начало

Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК

ПУП отчуждително действие

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: ПУП отчуждително действие

Мнениеот julyanvonemona » 18 Юни 2012, 16:45

Въпросът е за преминаването на собствеността от владение на частника към владение на съответната публична администрация, а не за реализацията след въпросното преминаване

Избийте си го от главата! Владението, като субстрат на собствеността, не преминава (с изключение на чл.16 (1-5) ЗУТ) в ничии ръце. Вижте и чл.17 от Конституцията
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот kostadin_yordanov » 18 Юни 2012, 23:06

julyanvonemona написа:... Владението, като субстрат на собствеността, не преминава (с изключение на чл.16 (1-5) ЗУТ) в ничии ръце. ...

Аз не съм написал че владението преминава в ничии ръце. Преминава собствеността още с определяне на предназначението за обществени нужди на частни парцели, които не са оградени, застроени и към момента фактически се ползват за обществени нужди. При тези случаи, когато ПУП-а влезе в сила, частниците може да продължават да владеят земята де-юре, но Общинската администрация започва да владее имотите де-факто, защото с действието на ПУП-а се отнемат всички легални възможности на собствениците за това
maxilian.free.bg
kostadin_yordanov
Потребител

Мнениеот emilgrigorov » 19 Юни 2012, 07:01

Чл. 16. (1) С подробен устройствен план за територии с неурегулирани поземлени имоти, както и за територии с неприложена първа регулация по предходен устройствен план се определят необходимите площи за изграждане на обектите на социалната инфраструктура - публична собственост на озеленените площи, обединени в зелена система, и на общите мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура. За осъществяване на тези предвиждания с влизането в сила на плана собствениците на недвижими имоти прехвърлят в полза на общината процентна част от площта на имотите си, определена с плана, но не повече от 25 на сто.
(2) Подробният устройствен план по ал. 1 се изработва на базата на кадастрална карта, одобрена по реда на Закона за кадастъра и имотния регистър.
(3) Лицето и площта на новообразуваните урегулирани имоти, конкретното им предназначение, характерът и начинът на застрояването им се определят със самия подробен устройствен план.
(4) В случаите по ал. 1 на всеки собственик на недвижим имот общината определя равностоен урегулиран имот (имоти), като се съобразява с местоположението на имотите в местността, но не и с точните им кадастрални граници. Когато имотът попада в различни устройствени зони, новообразуваният урегулиран имот се предоставя в зоната, в която имотът е имал преобладаващо местоположение. Урегулираните имоти са с пазарна стойност не по-малка от пазарната стойност на имотите преди урегулирането им, което се доказва с решение на комисията по чл. 210.
(5) Собствениците на поземлени имоти по ал. 4 придобиват собствеността върху новообразуваните с плана урегулирани поземлени имоти, а общината придобива собствеността върху отстъпените й части по ал. 1 от датата на влизане в сила на плана. За придобиването на собствеността на всеки отделен урегулиран поземлен имот кметът на общината или упълномощено от него лице издава заповед с точно индивидуализиране на имота. В 7-дневен срок от влизане в сила на заповедта копие от нея се изпраща на службата по вписванията, а копие от одобрения план по ал. 1 - на Агенцията по геодезия, картография и кадастър - за служебно вписване в имотния регистър и нанасяне в кадастъра.
(6) Ипотеките, наложени върху поземлените имоти преди урегулирането им, преминават изцяло върху новосъздадените урегулирани поземлени имоти. Общината придобива отстъпените й части от поземлените имоти без вещни тежести.
(7) За територии с неурегулирани поземлени имоти, както и за територии с неприложена първа регулация по предходен устройствен план по решение на общинския съвет вместо плана по ал. 1 може да бъде създаден план за улична регулация и имоти за обекти на публичната собственост по чл. 110, ал. 1, т. 2.

До колко е приложим чл.16 (4) в подобни случаи. Може би е въпрос на прецизиране на действията по процедурата на самия план ... и на самата оценка. Трябва да се тества, ако се намери желаещ (каквито обикновено липсват, щото само си говорим). Макар че, изречение последно в ал.(4) звучи леко фрустриращо :lol: , трябва да се пробва до последна съдебна инстанция.
По-тежък е случая с планове и схеми от по-високо йерархично ниво, както и с измененията на застроителните планове ...
Избистрям си мисълта :lol: Като цяло подобни разпореждания с качество са ми като камъче в обувката ... пладнешки грабеж, според мен :lol: ,принципно решими с "инвестиционни потоци под масата" :lol:

25% публична тегоба (или колкото там е обществено приемливо в съответната епоха) си е нормално, логично. Но кога възниква?

