- Дата и час: 05 Дек 2024, 05:16 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Питане за промените в ЗУТ, чл.127
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
67 мнения
• Страница 2 от 4 • 1, 2, 3, 4
Re: Питане за промените в ЗУТ, чл.127
е нали ЗУТ се изменя и има нови членове и параграфи,старите отпадат...
- miloto90
- Младши потребител
miloto90 написа:е нали ЗУТ се изменя и има нови членове и параграфи,старите отпадат...
Е, и? Какво от това? Ти като отидеш да си пломбираш зъб и се наложи да ходиш два или три пъти, да ти слагат лекарства разни и т.н. всеки път от началото на занятието ли започваш или продължаваш и довършваш започнатото?
- nk7702n
- Старши потребител
Еми като се внесе обжалването пред съда примерно към края на ноември,когато вече ще действа нов ЗУТ и е редно делото да се реши по него,даже мотивите в жалбата срещу оспорваният акт може да са да бъде отменена като незаконосъобразна,защото по смисъла на § 127 ал.(1) строежи изградени до 31.....2001г. са търпими и не подлежат на премахване.....
- miloto90
- Младши потребител
poli_g написа:За измененията в ЗУТ ще говорим практически едва след 26.11.2012г.
На 26 ще съм в първа чертвърт на съня. Малко съм от бавнозагряващите и ми е необходимо време за да зацепя, а и последното което ме интересува е §126 макар че в него няма никаква неяснота. Този който смята противното трябва да тренира върху тестове за интелигентност.
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
...§126 ...
По смисъла на закона става дума за новите правомощия на общините и реда в това отношение. Предполагам, че ВАС ще се справи с каламбура, ако преди това не изменят §126
По смисъла на закона става дума за новите правомощия на общините и реда в това отношение. Предполагам, че ВАС ще се справи с каламбура, ако преди това не изменят §126
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Здравейте, лобистките промени ме наведоха на една питанка.
Казусът е следният: физ. лице е изградило незаконен строеж (тип навес) в пространство, прилежащо към жилищна кооперация със съгласието на преките съкооператори. Няма сведения за това кога незаконния строеж е изграден, не фигурира никъде на хартия. Бих искал да попитам възможно ли е да влезе в хипотезата на чл.127 за издаване на удостоверение търпимост? Струва ли си времето по процедурата или си е риск за вкарване на таралеж в гащите? Какво означава "допустимост към датата на извършването им (незаконните строежи)"?
Казусът е следният: физ. лице е изградило незаконен строеж (тип навес) в пространство, прилежащо към жилищна кооперация със съгласието на преките съкооператори. Няма сведения за това кога незаконния строеж е изграден, не фигурира никъде на хартия. Бих искал да попитам възможно ли е да влезе в хипотезата на чл.127 за издаване на удостоверение търпимост? Струва ли си времето по процедурата или си е риск за вкарване на таралеж в гащите? Какво означава "допустимост към датата на извършването им (незаконните строежи)"?
- AcTivE
- Младши потребител
AcTivE написа:...
1. Бих искал да попитам възможно ли е да влезе в хипотезата на чл.127 за издаване на удостоверение търпимост? Струва ли си времето по процедурата или си е риск за вкарване на таралеж в гащите?
2. Какво означава "допустимост към датата на извършването им (незаконните строежи)"?
1. Удостоверение за търпимост би Ви било необходимо само за нотариус. Ако въобще трябва да правите нещо, то е да си набавите доказателства за време и да придобиете (заедно със останалите съкооператори) собствеността върху земята в парцела. Узаконяването е по-различно, там трябват доста неща.
2. В конкретния случай това би означавало да е имало (или има) правно основание за издаване на виза за проектиране, да са спазени отстоянията от имотни граници, да има съгласия, и т.н.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
AcTivE написа:Здравейте, лобистките промени ме наведоха на една питанка.
