- Дата и час: 01 Дек 2024, 07:05 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Имота ми не е нанесен в Кадастъра !!
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
Re: Имота ми не е нанесен в Кадастъра !!
Вече разбрах къде съм попаднала. Защо трябва да плащам за нещо, което не е моя грешка ? Това е вторият ми подобен случай, явно грешките са доста. Който ги прави да си поема разноските, или поне да има някакъв начин да се коригират.
Поне си направете по нормални цени. Как ви се струва 600 лв. без ДДС за трасиране на земеделски имот ? Мен не ми се вижда нормално ! Не искам да си помислям колко ще ми излезе засичане на координатни точки на имот в регулация / или там както се казва /.!!!!!!!!!!!!!!!!!
Поне си направете по нормални цени. Как ви се струва 600 лв. без ДДС за трасиране на земеделски имот ? Мен не ми се вижда нормално ! Не искам да си помислям колко ще ми излезе засичане на координатни точки на имот в регулация / или там както се казва /.!!!!!!!!!!!!!!!!!
- konu6ka
- Младши потребител
petko_a . Има разлика разбира се! Съществуват и двата вида карнети. Понеже все пак не съм геодезист, обърках наименованията на двата вида карнети в постовете си, но през цялото време съм имал в съзнанието си предвид координатните карнети на осовите кръстовища на улиците, от които ако няма цифрови носители можеш да правиш своите проверки. Така че konu6ka може да получи това което иска, навсякъде в България (където има имот в регулация), а въпроса за цените които искат за тази услуга геодезическите фирми няма да коментирам. Имам впечатление, че дори и с тоталните станции, GPS-ите и компютрите практикуването на геодезията не е проста работа, а и трябва да се уважава квалификационната степен получена в УАСГ. Прекараното време там някога, днес трябва да получи своето парично измерение.
Последна промяна julyanvonemona на 25 Ное 2010, 09:07, променена общо 1 път
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
konu6ka, Ще кажа ЕВАЛА на колегите, които са ги поискали. Явно са без конкуренция. А вие дадохте ли ги?
- petko_a
- Потребител
julyanvonemona, понеже твърдите с достатъчно голяма убеденост, че координатни регистри на осови точки има за всички населени места в регулация и konu6ka може да поиска и ще получи удостоверение с координати на сграда от която и община в България да е и за което и да било населено място с регулация, позволете да ви разходя из няколко общини около София, хем ще ми бъде приятно да се запознаем, хем знам, че поради авторитета ви няма начин как да не направят исканата от нас услуга. А после ще коментираме тук. Съгласни ли сте? Че геодезическа фирма може да извърши услугата няма спор, въпроса е дали общината може да свърши тази работа.
- petko_a
- Потребител
Не съм луда, за да давам тези пари.
Ето какво ще направя......Ще чакам новото одобрение на кадастриалната карта !!!!
Ето какво ще направя......Ще чакам новото одобрение на кадастриалната карта !!!!
- konu6ka
- Младши потребител
Охо, ще си имате ново одобрение на кадастралната карта?
- petko_a
- Потребител
konu6ka написа:Ето какво ще направя......Ще чакам новото одобрение на кадастриалната карта !!!!
Щом можете да чакате- чакайте! Години, десетилетия, чакайте! Все някога ще има актуализация на кадастралната карта. Дано сте по- млада да дочакате. Но тогава, на преклонна старческа възраст, да не пропуснете едномесечния срок, в който да проверите кадастралната карта за грешки и непълноти.
А, и да не забравя- ако дотогава не сте изкарали дистанционно или някакво друго обучение по геодезия в някой ВУЗ (дотогава вече ще има много такива), пак ще трябва да наемете геодезист, защото едва ли толкова лесно ще можете да откриете сама геодезическите грешки в кадастралната карта. Повярвайте, не е толкова лесно!
- bgarch
- Потребител
Ама не се заяждайте де ! Геодезистите !!!!!!!!!!!!! Няма да останете гладни ! ние простосмъртните ще си намерим начин да се решаваме проблемите!!!!!!!!!!!!!
- konu6ka
- Младши потребител
konu6ka написа:Ама не се заяждайте де !
konu6ka, не се заяждам! Аз самият не съм геодезист и като професионалист, който почти всеки ден се сблъсква с подобен на Вашия проблем, за да си вади хляба, се опитвам с ирония да опиша идиотщината на процедурите по изработване и одобряване на кадастралната карта. Гарантирам Ви, че поне 80% от клиентите ми имат проблем с току- що одобрената кадастрална карта. И започват да плащат от джоба си, за да оправят грешките на геодезическите фирми, "спечелили" обществена поръчка за изработване на въпросната карта. И прибрали парите за това. Без да поемат никаква гаранция за качеството на свършената от тях работа.
Та ако ме разбирате- разбирате, ако ли не...
