начало

Съдът освободи младежите, обвинени за нападението в мол Съдът освободи младежите, обвинени за нападението в мол

Правоспособност и квалификация

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Правоспособност и квалификация

Мнениеот julyanvonemona » 10 Фев 2012, 14:07

Колега julyanvonemona, не разбирам защо смятате, че Вие ще откривате борсата в проектантската

Колега bgarch. Най съществената част от поста ми се отнася до борса за търговия с регулаторни механизми, а не до борса в проектантската професия. За щастие за умният възложител както Вие сам казвате цената е тази която двамата с проектанта ще се споразумеят за определен по договора проектантски продукт.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 10 Фев 2012, 14:39

igeo_ood, в стремежа да загладя лошото впечатление което създавам пред Вас, искам да приемете от мен частично поне по отношение чл.16 ЗУТ обяснение на въпроса Ви, ако изрично позволите разбира се!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот bgarch » 10 Фев 2012, 15:02

Много Ви моля, споделете с незнаещите като мен, коя е тази адв. Бакалова. Сигурно е поне професор по административно право, та така усърдно се цитира във форума. Защото и аз бих могъл да цитирам мисли на арх. Бакалов, ама се въздържам.
А в редица европейски страни наистина няма регулации и това по никакъв начин не им пречи да организират територията си само с плана за застрояване. Останалото са кадастрални изменения. Тогава нещата наистина ще си дойдат на мястото и ще стане ясно кой какво прави и за какво отговаря.
Не виждам, обаче, никаква връзка между изискването копие от ПУП да се изпраща в АК и необходимостта, той да се изработва от геодезист.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот emilgrigorov » 10 Фев 2012, 15:11

bgarch написа:...Не виждам, обаче, никаква връзка между изискването копие от ПУП да се изпраща в АК и необходимостта, той да се изработва от геодезист.

Връзката е в самата действителност, в точността на преценка на изходните данни, точността и формата на предаваните материали. Не би следвало да се очаква, че резултатите, постигнати от трето лице, ще са по-различни от плачевните.
Както и ти си забелязал, там е един от основните пороци, в баджанашките изпълнения, по кадастралната карта. Но този разговор го водихме.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот goblin » 10 Фев 2012, 15:16

julyanvonemona написа:За щастие за умният възложител както Вие сам казвате цената е тази която двамата с проектанта ще се споразумеят за определен по договора проектантски продукт.

"Умният" възложител не знае (и няма откъде да узнае) какъв именно проектантски продукт му е необходим, също - що е то качествен такъв продукт, и каква е (или би трябвало да бъде) неговата цена. Ето - говорите за регулаторен механизъм за тези професии, необходим с оглед предлагането на качествени услуги, но за сега регулациите се свеждат единствено до изискването за личен печат. В този смисъл напълно разбирам, и не мога да не се съглася с идеята на julyanvonemona за разиграване на търг на единствената регулирана услуга в бранша - услугата "подпечатване с личен печат".
goblin
Потребител

Мнениеот emilgrigorov » 10 Фев 2012, 15:33

goblin написа: ... Ето - говорите за регулаторен механизъм за тези професии, необходим с оглед предлагането на качествени услуги ...

Говорим за невъзможността регулаторен механизъм да подсигури качеството на предлаганата услуга.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 10 Фев 2012, 15:38

"Умният" възложител не знае (и няма откъде да узнае) какъв именно проектантски продукт му е необходи

goblin Ако чрез лева могат да се изразят всички полезности, респективно вредности които възложителя може да добие чрез един проект, следва по дефиниция да приемем обратното!
Говорим за невъзможността регулаторен механизъм да подсигури качеството на предлаганата услуга.

emilgrigorov.Най-вероятно сте прав!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот goblin » 10 Фев 2012, 15:48

Не звучите много убедително, julyanvonemona. За да може клетият възложител да онагледи за себе си вредностите или полезностите, годни за добиване чрез един проект, трябва да използва своя, или пък чужд опит - най-добре прецизно формулиран в общовалидна писмена форма.
goblin
Потребител

Мнениеот emilgrigorov » 10 Фев 2012, 15:52

goblin написа:... чужд опит - най-добре прецизно формулиран в общовалидна писмена форма.

Това е обичайна практика, доколкото не се спестява самонадеяно.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот goblin » 10 Фев 2012, 16:02

Обичайната практика е урегулираният квалифициран правоспособен да се прави на майстор - готвач, а възложителят да яде онова, което горепосоченият е надробил. Друго имам предвид, emilgrigorov.
goblin
Потребител

Мнениеот emilgrigorov » 10 Фев 2012, 16:06

goblin написа:Обичайната практика е урегулираният квалифициран правоспособен да се прави на майстор - готвач, а възложителят да яде онова, което горепосоченият е надробил. Друго имам предвид, emilgrigorov.

