Бих искал да се консултирам с Вас по следния казус. Собственик съм на урегулиран поземлен имот от три години. При закупуването на имота нямаше изградена ограда със съседните дворове. Преди около две години съседите ми изградиха ограда без мое знание и в мое отсъствие. На по-късен етап, след като по мое искане беше направено геодезическо измервани на границите на имота ми, се установи, че съседите ми са навлезнали с повече от един метър в моя имот. При опит за преместване на изградената от тях незаконна ограда, съседите ми оказват съпротива и чрез съдействието на полицейските органи възпрепядстват отстраняването на оградата, като се основават на това, че тя е тяхна собственост, макар и изградена изцяло в собствения ми имот.
При подаден сигнал към прокуратурата бе издаден отказ за повдигане на обвинение за самоуправство, тъй като не е налице действие от страна на съседите ми, а бездействие.
Получих разрешение за строеж на ограда от общината и бих искал да знам, какви законови действия бих могъл да предприема, за да упражня правото си на собственост върху имота си и да построя нова ограда на границата на имота ми и разположена изцяло в моя имот.
- Дата и час: 05 Дек 2024, 05:30 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Строеж на ограда при наличие на стара/незаконна/
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Строеж на ограда при наличие на стара/незаконна/
vladk01, ще трябва да хвърлите "светлина" върху някои моменти.
1. Тяхната ограда е ли е построена законно?
2. Извършвано ли е трасиране на спорната граница? (от лицензиран геодезист)
3. Как и при какви условия сте получили въпросното РС?
4. Когато е извършено изграждането на оградата на съседите при "без мое знание и в мое отсъствие" от Ваша страна имало ли е "запитване" към общината относно същата?
ПП
Че като казах " светлина", че се сетих... Слънцето съблича жените до бански. Да пием за тези мъже, чиито очи греят по-силно от слънцето! НАЗДРАВЕ!
1. Тяхната ограда е ли е построена законно?
2. Извършвано ли е трасиране на спорната граница? (от лицензиран геодезист)
3. Как и при какви условия сте получили въпросното РС?
4. Когато е извършено изграждането на оградата на съседите при "без мое знание и в мое отсъствие" от Ваша страна имало ли е "запитване" към общината относно същата?
ПП
Че като казах " светлина", че се сетих... Слънцето съблича жените до бански. Да пием за тези мъже, чиито очи греят по-силно от слънцето! НАЗДРАВЕ!
- probcho
- Активен потребител
Определете наем за ползване на площ за съхранение във вашия двор от сорта на 1000 лв/кв.м и давате срок на съседа си прибере НЕГОВОТО имущество (ограда) от ВАШИЯ терен - примерно 1 месец. Обяснявате му да си прибира имуществото или да почва да плаща.
Вариант 2- почвате да си градите вашата ограда по границите на имота. Намирате 5-6 яки момчета дето ще го играят "строители" - просто за респект, да стоят там докато оградата се строи, за да парират напъните на съседа да осуети строежа. Вие си имате разрешение за строеж, така че нито полиция, нито община нито прокуратура могат да ви забранят да го извършите.
Малко ще е тегаво - двете огради ще са доста близо, но мисля че ще е възможно. Когато тяхната ограда остане от вашата страна на новата ограда .... тухла по тухла може да я прехвърлите през дувара в имота на съседа...
Това е частен спор, прокуратурата и полицията едва ли ще се намесят в него. Търсете начин да се оправяте по частен път до съда.
Вариант 2- почвате да си градите вашата ограда по границите на имота. Намирате 5-6 яки момчета дето ще го играят "строители" - просто за респект, да стоят там докато оградата се строи, за да парират напъните на съседа да осуети строежа. Вие си имате разрешение за строеж, така че нито полиция, нито община нито прокуратура могат да ви забранят да го извършите.
Малко ще е тегаво - двете огради ще са доста близо, но мисля че ще е възможно. Когато тяхната ограда остане от вашата страна на новата ограда .... тухла по тухла може да я прехвърлите през дувара в имота на съседа...
Това е частен спор, прокуратурата и полицията едва ли ще се намесят в него. Търсете начин да се оправяте по частен път до съда.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
Привет,
Да напиша за развитието по случая... Та дойдоха на проверка от общината, обясниха на съседа че оградата му е незаконна и му дадоха едноседмичен срок да я демонтира.
Благодаря на отзовалите се по темата.
Да напиша за развитието по случая... Та дойдоха на проверка от общината, обясниха на съседа че оградата му е незаконна и му дадоха едноседмичен срок да я демонтира.
Благодаря на отзовалите се по темата.
- vladk01
- Младши потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|