начало

Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК

УПИ няма лице към улица.

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

УПИ няма лице към улица.

Мнениеот milenmilen211 » 20 Авг 2013, 12:43

Здравейте,предварително ви благодаря за отговорите.Имам следния проблем,преди около 3 години се сдобих с имот с построена стара къща в него.Поне според нотариалния акт имота е УПИ и едната от границите му е улица. Според ЗУТ доколкото го разбрах след като го чета вече втора година :D е задължително УПИ да има лице към улица.До тук всичко е наред ,НО само по документи улица уви няма или аз поне не я виждам.Върху така наречената улица съседа ми има напълно законен гараж,а точно в оста на същата тази улица си стърчи достолепно ел. стълб ниско напрежение,също напълно законен.За законноста на горе посочените стълб и гараж съдя по отговор на общината и на РДНСК до мен в следствие на моя жалба.Според отговора на жалбата ми,причината хем да имам улица хем да не я виждам е ,че уличната регулация по отношение на улицата не е приложена.Въпроса ми е кой трябва да я приложи и по важно,кога и дали това ще се случи изобщо някога.Разполагам с кадастрална карта на квартала в който се намира въпросната улица мога да я посттна тук ако има нужда от това за да стане по ясно за какво става въпрос.
milenmilen211
Нов потребител

Re: УПИ няма лице към улица.

Мнениеот vdggbg » 20 Авг 2013, 13:51

Уличната регулация трябва да бъде приложена от общината. За целта трябва да бъде проведена отчуждителна процедура по ЗОС. На въпроса "кога" - когато в бюджета на съответната община се предвидят средства за тази цел. Дотогава, ако имате проблем с достъпа до имота си - поискайте кметът на общината да установи със заповед право на преминаване във Ваша полза (чл. 192 от ЗУТ).
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот zelen » 20 Авг 2013, 16:26

milenmilen211 написа:...Имам следния проблем,преди около 3 години се сдобих с имот с построена стара къща в него.Поне според нотариалния акт имота е УПИ и едната от границите му е улица...

Вашият адвокат къде беше при инвестирането?!
zelen
Потребител

Мнениеот vdggbg » 20 Авг 2013, 17:11

zelen написа:Вашият адвокат къде беше при инвестирането?!

Еййййй, няма умора. Човекът пише "сдобих се с имот". Не пише "инвестирах в имот". Може да го е спечелил на "не се сърди, човече". И то - без адвокат - как може такъв пропуск!
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 20 Авг 2013, 20:10

vdggbg написа:
zelen написа:Вашият адвокат къде беше при инвестирането?!

Еййййй, няма умора. Човекът пише "сдобих се с имот". Не пише "инвестирах в имот". Може да го е спечелил на "не се сърди, човече". И то - без адвокат - как може такъв пропуск!

Не се занимавай колега - не разбира, нито от намеци, нито от натвърдъци!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот milenmilen211 » 20 Авг 2013, 21:12

И малко развитие по темата.Днес май отпадна и варианта с преместването на стълбът.От общината ми казаха да се обърна към енерго про.Аз погледнах в сайта им и о чудо там си има ценоразпис с цена за преместване на стълб ниско напрежение и срок на изпълнение 30 дни ,стори ми се приемливо.Да ама не, днес след като си почаках 26 дена от монопола дойдоха и ми заявиха че не е тяхна работа да го местят,да се обърна към общината.И така кръгът пак се затвори.Относно къде ми беше адвоката при покупката, ми нямах такъв.Прибирах се от дълъг гурбет и си мислех ,че нещата тук се случват както там,лесно и не въпреки хората а за тях,уви не било така.А ето и някой от несгодите които произтичат от това че има ПУП ама той не е приложен,каквото и да значи това,несгода 1-плащам такса смет а най близкия кош за боклук е на километър,в резултат на това аз си натоварвам боклука в личния автомобил и го карам на сметището по улицата дето хем я има хем не,уви съседите ми това не го правят и го изхвърлят........ там някъде.Несгода 2-имах намерение да си построя къща и както си гласи ЗУТ скица, виза предварителен договор с енерго и ВИК,да ама не от ВИК ми искат 1000 и кусур лева за да прокопаят 100 метра от улица ,за моя сметка естествено и да ме скачат макар един друк закон гласи съвсем други работи а именно закон за водите наредба 4 ,до имотната граница на имота е задължение на ВИК да си изградят и потдържат водопровода ама може и аз пак нещо не съм разбрал нали не съм адвокат.Несгода 3-липса на достъп и липса на всякаква информация за въпросната улица от пожарна,линейка и полиция.Има и още ама ще ви ги спестя.Та въпроса ми към вас е дали имам нужда в момента от адвокат и ако да ,къде да си намеря такъв?
milenmilen211
Нов потребител