Бих искал да попитам възможно ли е да влезе в хипотезата на чл.127 за издаване на удостоверение търпимост? Струва ли си времето по процедурата или си е риск за вкарване на таралеж в гащите? Какво означава "допустимост към датата на извършването им (незаконните строежи)"?
Наистина в този закон има много лобиски промени, но те не са в сферата на режима на търпимост, остъклените балкони и узаконяването освен ако предвид бъдещите парламентарни избори не се цели попуизъм. Резултат от истински лобистки действия например е новата ал.3 от чл.109 ЗУТ и свързаната с него преходна разпоредба на §123 от ЗИД на ЗУТ, също така и новия чл.103а и редица дрyги свързани с устройственото планиране, имащи за цел в крайна сметка да концентрират голям властови (материален и финансов) ресурс в краен брой ръце, като всичко това се прави под ореола на мантри от типа на "финансова дисциплина" "държавнически поглед върху нещата" и прочие детински кухини.
-
Вижте това е интересно-
Семейството на ромския бос Кирил Рашков започва процедура, за да узакони къщите си в Катуница, съобщават адвокати на семейството. Сега те набавят пакета от документи, които ще внесат в община Садово, пише вестник „Марица".
Действително започваме процедура по узаконяване, потвърди и синът на Кирил - Ангел Рашков.
Голяма част от имотите на фамилията са строени преди 2000 г. По думите на Ангел, има свидетели, които ще потвърдят това, както и че къщите били строени с евтини материали.
Според юристи Рашкови имат всички шансове да си върнат обявените за незаконни къщи. Това може да стане по силата на приетите през октомври промени в Закона за устройството на територията, според които за узаконяване на строежи, изградени преди юли 2003 г., няма да се плащат глоби.
Миналата година след проверка инспектори от РДНСК-Южен централен район издадоха заповеди за събаряне на шест къщи и три огради на Рашкови в селото. Сред тях бе любимият дом на цар Киро и съпругата му Костадинка. Известният като стъклен палат дом бе окончателно съборен преди два месеца.
Сред разрушените постройки са още две огради - на най-старата къща на Рашков, купена през 60-те години, когато е дошъл в селото, и на хасиендата му в местността Изгорялата воденица.
Лятната вила е обявена за незаконна, както и пристройката зад Стъкления палат на Цар Киро и миницеха за бутилиране на алкохол в двора на къщата на Ангел Рашков.
Адвокатите на цар Киро твърдят, че незаконните постройки, дори и за които има влязло в сила съдебно решение за събаряне, няма да се бутат. "Когато има два закона, се прилага по-благоприятният за лицето", коментират защитниците на фамилията.
Ангел Рашков твърди, че фамилията може да докаже доходите, използвани за построяване на домовете.
Документите за доходите на Рашкови се гледат под лупа. Експертизата трябва да бъде готова до края на месеца.
Семейството на ромския бос Кирил Рашков започва процедура, за да узакони къщите си в Катуница, съобщават адвокати на семейството. Сега те набавят пакета от документи, които ще внесат в община Садово, пише вестник „Марица".
Действително започваме процедура по узаконяване, потвърди и синът на Кирил - Ангел Рашков.
Голяма част от имотите на фамилията са строени преди 2000 г. По думите на Ангел, има свидетели, които ще потвърдят това, както и че къщите били строени с евтини материали.
Според юристи Рашкови имат всички шансове да си върнат обявените за незаконни къщи. Това може да стане по силата на приетите през октомври промени в Закона за устройството на територията, според които за узаконяване на строежи, изградени преди юли 2003 г., няма да се плащат глоби.
Миналата година след проверка инспектори от РДНСК-Южен централен район издадоха заповеди за събаряне на шест къщи и три огради на Рашкови в селото. Сред тях бе любимият дом на цар Киро и съпругата му Костадинка. Известният като стъклен палат дом бе окончателно съборен преди два месеца.
Сред разрушените постройки са още две огради - на най-старата къща на Рашков, купена през 60-те години, когато е дошъл в селото, и на хасиендата му в местността Изгорялата воденица.
