- Дата и час: 05 Дек 2024, 05:17 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Какво ще прави министерството на инвестиционното проектиране
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
73 мнения
• Страница 1 от 4 • 1, 2, 3, 4
Re: Какво ще прави министерството на инвестиционното проекти
Министерството е учреждение, следователно ще издава "тапии" на "правоимащите" да извършват този или онзи бизнес, което разни цървули не могат да си го позволят щото нямат съответния "експертен капацитет". С две думи - "Дал Колю, взел Колю".
- neutralen
- Активен потребител
Ама не само.
Ще съзИдава подзаконови нормативни актове, ще му се вменят функции по ЗУТ, по ЗРР ...
Както обикновено, става дума и за едни пари
И, в крайна сметка, ще се заиграе с правото на собственост (това, в по-малки мащаби, му викаха кражба, май)
Ще съзИдава подзаконови нормативни актове, ще му се вменят функции по ЗУТ, по ЗРР ...
Както обикновено, става дума и за едни пари
И, в крайна сметка, ще се заиграе с правото на собственост (това, в по-малки мащаби, му викаха кражба, май)
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
"Кражбата", това е отнемане на чужда ДВИЖИМА вещ. ЗУТ има предвид НЕДВИЖИМА собственост.
Очевидно в случая става въпрос за нещо много по-голямо - за някаква нова рафинирана схема, генерираща корупция, изнудване и рекет спрямо бизнеса, прикривана с купешки наименования на създадено за целта ново министерство, нямащо аналог никъде по света.
Вижда се че в правителството има представители, както на всички парламентарно представени партии /БСП, ДПС ГЕРБ, АТАКА/, така и на някои извънпарламентарни /Кунева, Лидер, Светлю Витков, НДСВ и др/.
Не може да се разбере това театър ли е или цирк и до кога ще продължи, щото всичко е за сметка на обикновените хора, на целия български народ, който не би следвало да се примирява със статуквото, което новото правителство иска да запази и утвърди.
Очевидно в случая става въпрос за нещо много по-голямо - за някаква нова рафинирана схема, генерираща корупция, изнудване и рекет спрямо бизнеса, прикривана с купешки наименования на създадено за целта ново министерство, нямащо аналог никъде по света.
Вижда се че в правителството има представители, както на всички парламентарно представени партии /БСП, ДПС ГЕРБ, АТАКА/, така и на някои извънпарламентарни /Кунева, Лидер, Светлю Витков, НДСВ и др/.
Не може да се разбере това театър ли е или цирк и до кога ще продължи, щото всичко е за сметка на обикновените хора, на целия български народ, който не би следвало да се примирява със статуквото, което новото правителство иска да запази и утвърди.
- neutralen
- Активен потребител
Гугъл казва, че има министерства с подобни наименования в Лаос, Виетнам ... не съм запознат точно с тези източно азиатски езици.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Недейте тъй, г-н Григоров... Не подценявайте хората с дръпнати очички - нЕма такова животно ни в Лаос, ни във Виетнам - и в Северна Корея го няма даже. BTW, има архитектурна фирма с такова "заглавие"в Сингапур - доста успешна даже, с офис в Пекин, печелила награди, и тъй нататък... Туй Министерство на инвестиционното проектиране си е чисто наше изобретение - състоя се, може би, защото навремето ние, архитектите, предложихме да се отдели строителството от т. нар. "регионално развитие" - та, ето сега, резултат... Ние ли се криво молихме, те ли ни криво разбраха...
-
vdggbg - Активен потребител
Май няма да го бъде Министерствто на инвестиционното проектиране, щото от самото му заглавие излиза, че то не би следвало да се занимава с устройственото планиране, т.е. един цял океан от ЗУТ. Не знам дали заради внезапна искра на промисъл или поради някакъв друг вид насиране в последните часове чувам че пак ще си остане МРРБ.
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
МРРБ-то си остава, както си е - това, новото, министерство е отгоре върху тортата (но не е черешка). Бюрокрацията има свойството да се самовъзпроизвежда - особено в условията на криза - сигурна работа, държавна заплата, осигуровки, служебни коли, безплатни телефони, евтини почивки, и тъй нататък... Гръцки сценарий - но май тук има и по-компетентни от мен по този въпрос
-
vdggbg написа: .......е отгоре върху тортата.......
Да де!За онази торта става въпрос - кафявата
vdggbg написа:но май тук има и по-компетентни от мен по този въпрос
Да не би да имаш предвид някой грък който отглежда или търгува с маслини?
-
Маслините са си маслини, а Министерството на инвестиционното проектиране си е МНП
Да оставим на страна екскременталният анализ, ми какво ли ни готвят тоя път
Сещам се за качествените търгове за ОУП-чета, за починът "Да започнем на зелено", за цената на промяната на Кинт след това, и Кой
ГлеЙ сега кВо става тука:
... Данов е привърженик на идеята разрешителни за строеж да се издават след представяне на доказателства за осигурено финансиране за цялостното изграждане на обекта. Така щяло да се сложи край на практиката да се започва строеж, след което да се изоставя и да стои недовършен години наред.
Данов препоръчва строителството да става с банков кредит, а не с лични средства, защото финансовата институция надзирава как върви работата и държи сроковете да се спазват ...
Прилича ми на още няколко бележки (от трудните), и едни пари ... и т.н.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Чувствам се несигурен, когато запчне да се говори за анализ на движението на парите, да не говорим , че ако това което Данов вероятно е казал е истинското му намерение, означава изваждане на строителството извън паричния оборот, Напускам тази тема! Ще се върна когато видя че става въпрос за принципни.
-
julyanvonemona написа:... Напускам тази тема! Ще се върна когато видя че става въпрос за принципни.
Що бе, Емонски. Стой си, виж кВо Убаво се получава.