Мнениеот julyanvonemona » 21 Авг 2013, 15:12

milenmilen211 написа:.....................Та въпроса ми към вас е дали имам нужда в момента от адвокат и ако да ,къде да си намеря такъв?

Бих Ви казал поговорката, за вълка, работата и дебелият му врат, ама това не се брои така че
обърнете се към zelen :D :D :D :D :D
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот zelen » 21 Авг 2013, 22:09

milenmilen211 написа:...Относно къде ми беше адвоката при покупката, ми нямах такъв. Прибирах се от дълъг гурбет и си мислех ,че нещата тук се случват както там,лесно и не въпреки хората а за тях,уви не било така...несгода 1...Несгода 2...Несгода 3...Има и още ама ще ви ги спестя.Та въпроса ми към вас е дали имам нужда в момента от адвокат и ако да ,къде да си намеря такъв?

Това, че не сте имали ваш доверен адвокат при покупката, се потвърждава и от сполетелите ви несгоди, по ваши думи.
Точно защото сте били при разумни хора е трябвало да сте разбрали защо те са разумни, а ние - не. Правно грамотните хора знаят, че за всяка покупка/продажба на недвижим имот следва да наемат адвокат, за да си спестят после лутането и всички неблагополучия. Толкова ли не се поучихте от тях?! Вероятно не сте останали дълго в странство... :lol:
zelen
Потребител

Мнениеот milenmilen211 » 22 Авг 2013, 02:34

zelen написа:
milenmilen211 написа:...Относно къде ми беше адвоката при покупката, ми нямах такъв. Прибирах се от дълъг гурбет и си мислех ,че нещата тук се случват както там,лесно и не въпреки хората а за тях,уви не било така...несгода 1...Несгода 2...Несгода 3...Има и още ама ще ви ги спестя.Та въпроса ми към вас е дали имам нужда в момента от адвокат и ако да ,къде да си намеря такъв?

Това, че не сте имали ваш доверен адвокат при покупката, се потвърждава и от сполетелите ви несгоди, по ваши думи.
Точно защото сте били при разумни хора е трябвало да сте разбрали защо те са разумни, а ние - не. Правно грамотните хора знаят, че за всяка покупка/продажба на недвижим имот следва да наемат адвокат, за да си спестят после лутането и всички неблагополучия. Толкова ли не се поучихте от тях?! Вероятно не сте останали дълго в странство... :lol:

Бях и продължажам да съм в странство и не в една страна на ЕС и извън него и не стоят точно така нещата в страните в които съм бил,че трябва задължително да имаш адвокат при покупко-продажба на имот,автомобил или дори ако щете обикновено браснарско ношче,не не трябва и не ползват или поне хората които аз познавам-германци,норвежци,гърци но за сметка на това имат едни много сериозни закони за заблуда при покупка на дадена стока-имот,автомобил или ношчето и лошо за този дето заблуждава купувача било то физическо лице ,монопол,мега хипер корпурациа,общински и държавни власти(най вече).А това точно може би е причината някой държави да са предпочитани за инвестиции други като нашата не.
milenmilen211
Нов потребител

Мнениеот fbr65 » 22 Авг 2013, 09:09

milenmilen211 Спокойно, не им се впрягай толкова на приказките. Това че имаш
zelen написа:доверен адвокат при покупката
въобще не е достатъчно условие за предотвратяване на бъдещи неблагополучия. Позавърти се малко повече из форума и ще се убедиш.
Последна промяна fbr65 на 22 Авг 2013, 09:55, променена общо 1 път
fbr65
Потребител

Мнениеот emilgrigorov » 22 Авг 2013, 09:50

zelen написа:Това, че не сте имали ваш доверен адвокат при покупката, се потвърждава и от сполетелите ви несгоди, по ваши думи.

