- Дата и час: 03 Дек 2024, 23:33 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Статут на имот
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
86 мнения
• Страница 3 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Re: Статут на имот
За публичната държавна собственост е наистина без значение е ли актувана с АДПС, съгласна съм. Решението на МС е достатъчно. Не така стои въпроса с частната.
Не всеки морски бряг е публична собственост- правилно, само на морската плажна ивица придали този статут( има Р на КС в тази насока).
Въпросът на Петко относно запрета в чл. 51, ал.3 е уместен и съществен и ако бъде съобразен, то имотът наистина ще е погинал за собственика си ( приемам, че има КК за него).
Не всеки морски бряг е публична собственост- правилно, само на морската плажна ивица придали този статут( има Р на КС в тази насока).
Въпросът на Петко относно запрета в чл. 51, ал.3 е уместен и съществен и ако бъде съобразен, то имотът наистина ще е погинал за собственика си ( приемам, че има КК за него).
- Гост.
- Старши потребител
julyanvonemona написа:... да приеме извиненията ми ...
Всъщност , не виждам за какво толкова пък има да ми се извинявате. Нали си говорим, търсим някакво решение ...
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
poli_g написа:....
Дори и да няма КК, чл.51 (3) посочва "кадастъра" а не КК от което поне аз мисля, че в случая са обхванати и какастралните единици от преди ЗКИР. Същевременно продължавам да поддържам, че по отношение това дали имота е погинал за собственика му, могат да бъдат противопоставени с успех и други факти извън тези посочени в кадастралните единици
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
КК би могла да насочи към евентуален съсед, и да ни ориентира в основанията му. Възможно е съседният имот (вкл. липсващите 500 кв.м) да е със статут "нарушени....", със или без изяснена собственост, с влязла в сила КК или без такава.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Добре де г-н emilgrigorov дори и да има не'къф запис за "нарушена територия" това променя ли въпроса за собствеността ? По мое мнение - не!
-
julyanvonemona написа:... запис за "нарушена територия" това променя ли въпроса за собствеността ...
Примерно, в кадастралната карта това е също отделна категория. Ако е обособена с някакъв ИАА, тя би могла да е съсобствена между собствениците на засегнатите земи, може да е актувана за общинска примерно, знам ли. Но, ако е нарушена, то това е временно, до рекултивирането. Може да се окаже, че е въпрос на една декларация, че иска да ползва терена в този му вид, като ще пази брегоукрепителните съоръжения и ще осигурява достъп за поддържането им.
По-важното е, че от КК и ИР може да извлече кой е собственикът и основанието му. В предния си пост предполагам поне 3 различни хипотези, а не "нарушени" комулативно.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Според мен - отплесвате се в малко произволна посока. В първоначалния пост се твърди, че са налице кадастрални и регулачни данни за размерите и площта на имота. Презумираме и наличието на документи за собственост, съответстващи на тези данни. После - държавата направила нещо си в имота, и в резултат на това голяма част от него погинала за собственика си, превръщайки се в ИДС? Че откъде - накъде? Какво пречи на собственика да извърши брегоукрепителни мероприятия по старите си граници, рекултивирайки по този начин имота си, и възстановявайки неговата цялост в съответствие с документите си за собственост? И, наистина, какво общо има тук наличието / липсата на КК?
- goblin
- Потребител
goblin написа:какво общо има тук наличието / липсата на КК
До толкова, че относително лесно, по нета от сайта на агенцията, може да получи информация. Какво е и какво - не е.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Оттам може да се получи картинка, която не пречи, но и не помага. Непротивопоставима е на документите за собственост - това имам предвид.
- goblin
- Потребител
goblin написа:... Непротивопоставима е на документите за собственост - това имам предвид.
Да, така е.
Става дума да получи информация за статута на имота и за основанието за заемане. Или дали е в съда, примерно. Или някаква друга информация. Ако няма нищо, и идентификатор, възможно е да е отделена територия ( и не само от този имот, а обединяващо и части от други имоти) за някакво мероприятие, въз онова на някакъв документ за разпореждане ( или нещо за временно заемане до рекултивация) примерно, както писах по-горе.
Част от информацията е платена, но е ефтино и става лесно.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Да де, ясно. Пишещите в този форум все някак си са наясно за какво служи сайтът на АГКК, вероятно.
- goblin
- Потребител
Не става дума за сайтът на АГКК.
- petko_a
- Потребител
Е - който трябва, знае за кой сайт става дума. Мен ме няма измежду познавачите.
- goblin
- Потребител
Все пак хубаво е nk7702n да поясни има ли влязла КК в сила, а и да даде данни от къде са данните към 1956г. за които твърди.
-
julyanvonemona написа:Все пак хубаво е nk7702n да поясни има ли влязла КК в сила, а и да даде данни от къде са данните към 1956г. за които твърди.
От гледна точка на възможността за установяване на резултатите от абразивните и ерозионни процеси, доколкото това има значение за казуса, има доклад на Варненския клон на БАН за бреговата ерозия и абразия именно от 1956 г. за района, където се намира имотът. Доколкото ни интересува какви са последиците от тези процеси за имота.
- nk7702n
- Старши потребител
До толкова до колкото БАН близо 100 години следи свлачищните процеси по Челноморското крайбрежие и си служи с геодезически измервания правени по методи и прибори - последна дума на техниката за съответното време и додолкото в поддържаните от БАН специализирани карти и кадастри е възможно да се съдържат данни за точните параметри за имота певърнал се в море и бряг тази информация е полезна. Не се знае обаче дали при изработване на КК (ако такава има) тези ведомснвени кадастри са взети под внимание съгласно чл.32 и сл. ЗКИР, с оглед на това евентуално да се определи частта от имота който е погинал или се е преобразувал огт двор в свлачище.
-
Аз си мислех, че геозащитите в Перник, Плевен и Варна се занимават със свлачищата.
- petko_a
- Потребител
Пак избихте настрани. Геозащитата, докладите на БАН, и т. н. - нямат нищо общо с проблема, който е поставен за разискване.
- goblin
- Потребител
goblin написа:Пак избихте настрани. Геозащитата, докладите на БАН, и т. н. - нямат нищо общо с проблема, който е поставен за разискване.
+1
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Одновен проблем е какво е станало със собствеността на чичо чиито имот е засегнат, каква част е станала море ерго ИДС, каква част е бряг и дали брега е или не е ИДС . Казаното за замерванията от БАН има предвид използване на полезни за казуса данни от БАН-аджийските сведения за целия от 1927г. насам период(до колкото такива има).
-
86 мнения
• Страница 3 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Назад към Строителство и регулация
|
|