Проблем е и времето. Да, има хипотези по "временните членове", до прилагане на ПУП, но ...

Очаквам меродавни включвания, олелия :lol: :lol: :lol:
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 19 Юни 2012, 08:16

kostadin_yordanov посочената по долу извадка от поста Ви и де юре и де факто е повече от несъстоятелна
Преминава собствеността още с определяне на предназначението за обществени нужди на частни парцели, които не са оградени, застроени и към момента фактически се ползват за обществени нужди. При тези случаи, когато ПУП-а влезе в сила, частниците може да продължават да владеят земята де-юре, но Общинската администрация започва да владее имотите де-факто, защото с действието на ПУП-а се отнемат всички легални възможности на собствениците за това

emilgrigorov посоченото от Вас, по отношение чл.16 а именно
Трябва да се тества, ако се намери желаещ (каквито обикновено липсват, щото само си говорим). Макар че, изречение последно в ал.(4) звучи леко фрустриращо , трябва да се пробва до последна съдебна инстанция.
действително е фрустриращо, що се касае до енигматичната комисия по чл.210, но Ви уверявям, че аз съм този който е прокарал повече от 17 частични ПУП-чета за първа регулация навсякъде в BG (главно по Черноморието) още от времето на чл.21а ЗТСУ. Вярно е че по галяма част ат тях минаха под сянката на Тълкувателно решение №1 на ВАС от 14.91.2008,което поради изменението на ЗУТ от 05.11.2011 вече не е в сила, но като цяло съдиите действат с нагласата че регулираният имот на единица площ винаги е по скъп от нерегулирания (нещо което си е чиста фикция т.е. неистинаот всякъде) и се ограничават единствено да расъждават - не дали това е така, а до колко е по-скъп с оглед процентното отнемане на площ. Дори и в момента и то на територията на София разработвам частичен ПУП по чл.16 и съм уверен че ще смачкам ДАГ-аджийската съпротива в лицето на такива "мъдреци "като колегата Ст. Николов и юриста Борис Милчев, но нека не бързаме - ще Вие държа в течение!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 19 Юни 2012, 08:29

И още emilgrigorov - не намесвай плановете и схемите от по-висока степен в отчуждителната тема- само това оставаше! Туй с инвестиционните потоци под масата има спорадичен успех - зависи от степента на организираната съпротива.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 19 Юни 2012, 08:36

julyanvonemona написа:И още emilgrigorov - не намесвай плановете и схемите от по-висока степен в отчуждителната тема ...

Напротив, напротив, вмествам ги напълно и всячески :lol: :lol: :lol:
Както знаем, всичко се плаща ... от един , или от друг :lol:
И защо ли, когато стане дума за устройствен план или схема, всеки ... си мери кесията и връзките :lol: :lol: :lol:
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 19 Юни 2012, 10:41

Напротив, напротив, вмествам ги напълно и всячески

Криво ме разбираш emilgrigorov Като го пишеш даваш хляб на такива като kostadin_yordanov, да апликират към въображаемото отчуждително действие и плановете от по-висока степен, а от тази досада после и ти ще страдаш. Иначе ми е ясна политикатаа ти да създаваш въображаеми планини от трудности, които после да отстраняваш с ръката на вълшебник. В това също има левчета, но от опит знам че минава най-много един - два пъти. После този алгоритъм действа срещу тебе!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот kostadin_yordanov » 19 Юни 2012, 10:59

julyanvonemona написа:kostadin_yordanov посочената по долу извадка от поста Ви и де юре и де факто е повече от несъстоятелна
Преминава собствеността още с определяне на предназначението за обществени нужди на частни парцели, които не са оградени, застроени и към момента фактически се ползват за обществени нужди. При тези случаи, когато ПУП-а влезе в сила, частниците може да продължават да владеят земята де-юре, но Общинската администрация започва да владее имотите де-факто, защото с действието на ПУП-а се отнемат всички легални възможности на собствениците за това

...

И защо? Обяснявам Ви същността на проблема и без да се обосновете, твърдението Ви остава голословно
maxilian.free.bg
kostadin_yordanov
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 19 Юни 2012, 11:10

И защо? Обяснявам Ви същността на проблема и без да се обосновете, твърдението Ви остава голословно...