Лятната вила е обявена за незаконна, както и пристройката зад Стъкления палат на Цар Киро и миницеха за бутилиране на алкохол в двора на къщата на Ангел Рашков.
Адвокатите на цар Киро твърдят, че незаконните постройки, дори и за които има влязло в сила съдебно решение за събаряне, няма да се бутат. "Когато има два закона, се прилага по-благоприятният за лицето", коментират защитниците на фамилията.
Ангел Рашков твърди, че фамилията може да докаже доходите, използвани за построяване на домовете.
Документите за доходите на Рашкови се гледат под лупа. Експертизата трябва да бъде готова до края на месеца.
- miloto90
- Младши потребител
miloto90 написа:Вижте това е интересно-
...............................................................................................................................................
Мноооо-ооо-го важно!
-
Важното е че подлежат за узаконяване,това ми хареса,където са казали че при наличието на два закона се прилага по благоприятния за лицето,както и въпреки че има влезли в сила от съда заповеди за премахване,започва узаконяване,тъй като по смисъла на закона,след промените в ЗУТ,строежи отговарящи на нужните изисквания,не подлежат на премахване!
- miloto90
- Младши потребител
miloto90 написа:...... отговарящи на нужните изисквания............
Подлежат на доказване!
- probcho
- Активен потребител
miloto90 написа:Важното е че подлежат за узаконяване,това ми хареса,където са казали че при наличието на два закона се прилага по благоприятния за лицето,както и въпреки че има влезли в сила от съда заповеди за премахване,започва узаконяване,тъй като по смисъла на закона,след промените в ЗУТ,строежи отговарящи на нужните изисквания,не подлежат на премахване!
Преди да се изцепвате по подобен начин,я внимателно се загледайте в това което ще влезе в сила на 26.11.20012г., а именно!
§ 126. ЗИД на ЗУТ 26.10.2012г. Започнатите до влизането в сила на този закон производства по премахване на незаконни строежи или на части от тях от четвърта до шеста категория се довършват по досегашния ред.И помислете кой от обектите на цар Киро е с категория по висока от ІV. Аз за това мразя журналистически обобщения от типа, който лансирахте в първоначалния Ви пост.Иначе, ако става въпрос за харесване, аз харесвам Rolls Royce.
-
Много ми е интересно как ще заработи каламбур 126. Не в конкретния случай, а по принцип. Очевидно законодателят е имал предвид само новите правомощия на общините по отношение незаконното строителство, но видно е, че настоящия текст е приложим към разпоредбите на 127 по отношение повечето строежи от преди ...2003, а задвид като по кой принцип шЪ сЪ преценява кой да умаримЕ със 126
P.S. Най-скъпото доказване излиза тридесетина евро на кв.м, вкл. проекти по всички части, експертизи, договори, доклади, и всичко, гледано под лупа. Плюс таксите за РС в троен размер.
P.S. Най-скъпото доказване излиза тридесетина евро на кв.м, вкл. проекти по всички части, експертизи, договори, доклади, и всичко, гледано под лупа. Плюс таксите за РС в троен размер.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
+3 за AcTivE - по един за всяка една от категориите строежи - І,ІІ и ІІІ
а тези от ІV до VІ псетата да ги глозгат. Бог натворил псета - от общинарските служби по незаконно строителство, до н-ката на ДНСК. Такива ми ти работи emilgrigorov псетата ще му търсят чалъма контрапсетата ще оспорват през разни инстанции Така ще се приложи §126 ЗИД на ЗУТ, а и ще има зоб на държавната ясла, за да се охранват тези псета - паритет батка! Това е майсторлъка на нормотворчеството анадън му?
а тези от ІV до VІ псетата да ги глозгат. Бог натворил псета - от общинарските служби по незаконно строителство, до н-ката на ДНСК. Такива ми ти работи emilgrigorov псетата ще му търсят чалъма контрапсетата ще оспорват през разни инстанции Така ще се приложи §126 ЗИД на ЗУТ, а и ще има зоб на държавната ясла, за да се охранват тези псета - паритет батка! Това е майсторлъка на нормотворчеството анадън му?