То банките както са "надобрели" в инвестиционния процес, и предвид т.нар. Българска банкова система ...
Това е някакъв мил спомен от едно време, и е интересна идея, нооо, предвид реалностите, обречена. Експеримент
Както и да е.
И все пак, някой има ли информация какви функции ще има това министерство, МИП
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Твърди се, че слабото усвояване на пари от еврофондовете се дължи на липсата на инвестицонни проекти, годни за финансиране по разните му там програми. Та - новото министерство ще има грижата за подобряване на проектопотока, така да се каже. Никоя работа не може да бъде свършена без компетентната намеса на съответния чиновник, затова - за да излезем от кризата, ни е необходима още администрация, и, съответно - бюджетни средства за издръжката и.
-
, каза току що г-н Орешарски от трибуната на 42-рото Народно събрание. Така поне го разбрах.Няма да изземва функции (на проектанта и на възложителя), а ще се явява с координиращи такива
Май нещо като "Главен архитект на Република България", със съответното бюджетно обезпечение.
Вече:
Министерство на регионалното развитие (МРР), Министър Иван Данов
Министерство на инвестиционното проектиране (МИП), Министър Десислава Терзиева
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Основен принцип на динамиката беше, че ако едно махало е отклонено в крайно ляво положение и го пуснеш, то се отклонява в крайно дясно, едва след поредица от движения постепенно се установява в средното, устойчиво положение.
Процентът "сиво вещество" (вложен труд на архитекти и инженери) в единица строителен продукт в страните от ЕС е между 7% и 12% от стойността на този продукт (в обратно пропорционална зависимост от общия обем на този продукт). У нас този процент е между 0,2% до 3%. Това се вижда отвсякъде като погледнеш завършеното строителство на който и да е обект у нас. Този факт неминуемо създава сериозни проблеми пред усвояването на европейски средства по инвестиционните проекти.
Та мисълта ми е следната- сигурно резултатите от този факт са стигнали до такива крайности, махалото се е отклонило до такава степен в едната посока, че това е довело до необходимостта то да се отклони в другата крайна точка и да се появи МИП. Ще поживеем, ще видим...
Процентът "сиво вещество" (вложен труд на архитекти и инженери) в единица строителен продукт в страните от ЕС е между 7% и 12% от стойността на този продукт (в обратно пропорционална зависимост от общия обем на този продукт). У нас този процент е между 0,2% до 3%. Това се вижда отвсякъде като погледнеш завършеното строителство на който и да е обект у нас. Този факт неминуемо създава сериозни проблеми пред усвояването на европейски средства по инвестиционните проекти.
Та мисълта ми е следната- сигурно резултатите от този факт са стигнали до такива крайности, махалото се е отклонило до такава степен в едната посока, че това е довело до необходимостта то да се отклони в другата крайна точка и да се появи МИП. Ще поживеем, ще видим...
- bgarch
- Потребител
bgarch написа:Основен принцип на динамиката беше, че ако едно махало е отклонено в крайно ляво положение и го пуснеш, то се отклонява в крайно дясно, едва след поредица от движения постепенно се установява в средното, устойчиво положение.
Единственото ненаивно нещо което казваш е
Иначе всичко си е про форма - в смисъл "ето вече толкова голямо внимание обърнахме, че с оглед повишаване качеството на комплекса проектиране-строителство, няма как да не потекат европейските пари ". Но и тия от ЕС не са балами! Те ще искат показатели и тук, вече наистина нищо няма да стане, но създадените веднъж структури трудно ще върнеш назад. Който е чел "Законът на Паркингсън лесно ще си го обясни! Просто се създава още една ясла за изхранване на допълнителни чиновници - наши момчета и....момичета."Ще поживеем, ще видим..
-
В смисъл, лабораторни упражнения
Що ли не ми се ще мой имот да влиза в подобно учебно-опитно поле.
И все пак си мисля, че ще се наблегне на ОУП-овете и устройствените схеми от по-високо ниво. И на кадастъра. Черешката над Онуй, дето вика Емонски.
Що ли не ми се ще мой имот да влиза в подобно учебно-опитно поле.
И все пак си мисля, че ще се наблегне на ОУП-овете и устройствените схеми от по-високо ниво. И на кадастъра. Черешката над Онуй, дето вика Емонски.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
emilgrigorov написа:И все пак си мисля, че ще се наблегне на ОУП-овете и устройствените схеми от по-високо ниво.
Може. Само да не са като досегашните - книжки за оцветяване за деца с проблеми в развитието.
-
Е ти как мислиш, кой ще ги прави И каква ли ще е "цената" на Кинт-а
Сега зачетох "Програмата на кабинета", там се набляга особено на плановете и схемите по ЗРР
Как никой не схваща, че в ОУП и схемите по ЗРР собственикът е Господин Никой. На практика и в ПУП-овете от национално значение. На практика и в процедурите по ЗКИР. Кръгла нула.
Сега зачетох "Програмата на кабинета", там се набляга особено на плановете и схемите по ЗРР
Как никой не схваща, че в ОУП и схемите по ЗРР собственикът е Господин Никой. На практика и в ПУП-овете от национално значение. На практика и в процедурите по ЗКИР. Кръгла нула.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
emilgrigorov написа:там се набляга особено на плановете и схемите по ЗРР
Това наблягане не е като онова наблягане дето наблегнатата онапред се е дала! А кога за социалистите собстеникът е означавал нещо, включително и за социалистите в Швеция, да не говорим за крекинг-руските социалисти. Малко на политика го избих, за което се извинявам както на аудиторията така и на форумната администрация. Избягвам да го правя, ама до гуша ми дойде!
-
73 мнения
• Страница 1 от 4 • 1, 2, 3, 4
Назад към Строителство и регулация
|
|