Привет!
Много се надявам някой да може да ми отгорои на този казус, защото аз не намерих никкава информация по въпроса.
Имаме къща извън София. Едната страна на къщата стъпва на тротоара. Тази година поставихме улуци, като от единият край улукът се изтича от покрива (къщата не е висока). Направихме го така заради многото минаващи оттам цигани, които със сигурносх ако ако го спуснем по стената към тротоара ще го разрушат доста бързо. Да, ама една съседка писала, жалба в общината, че така стичайки се водата руши тротоара и пречи на хората да минават. От общината пък , без да се обосноват на някакъв закон, за да й угодят понеже тя е с професия "жалбо - писател" , ме карат да го преправя.
Въпросът ми е: основателно ли е това? аз не намерих закон или наредба, която да го регламентира?
Моли ви някой да даде някакъв съвет. Предвалително благодаря!
- Дата и час: 05 Дек 2024, 05:23 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Улуци
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Улуци
По принцип това е основателно- водосточните тръби не трябва да се изтичат на височина по- голяма от 40 см от нивото на терена, когато не са заустени в канализация. Иначе течащата вода ще разруши долната част на сградата в областта на цокъла- първо мазилката, после и зида отдолу. Мислете за Вашата сграда, не толкова за тротоара.
Казвам "по принцип" защото тази норма е записана в т.нар. ПИПСМР (Привила за изпълнение и приемане на строително- монтажни работи), чието съществуване едва ли се знае от общинските служители, а още по- малко пък да познават точно тази норма. Отделен е въпросът доколко въпросните ПИПСМР са нормативен акт по смисъла на ЗНА. Но оттук нататък нагазвам в една много болна тема за строителния бранш и мястото на нейното обсъждане едва ли е в този форум.
Казвам "по принцип" защото тази норма е записана в т.нар. ПИПСМР (Привила за изпълнение и приемане на строително- монтажни работи), чието съществуване едва ли се знае от общинските служители, а още по- малко пък да познават точно тази норма. Отделен е въпросът доколко въпросните ПИПСМР са нормативен акт по смисъла на ЗНА. Но оттук нататък нагазвам в една много болна тема за строителния бранш и мястото на нейното обсъждане едва ли е в този форум.
- bgarch
- Потребител
Re: Улуци
bgarch написа:.........Отделен е въпросът доколко въпросните ПИПСМР са нормативен акт по смисъла на ЗНА. Но оттук нататък нагазвам в една много болна тема за строителния бранш и мястото на нейното обсъждане едва ли е в този форум.
ПИПСМР не са нормативен, по смисъла на ЗНА, акт! Но все пак относно болната тема и мястото и за обсъждане браво колега!
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|