП. Поначало собственика на съседното УПИ трябва да участва в процедурата по измемение на ПУП, а не само да е съгласен.
tany_ivanova
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 23 Авг 2013, 16:25

tany_ivanova написа:Без съгласие на собственика на другото УПИ няма как да ви допуснат процедурата по изменение на ПУП. Поначало собственика на съседното УПИ трябва да участва в процедурата по измемение на ПУП, а не само да е съгласен.

Така ли? Виж ти!
А
съгласие на собственика на другото УПИ
тъждествено ли е с
процедурата по изменение на ПУП
. Обръщам внимание! Казуса изключва хипотезата по чл.21(5) ЗУТ
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 23 Авг 2013, 16:35

Разбира се, че съседите могат да не искат свързано средноетажно. И да поискат свободно застрояване.
Поддържам мнението си.
А, че може да мине ... моооже. Ама после, да не си ми насреща :)
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот vdggbg » 23 Авг 2013, 16:36

julyanvonemona написа:Колега, говорим за процедура по изменение на ПУП, а РУП до колкото към момента има действащ такъв е изцяло подчинен на хипотезите по чл.134. Имате право само ако става въпрос за изработването на предстоящ РУП.

Разбира се, че за предстоящ (ако би било необходимо). Но в случая разсъждавах хипотетично.
tany_ivanova написа:Без съгласие на собственика на другото УПИ няма как да ви допуснат процедурата по изменение на ПУП. Поначало собственика на съседното УПИ трябва да участва в процедурата по измемение на ПУП, а не само да е съгласен.

Поначало процедурата по изменение на ПУП може да се допуска както със съгласие, така и без него - че даже и служебно, понякога. Ако имате аргументи в противната посока - моля, изложете ги.
Поначало собственикът на съседния УПИ (мъжки род - щото става въпрос за имот) ще участва в изменението на ПУП - ще бъде уведомен, ще изложи (евентуално) възражения, и така нататък. Става въпрос за допускане на изменението по принцип, а не за разглеждането му по същество - та проектът за такова изменение още не е заченат, дето има една дума...
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот vdggbg » 23 Авг 2013, 16:40

emilgrigorov написа:Разбира се, че съседите могат да не искат свързано средноетажно. И да поискат свободно застрояване.
Поддържам мнението си.
А, че може да мине ... моооже. Ама после, да не си ми насреща :)

Разбира се - съседите може да не искат много работи. Може дори да не искат да пият ракия от маслини. Но свързаното застрояване е вече установен факт - ако пожелаят да го променят (с твоя помощ, да речем) - с удоволствие ще им застана насреща!
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот emilgrigorov » 23 Авг 2013, 16:46

ВГДБГБЕ, не ме разбирайте погрешно. Свързаното си е свързано ... в първите два етажа ... в следващите нагоре все още не е :)
Причудливи са понякога архитектурните форми и решения :)
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот tany_ivanova » 23 Авг 2013, 16:47

ЗУТ чл. 134, ал.2, т.6 препраща към чл. 131, ал.2. Ако собствениците по чл. 131, ал.2 т.1 не са участвали в процедурата имат право да обжалват на едно основание. Собствениците попадащи в т.2,3,4 имат право да обжалват на друго основание. Най-добре е без изрично съгласие на заинтересуваните страни да не се провежда процедурата.
tany_ivanova
Потребител

Мнениеот emilgrigorov » 23 Авг 2013, 16:52

Знаеш ли, в момента съседи мои правят точно подобно нещо, аз съм този със съгласието. Но сме 4-ма, а другите са в чужбина. Та им казах да пускат с моето съгласие, а останалите ще додадат ...
Трябва да си луд, за да не се съгласиш ... ноооо, луди в столицата на милата родина ...
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот tany_ivanova » 23 Авг 2013, 16:58

След като с ПУП от 1999г. е установено свързано застрояване на двете УПИ, то не е достатъчно собственика на съседния УПИ да е само уведомен. чл. 131 ал.2 ЗУТ конкретизира кои заинтересувани страни се явяват непосредствено засегнати от предвижданията на ПУП. Дори в случая мисля ви е нужно нотариално заверено съгласие на собственика на съседния УПИ.
tany_ivanova
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 23 Авг 2013, 17:03

tany_ivanova написа:... Най-добре е без изрично съгласие на заинтересуваните страни да не се провежда процедурата.

Това вече е житейски съвет. Няма лошо, но не изчерпва нещата!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот tany_ivanova » 23 Авг 2013, 17:06

Житейският съвет е по-добър от процедури в съда при липса на съгласие от заинтересуваните страни, ако те решат да обжалват. :)
tany_ivanova
Потребител

Следваща

Назад към Строителство и регулация