Последна промяна julyanvonemona на 14 Ное 2012, 07:21, променена общо 1 път
-
Сега се зачетах в поста на AcTivE. Доообре. Той говори за съкооператори. А ЖСК масово са суперфициари. Тоест, ако бъде издаден Акт за узаконяване, то той би следвало да е издаден на общината чия е собствеността върху приращението
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
emilgrigorov написа:Сега се зачетах в поста на AcTivE. Доообре. Той говори за съкооператори. А ЖСК масово са суперфициари. Тоест, ако бъде издаден Акт за узаконяване, то той би следвало да е издаден на общината чия е собствеността върху приращението
emilgrigorov Какви ЖСК, какви 5 лева. Погледни основната теза AcTivE, че закона е лобистки. Сега си припомни кои обекти са от І,ІІ и ІІІ категория и се позабавлявай още малко с хипотезата на §127 ЗИД на ЗУТ в светлината на дворците изградени край морето в Национален парк "Странджа", край язовир "Ивайловград" и къде ли още не, за да разбереш че синджира на псетата за които говоря в предишния пост е достатъчно къс за да не достигнат до там (строежите от І,ІІ и ІІІ категория). Сега като се замислих даже незаконната дестилационна колона за алкохол.на цар Киро до голяма степен, ще е вън от зъбите на псетата.
ПП Нали се сещаш колко лесно ще докарам един обект да изглежда съгласно чл.137 (1) т.3 буква (в) ЗУТ"от 200 до...места"
-
julyanvonemona написа:miloto90 написа:Важното е че подлежат за узаконяване,това ми хареса,където са казали че при наличието на два закона се прилага по благоприятния за лицето,както и въпреки че има влезли в сила от съда заповеди за премахване,започва узаконяване,тъй като по смисъла на закона,след промените в ЗУТ,строежи отговарящи на нужните изисквания,не подлежат на премахване!
Преди да се изцепвате по подобен начин,я внимателно се загледайте в това което ще влезе в сила на 26.11.20012г., а именно!
§ 126. ЗИД на ЗУТ 26.10.2012г. Започнатите до влизането в сила на този закон производства по премахване на незаконни строежи или на части от тях от четвърта до шеста категория се довършват по досегашния ред.И помислете кой от обектите на цар Киро е с категория по висока от ІV. Аз за това мразя журналистически обобщения от типа, който лансирахте в първоначалния Ви пост.Иначе, ако става въпрос за харесване, аз харесвам Rolls Royce.
Да,нормално е да има е такъв параграф,защото незаконното строителство продължава и днес,далеч след 2003-та и има много производства започнали след това,които наистина трябва да завършат.
Но няма смисъл при положение,че строежа отговаря на условията и изискванията и все още не е премахнат,тепърва да се маха, само излишни разходи и нерви,както за нарушителя,така и за изпълнителя.
Пак и тези които отговарят и няма да се пипат,защото няма до сега производство срещу тях,защо трябва да се по привилегировани от тези ,като всичките са строени в определения си период,отговарят си на определените изисквания.
- miloto90
- Младши потребител
За тези за които има влезли в сила заповеди за събаряне по моето скромно мнение нищо не може да се направи, освен да чакат следващ узаконяващ режим на това или на някое друго парламентарно мнозинство.
-
julyanvonemona написа:...
ПП Нали се сещаш колко лесно ще докарам един обект да изглежда съгласно чл.137 (1) т.3 буква (в) ЗУТ"от 200 до...места"
Най-лесно става с един зъболекарски рентгенов кабинет
А за § 126. ЗИД, мисля, че е очевидна грешка и ще го поправят.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
67 мнения
• Страница 2 от 4 • 1, 2, 3, 4
Назад към Строителство и регулация
|
|