начало

Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК

Към кого да се обърна за информация относно парцел?

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Към кого да се обърна за информация относно парцел?

Мнениеот joroace » 08 Апр 2013, 13:48

Здравейте,

Търся парцел за строеж на къща и попаднах на един, който е според възможностите ми. Проблемът е, че е малък - едва 273 кв.м. и това налага да проверя какво мога да построя върху него. Основните параметри са ясни, но мен ме интересуват следните неща, които не видях да са уредени в ЗУТ:
1. Мога ли да строя основна сграда на странична граница със съсед, ако той даде съгласието си?
2. Ако е възможно, задължително ли е строителството да е свързано, или няма ограничение за това?
3. Ако трябва да е свързано строителство, това поставя ли ограничения за съседа ми, който евентуално ще бъде задължен да долепи къщата си до моята, ако реши да строи някой ден?
4. Изобщо възможно ли е да се говори за строителство на граница, ако в съседния имот има вече изградена масивна постройка?
5. Мога ли да построя гараж, който да съвпада с уличната регулационна линия и да бъде представен като допълнителна постройка?
6. Ако мога да построя гараж, който съвпада с уличната регулационна линия, мога ли да изкарам разрешително за строеж, което да важи едновременно за основната постройка и гаража, или се изкарват отделни разрешителни?

Причината да задам тези въпроси е, че не зная към кого да се обърна. Ако можете да ме насочите къде мога да получа съответните отговори, ще бъде напълно достатъчно.

Благодаря предварително!
joroace
Нов потребител

Re: Към кого да се обърна за информация относно парцел?

Мнениеот julyanvonemona » 08 Апр 2013, 15:45

Драги(а) ми joroace .Съзнавате ли, че отговорите на съвкупността от въпроси е една малка научна студия по ЗУТ. При това отговорите зависят от ред конкретни обстоятелства, които няма как да знаем, първото от което е дали имота се намира в гред или в село има и много други, като например какво се предвижда по действащ ПУП (и застрояване и регулация) и т.н. и т.н.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот vdggbg » 08 Апр 2013, 18:11

joroace написа:Здравейте,

Търся парцел за строеж на къща и попаднах на един, който е според възможностите ми. Проблемът е, че е малък - едва 273 кв.м. и това налага да проверя какво мога да построя върху него. Основните параметри са ясни, но мен ме интересуват следните неща, които не видях да са уредени в ЗУТ:
1. Мога ли да строя основна сграда на странична граница със съсед, ако той даде съгласието си?
2. Ако е възможно, задължително ли е строителството да е свързано, или няма ограничение за това?
3. Ако трябва да е свързано строителство, това поставя ли ограничения за съседа ми, който евентуално ще бъде задължен да долепи къщата си до моята, ако реши да строи някой ден?
4. Изобщо възможно ли е да се говори за строителство на граница, ако в съседния имот има вече изградена масивна постройка?
5. Мога ли да построя гараж, който да съвпада с уличната регулационна линия и да бъде представен като допълнителна постройка?
6. Ако мога да построя гараж, който съвпада с уличната регулационна линия, мога ли да изкарам разрешително за строеж, което да важи едновременно за основната постройка и гаража, или се изкарват отделни разрешителни?

Причината да задам тези въпроси е, че не зная към кого да се обърна. Ако можете да ме насочите къде мога да получа съответните отговори, ще бъде напълно достатъчно.

Благодаря предварително!

Тъкмо тези неща са сравнително добре уредени в ЗУТ, за разлика от други неща, но нейсе.
1. Да, можете.
2. Щом е на граница - трябва да е свързано. Иначе ще е на отстояние от граница, и ще бъде "свободно".
3. Да, така се получава - съседът Ви трябва да покрие изцяло Вашата калканна стена.
4. Зависи какъв е устройственият статут на въпросната "масивна постройка", т. е. е ли същата елемент от подробен устройствен план, или не е.
5. Да, можете.
6. Да, можете. Не са необходими отделни разрешения за строеж - при условие, че основното и допълващото застрояване са отразени коректно в инвестиционния проект.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот joroace » 09 Апр 2013, 11:05

Благодаря за отговорите!

Имам още няколко въпроса, на които не мога да намеря отговор. Става въпрос за парцел, който се намира във в.з. Траката, която обаче е част от район Приморски, който е част от град Варна. Според ЗУТ, във вилни зони може да се строи на минимум 4 метра от границите. Същевременно обаче, имотът е ъглов и доколкото намерих из разни форуми, такива имоти нямат дъно. Нещо повече, тези имоти могат да се строят на 3 метра от границите на парцела. Такова нещо в ЗУТ никъде не успях да открия. Някакви допълнителни наредби ли има?

Та в общи линии ме интересува на колко метра може да бъде основната постройка от страничните граници и на колко метра може да бъде от двете улици? Също така, има ли ограничения или изисквания относно големината на допълнителните постройки, например гараж? Другото, което не ми е ясно е дали има значение къде точно ще бъде разположен гаража и по-конкретно дали може да се построи на задънена улица?

Пак казвам, далеч съм от мисълта, че ще можете да отговорите на всички тези въпроси. По-скоро ме интересува по какъв начин мога да достигна до тях. В районното кметство ли да отида и какво да търся по-конкретно? Ако има ПУП, там всичко ли е описано? Ако няма ПУП какво следва, трябва да се изкара ли? Изобщо без ПУП мога ли да разбера дали е използваем имота, или не?
joroace
Нов потребител

Мнениеот julyanvonemona » 09 Апр 2013, 12:34

Идете в община Варна намерете и се обърнете към арх. Пламен Друмев. Той е общинарския чиновник в онзи район който най много разбира от тези нещица.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Строителство и регулация