Зелен. При мен гъмжи от клиенти - адвокати с подобни лични проблеми. И двама нотариуси даже ...
Да ти ги препращам?
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот vdggbg » 22 Авг 2013, 10:04

Хайде, стига... смях рано сутрин. С какво щеше да помогне "довереният адвокат" - щеше да накара продавача да премести стълба ли? Или пък - общината да отчужди местата на съседите, и да прокара улицата?
А Вие, milenmilen211, вероятно сте го видели тоя стълб, преди да купите имота? Също, едва ли някой е скрил от Вас, че до къщата няма водопровод... А от таксата за смет и сега можете да се отървете, щом няма сметосъбиране.
Вярно е, че там, където сте бил, нещата стават по друг начин - но това е там, а не тук - нали така?
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот emilgrigorov » 22 Авг 2013, 10:16

vdggbg, ти да си чувал за адвокат, който да отиде с довереника си на място, и да "познае" стълбчето и гаражчето в "нашия" имот .... то и за архитект като общо понятие е рядко срещано ... пък адвокат ...
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот vdggbg » 22 Авг 2013, 12:31

Познавам един, който дори не отиде да види един имот (бил се продавал изгодно), на който впоследствие стана горд собственик. По-късно се установи, че става въпрос за тясна ивица земя с огромна денивелация - истинско призвикателство от гледна точка на застрояването. Та - въпросният адвокат не беше ползвал услугите на архитект при избора на имот - какъв позор, представяш ли си...
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 22 Авг 2013, 12:58

emilgrigorov vdggbg
То аз споменах нещо за вълка врата му и работата която има да върши ама zelen си знае най добре. А milenmilen211 да му мисли!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 22 Авг 2013, 13:32

vdggbg написа:Познавам един, който дори не отиде да види един имот (бил се продавал изгодно), на който впоследствие стана горд собственик. По-късно се установи, че става въпрос за тясна ивица земя с огромна денивелация - истинско призвикателство от гледна точка на застрояването. Та - въпросният адвокат не беше ползвал услугите на архитект при избора на имот - какъв позор, представяш ли си...

И аз го познавам ... :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот emilgrigorov » 22 Авг 2013, 13:35

Апропо, vdggbg, първият ти отговор май най върши работа, по болежката на milenmilen211.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот vdggbg » 22 Авг 2013, 14:10

На мен ми се струва, че човекът поставя проблема си по-скоро от житейската му гледна точка, а не от техническата или юридическата му страна. Няма лошо - и за вопли на душата трябва да има място в този форум...
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот Melly » 22 Авг 2013, 14:26

vdggbg написа:На мен ми се струва, че човекът поставя проблема си по-скоро от житейската му гледна точка, а не от техническата или юридическата му страна. Няма лошо - и за вопли на душата трябва да има място в този форум...

Да бе, да. :D
Отдавна този форум заприлича на някои други формати като "БГ мама". Призът "отдушник на житейски болежки с привкус на правни болежки" по въпросите на строителство и регулация (ЗУТ-хоризонтите) държи Смислов Емонски, който е обект на специално наблюдение от моя страна и когато "хем му е ред и хем му се пада", яде шамари. :lol: :lol: :lol:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот vdggbg » 22 Авг 2013, 18:29

Melly написа:Отдавна този форум заприлича на някои други формати като "БГ мама".

Според мен - това е най-смисленият форум от всички нему подобни в родното ни интернет пространство. Използвам случая да благодаря на организаторите и модераторите на форума за това, че търпят тук и такива като мен - неюристи, въпреки ясно изразените нагласи и щения на част от участниците в него.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Назад към Строителство и регулация