+1
Дори пуснах кукичка с примамлива, апетитна стръв "целенасочено създаване на монополни струтктури с оглед отглеждането на прекрасни регулаторни органи" , но нещо никой не кълве.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 10 Фев 2012, 16:09

Не звучите много убедително, julyanvonemona. За да може клетият възложител да онагледи за себе си вредностите или полезностите, годни за добиване чрез един проект, трябва да използва своя, или пък чужд опит - най-добре прецизно формулиран в общовалидна писмена форма.

Кучето скача според тоягата. "Клетият възложител"да си го купи (чуждият опит)! Защо аз трябва да му мисля! Аз например бях поставен пред дилемата, дали да си оборудвам новата вградена кухня със швейцарска техника или с италианска. Направих си разчет! Оцених че швейцарците по ги бива, но ми липсваха точно 240 лева - фонд който бях определил за да поддържам членството си в КАБ. В един момент реших че то не ми е необходимо и си купих швейцарски прибори.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 10 Фев 2012, 16:15

julyanvonemona, предполагам визирате формулата:
"италиански дизайн" + КАБ = "швейцарско качество" (интернешънъл)
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 10 Фев 2012, 16:41

Згрешили сте! Тук комутативният закон в алгебрата не се прилага! Формулата е:
"швейцарско качество" - КАБ < "италиански дизайн"
Става въпрос не за уравнения, а за неравенства
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот goblin » 10 Фев 2012, 16:50

julyanvonemona написа:Аз например бях поставен пред дилемата, дали да си оборудвам новата вградена кухня със швейцарска техника или с италианска.

Мисълта Ви върви в правилна посока, но - и едните, и другите произвеждат според определени стандарти. Може би първите по ги бива от вторите, както твърдите, но и двата продукта са признати за годни да бъдат използвани по предназначение. Сега, ако ми позволите да продължа кухненската аналогия, представете си, че никога преди не сте виждал готварска печка, не знаете как трябва да изглежда и на какви изисквания трябва да отговаря - и отидете да си я купите от нашия "регулиран" пазар. Вероятно ще се озовете с кашон, пълен с вторични суровини, НО - опакован и подпечатан според всички правила на регулаторното изкуство. Затуй някой, когото сме избрали да се грижи за нашето добруване, би трябвало да издаде наръчник "как да изберем готварска печка - така, че при хранене да ни е валидна здравната осигуровка". Нещо такова, ако ме разбирате.
goblin
Потребител

Мнениеот emilgrigorov » 10 Фев 2012, 16:50

но, доколкото разбирам, нямаме спор относно стойността на операндата КАБ, както и по отношение на нейната полифункционалност.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот goblin » 10 Фев 2012, 17:27

Нещо я омешахте математиката... Да не би да сте архитекти? :D В математиката, доколкото на мен ми е известно, ябълките не са тъждествени с крушите...
goblin
Потребител

Мнениеот igeo_ood » 10 Фев 2012, 17:31

julyanvonemona написа:igeo_ood, в стремежа да загладя лошото впечатление което създавам пред Вас, искам да приемете от мен частично поне по отношение чл.16 ЗУТ обяснение на въпроса Ви, ако изрично позволите разбира се!

Позволявам, но не за да загладите лошото впечатление, защото то отдавна не е такова.
ИГЕО-интелигентните геодезически решения
www.igeo-bg.com
igeo_ood
Младши потребител

Мнениеот bgarch » 10 Фев 2012, 17:37

julyanvonemona написа:Аз например бях поставен пред дилемата, дали да си оборудвам новата вградена кухня със швейцарска техника или с италианска.

Освен на теб и семейството ти едва ли на някого му пука, с каква точно техника ще е обзаведена кухнята ти. Затова си напълно прав в избора си- той си е твой.
Нека обаче за миг предположим, че от това, дали ти си си избрал една или друга кухня, зависи начина на живот на още много други хора и твоя избор не касае само тебе и производителя на кухни.
Нещо подобно е ситуацията при регулираните професии. Те са малко на брой, изключение от общото правило, но избора на клиента при тях не касае само интересите на въпросния клиент. Затова суверенът е длъжен да се погрижи и за интересите на другите, засегнати от твоя избор.
Нещо такова (трябва да) е КАБ, а защо не и КИИП. Ама не е. И всичко е стигнало само до двуцветния печат, който, както разбрахме, си имал и цена.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 10 Фев 2012, 17:44

..... и отидете да си я купите от нашия "регулиран" пазар.

Жив да не съм тогава (за печката става дума)! Или както е казано в "Откровение" "живите ще облазяват мъртвите"
Затуй някой, когото сме избрали да се грижи за нашето добруване....

Вие goblin, да сте избирал някого или пък някой да Ви е питал що е то добруване? Щото мен никой не ме е питал пък и не знам да са питали някого и старшината на ротата не знае!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Строителство и регулация