- bgarch
- Потребител
petko_a историята на съхраняването на архивните единици в София е "Авраамов дом". Който и да е началник на УАБ,УАГ,ДАГ, НАГ и проечие абревиатури, далеч преди да се появи "Софгео" е направил много за да бъдат завряни в кучи задник координатите на осовите кръстовища на улиците - тогава когато са трасирани. Мисля, че не е необходимо да Ви обяснявам, че разните изменения на улични регулации от 1974г. насам в частите където се изменя и осовата мрежа не са отлагани на място и не са трасирани въобще. Точно на същия принцип както Сонгурларските общинари устно ми казаха "това не е важно" столичните им колеги ги забиват в забвение, така че дори и на мен ще ми е трудно да ги издиря. Навремето картата ми на инспектор и кочана с актовете помагаше и се завираха в миша дупка за да ми извадят това или онова, но сега да разчитам само на гол авторитет, едва ли ще се случи нещо позитивно! Но мажем да направим опит!
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Супер! Телефонът ми го има в сайта ми, когато имате път към София обадете ми се. Аз твърдя и друго. Може и регистъра с координатите на осовите точки да съществува, но ще е истинска сензация за мен удостоверение с координати на чупки на къща издадено от общината, без наличие на някакъв цифров модел.
- petko_a
- Потребител
bgarch, наистина ли мислите че някога се очаква да има нова актуализация на кадастралната карта. Тя е в цифров вид, няма как да се изгуби, а всички изменения трябва да бъдат своевременно отразявани в нея. Иначе сте прав, България е луднала на тема кадастрална карта, а такава има изработена и приета едва за малко по-малко от 20% от територията на страната
- petko_a
- Потребител
petko_a написа:Тя е в цифров вид, няма как да се изгуби, а всички изменения трябва да бъдат своевременно отразявани в нея.
Напълно си прав, колега, но.... ако ние с теб живеехме в Германия, например или хайде, да не сме толкова големи мечтатели- да кажем в Белгия щеше да е така. Ама ние сме си в България. Тук може кадастралната карта както да се изгуби, така и да не се отразяват измененията в нея, така и да се случат много неща, за които ние с теб сега даже и не подозираме.
Със същата увереност, която лъха от твоя пост, бих казал- наистина ли смятате, че няма места за паркиране и гариране около сградите? Има Наредба, която определя колко места за паркиране и гариране следва да се осигурят в собствения УПИ, преди да се издаде разрешение за строеж. Има текстове в ЗУТ, които задължават както проектантите, така и консултантите (по- тихо, че probcho пак ще ни се скара), така и главните архитекти при одобряване на проектите да спазват това изискване. Ама излезте навън и погледнете- места няма! А в Германия и Белгия има. Та такива ми ти работи.
- bgarch
- Потребител
След като 'убаво бе разгледан проблема с липсата на някаква сграда в кадастъра и след като бяха изложени всякакви екзотични предложения за отстраняването му (на проблема, не на кадастъра ), предлагам все пак да кажем, окончателно, на питащия, какво може да направи:
1. (Лично не препоръчвам!) Да си трае. Но с траене, проблемът му никога няма да може да се самореши. Ново одобряване на КК няма да има. Ако питащият не иска да си реши проблема - ще го решават наследниците му. (И при всички случаи - срещу заплащане. Безплатните поправки на кадастъра са само във времето преди изтичане на сроковете за обжалване на картата. А той - срокът, разбирам, е изтекъл.)
2. Да прояви инициатива за поправка на кадастралната карта. Срещу заплащане (предполагам около 150-200 лв) на лицензиран от АГКК геодезист, липсващата сграда ще "кацне" в кадастралната карта. (Държавните такси за изменение на КК се дължат от заинтересованото лице на АГКК. И са допълнително над хонорара на геодезиста.)
3. Ако имотът е в режим на съсобственост, да се моли другите съсобственици да не му правят вРЪтели.
Забележка: Възможността за въртели от страна на евентуални съсобственици, автоматично поставя т.3 на първо (по важност) място.
И се появява нова възможност: 4. Поправка на кадастъра след съдебно решение.
Ако, konu6ka, имате още въпроси - ще се опитам да Ви бъда полезен. Не се колебайте да питате. (Може и чрез ЛС.)
1. (Лично не препоръчвам!) Да си трае. Но с траене, проблемът му никога няма да може да се самореши. Ново одобряване на КК няма да има. Ако питащият не иска да си реши проблема - ще го решават наследниците му. (И при всички случаи - срещу заплащане. Безплатните поправки на кадастъра са само във времето преди изтичане на сроковете за обжалване на картата. А той - срокът, разбирам, е изтекъл.)
2. Да прояви инициатива за поправка на кадастралната карта. Срещу заплащане (предполагам около 150-200 лв) на лицензиран от АГКК геодезист, липсващата сграда ще "кацне" в кадастралната карта. (Държавните такси за изменение на КК се дължат от заинтересованото лице на АГКК. И са допълнително над хонорара на геодезиста.)