Ишн аалах! Нека остане голословно! Такава е волята на Всевишния!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот kostadin_yordanov » 19 Юни 2012, 11:54

Посочете поне една възможност да се упражни право на собственост върху частен парцел в междублоково пространство, след като бъде определено и влезе в сила негово предназначение за обществени нужди
maxilian.free.bg
kostadin_yordanov
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 19 Юни 2012, 12:46

kostadin_yordanov написа:Посочете поне една възможност да се упражни право на собственост върху частен парцел в междублоково пространство, след като бъде определено и влезе в сила негово предназначение за обществени нужди

Приемерно - да го продам!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот kostadin_yordanov » 19 Юни 2012, 12:58

julyanvonemona написа:
kostadin_yordanov написа:Посочете поне една възможност да се упражни право на собственост върху частен парцел в междублоково пространство, след като бъде определено и влезе в сила негово предназначение за обществени нужди

Приемерно - да го продам!

Няма възможност за продажба, след като имотът е предназначен за обществени нужди и вече стана дума за това

kostadin_yordanov написа:... Какво значи да продават, заменят, отдават под наем или аренда такива имоти, когато с действието на съответния ПУП се елиминира напълно интереса за подобни сделки? Тези "собственици" могат единствено да дарят имотите за да се отърват от данъчното бреме, което явно никой не възнамерява да снема, и какво право на собственост е дори това даряване, след като очевидно става въпрос за принуда
viewtopic.php?p=496470#p496470
maxilian.free.bg
kostadin_yordanov
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 19 Юни 2012, 13:32

Няма възможност за продажба, след като имотът е предназначен за обществени нужди и вече стана дума за това

Това че Вие батенце сте казал някога си нещо, съвсем не значи, че е вярно. И не забравяйте!
Аллах е всемогъщ!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот kostadin_yordanov » 19 Юни 2012, 15:28

Ако целта е междублоковите парцели да се изкупуват на безценица и след това предназначението им отново да бъде променено за да се използват за частни нужди, значи излъгани ще се окажат не само настоящите собственици, а и обитателите на панелки, с чието одобрение сега се прокарва въпросното устройствено планиране. Но извън хипотезата за промяна на определеното за обществени нужди предназначение, какви продажби, след като купувачите също не могат да ползват парцелите за частни нужди
maxilian.free.bg
kostadin_yordanov
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 19 Юни 2012, 16:28

частни нужди

kostadin_yordanov,батка. В правния мир няма такова понятие!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 19 Юни 2012, 17:30

julyanvonemona написа:
И защо? Обяснявам Ви същността на проблема и без да се обосновете, твърдението Ви остава голословно...

Ишн аалах! Нека остане голословно! Такава е волята на Всевишния!

:lol: :lol: :lol:
Виждам, че сте стигнали до намесата на Всевишния, значи положението с убеждаемостта на господин Йорданов е стигнало до краен предел, както обикновено!
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот kostadin_yordanov » 19 Юни 2012, 18:58

julyanvonemona написа:...
kostadin_yordanov,батка. В правния мир няма такова понятие!

Очевидно само колко професионален език използвате Вие като юрист, нали? По темата остана да изясните как ще продадете един частен имот, когато фактически той не може да се използва за частен и никой съответно няма интерес да го купи. „Частен“ вероятно ще се съгласите че има в правния мир и предполагам знаете какво значи
maxilian.free.bg
kostadin_yordanov
Потребител

Мнениеот emilgrigorov » 19 Юни 2012, 23:56

Йорданов, защо не прочетете какво съм написал, или просто търсите съчувствие? Е, не сте единствен в последното :lol:
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот emilgrigorov » 20 Юни 2012, 00:12

julyanvonemona написа:
Напротив, напротив, вмествам ги напълно и всячески

Криво ме разбираш emilgrigorov Като го пишеш даваш хляб на такива като kostadin_yordanov, да апликират към въображаемото отчуждително действие и плановете от по-висока степен, а от тази досада после и ти ще страдаш. Иначе ми е ясна политикатаа ти да създаваш въображаеми планини от трудности, които после да отстраняваш с ръката на вълшебник. В това също има левчета, но от опит знам че минава най-много един - два пъти. После този алгоритъм действа срещу тебе!

Гледай сега, ако искаш , изясни какво имаш предвид, защото написаното от теб ми прилича на плювка. Ако е плювка, както предполагам, да ти изпратя кърпичка :lol:
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 20 Юни 2012, 06:54

По темата остана да изясните как ще продадете един....

Ние сме предопределени от Всевишния да повелим на Вас kostadin_yordanov елементарно мислещите, как да решавате житейски задачи. От казаното следва, че не Вие сте този който определя на Нас какво, къде и как да изясняваме!
emilgrigorov вземете се се в ръце! Та поста ми относно апликацията на
...въображаемото отчуждително действие...
и пр. беше доброжелетелен! Все пак ако държите да да ми подарите кърпичка, държа да е от сатен!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Строителство и регулация