3. Ако имотът е в режим на съсобственост, да се моли другите съсобственици да не му правят вРЪтели.
Забележка: Възможността за въртели от страна на евентуални съсобственици, автоматично поставя т.3 на първо (по важност) място.
И се появява нова възможност: 4. Поправка на кадастъра след съдебно решение.
Ако, konu6ka, имате още въпроси - ще се опитам да Ви бъда полезен. Не се колебайте да питате. (Може и чрез ЛС.)
- l____
- Потребител
Е не , когато е правен кадастъра това е било съобщено по законоустановеният начин, съобщено е дори по медиите и местните вестници на лицата собственици за всеки случаи да си представят и НА , на съответната организация ,която изработва кадастъра , след като е бил изработен и приет от съответната институция са текли там едни срокове за обжалване и т.н.
Старата скица сега въобще не ви трябва , просто си наемете една геодезическа фирма да ви напарви заснемане на имота и като го изготви с едно заявление и в кадастъра да се отбележи имота в кадастралната карта , разбира се такси има /нали знаете правото не е за спящите ,а за зрящите/, директора на агенцията по кадастъра ще издаде заповед да се нанесе в кадастралната карта имота , ще се съобщи и на съседите на имота ,че има подадено от вас заявление , тече 14 дневен срок за обжалване на заповедтта, и ако не я жалят както вие така и съседите влиза в сила ,ако се жали когато съдебното решение стане окончателно и необжалваемо .
Това е!
Старата скица сега въобще не ви трябва , просто си наемете една геодезическа фирма да ви напарви заснемане на имота и като го изготви с едно заявление и в кадастъра да се отбележи имота в кадастралната карта , разбира се такси има /нали знаете правото не е за спящите ,а за зрящите/, директора на агенцията по кадастъра ще издаде заповед да се нанесе в кадастралната карта имота , ще се съобщи и на съседите на имота ,че има подадено от вас заявление , тече 14 дневен срок за обжалване на заповедтта, и ако не я жалят както вие така и съседите влиза в сила ,ако се жали когато съдебното решение стане окончателно и необжалваемо .
Това е!
- donna
- Старши потребител
Благодаря на всички за отговорите ! Вече всичко ми е пределно ясно : имам още едни пари за даване по проблем, който трябва да реша, за да не се наложи да го решават след влеме децата ми !
- konu6ka
- Младши потребител
donna написа:Е не , когато е правен кадастъра това е било съобщено по законоустановеният начин ...нали знаете правото не е за спящите ,а за зрящите/...
Този път аз ще кажа- Е, НЕ! Не така! Не може да очакваме, че всеки средностатистически гражданин може да разбере предвижданията на кадастралната карта, посещавайки съответната служба в едномесечния срок на обявяването. Има грешки, които дори и геодезист не може така да открие, те се откриват едва когато се наложат един върху друг стария кадастър с предвижданията на кадастралната карта. Или след като се извърши заснемане. Как е възможно така лековато да оправдаваме безотговорността на фирмите, изработили картата!
Това е все едно да искаме от всеки средностатистически гражданин в едномесечен срок от закупуване на GSM-а си да открие сам фабричния дефект в него и след изтичане на този срок той да си плаща за ремонтите сам от джоба. Защото не си е отварял очите и не е открил дефекта("правото не е за спящите ,а за зрящите")
- bgarch
- Потребител
bgarch, стана ми интересно, вие вписан ли сте в състава на някоя консултантска фирма?
- petko_a
- Потребител
Подкрепям Донна изцяло.
А относно разрешаване на проблема- плащате 100лв. и по 20лв. на точка( чупка), като се молите имотът ви да няма странна геометрична фигура, че всяка точица- нови 20лв..
Не го ли решите сега- никой няма да го реши вместо вас. Това е накратко.
По отношение фирмата, която ще извърши заснемането- в сградата на всеки областен град, където се намира АГКК- СГКК има изложен списък на лицензирани геодезисти с посочени адреси и телефони. Звъните и се договаряте.
п.п. Не съм сигурна за стойността на всяка точка, но това може да се провери в Наредбата.
А относно разрешаване на проблема- плащате 100лв. и по 20лв. на точка( чупка), като се молите имотът ви да няма странна геометрична фигура, че всяка точица- нови 20лв..
Не го ли решите сега- никой няма да го реши вместо вас. Това е накратко.
По отношение фирмата, която ще извърши заснемането- в сградата на всеки областен град, където се намира АГКК- СГКК има изложен списък на лицензирани геодезисти с посочени адреси и телефони. Звъните и се договаряте.
п.п. Не съм сигурна за стойността на всяка точка, но това може да се провери в Наредбата.
- Гост.
- Старши потребител
Коя наредба?
- petko_a
- Потребител
Назад към Строителство и регулация
|
|