начало

Тълкувателно решение: И чиновниците в МВР имат право на пари за храна Тълкувателно решение: И чиновниците в МВР имат право на пари за храна

Собственик по право

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Собственик по право

Мнениеот julyanvonemona » 26 Сеп 2010, 10:46

По ал.2Имота НЕ е незавзет зо 30.10.98, напротив завзет е още 1981 год, т.е няма основание за отменяне заповедта за очуждаване.
А.wladi, защо в казуса лансиран от kirile, като че ли съзнатело взимате решение, че имота е зает още през 1981, само на базата на някакви облигационни отношения. Под заемане на имота през този период се е разбирало фактическото (физическото му) заемане, за което очевидно няма никакви данни. В по късните редакции на ЗТСУ чл.105 ал.2 (Нова ДВ бр. 45/1994г. изм. ДВ бр.31/1990г, отм. ДВ бр.124/1998г.) се казва "Завземането на недвижимите имоти от инвеститора става по административен ред с мотивирана заповед на органа по чл.95, която може да се обжалва по чл.138.
По мое мнение цялята Ви визия по казуса представлява недостатъчно обоснована пледуария в защита на отчуждителното производство.
Считам, че след влизане в сила на новата ал.2 на чл.105 ЗТСУ, заемането на имота от чисто физическо действие се превръща в действие извършвано само след изрична административна заповед на органа по чл. 95 и именно това е взето под внимание, при създаване на §9 ДР на ЗУТ. Обърнете внимание и на датата 30.10.1998 посочени в този параграф - ДВ бр.124/1998 излиза на 27.10.2008г - т.е. три дни след това.
Все пак, до влизане в сила на чл.105 ал.2 ЗТСУ, меродавен документ за фактическото заемане на имота от страна на инвеститора е протокола за строителна линия и ниво издаден въз основа на разрешението за строеж за сградата на ЖСК. Едва тогава и то при положение, че са спазени изискванията за срокове но завършване на обекта, регламентирани В различните редакции на ППЗТСУ.
Никак, ама никак не е изключено роднината на kirile, да поиска и успешно да приложи хипотезата по §9 (2) ПР на ЗУТ.
Б.В казуса на Пламен Пешевски никак не е важно дали ЖСК е прекратена по реда на чл.31 ЗЖСК, а е важно дали тя по някаква причина не е изгубила правото на строеж.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот kirile » 26 Сеп 2010, 14:49

kirile написа:Прилагам Ви и част от съдебно решение с подобен казус :
"Правилно адм. орган е посочил, че правното основание за издаване на заповедта е § 9, ал. 1 от ПР на ЗУТ. Първото условие за прилагането на тази норма е да има отчуждително производство при действието на ЗТСУ, което в настоящия случай е налице. Второто условие за прилагане на горната разпоредба е – имотът да е завзет до 30.10.1998 г., което също е налице. Страните не оспорват обстоятелството, че отчуждения имот е разрушен още 1989 г. Третото условие за прилагане за да се довърши отчуждителното производство по реда на ЗТСУ(отм.) и чл. 102 от ЗС (отм.) е то да не е завършило. Производството не е завършило, когато не е издадена заповед по чл. 100 от ЗТСУ (отм.) или въпреки, че е издадена заповедта имота не може да бъде предаден на правоимащото лице по независещи от органа обективни причини или не е получено парично обезщетение."

Още веднъж прилагам съдебното решение , от което се вижда че няма спор относно това , че е имало отчуждително производство при действието на ЗТСУ , няма спор че имота е завзет до 30.10.1998 г. в срок от инвеститора. Обърнете внимание на последното изречение , че производството не е завършило , когато не е издадена заповед по чл.100 от ЗТСУ какъвто е моя случай или въпреки , че е издадена заповедта не е получено парично обещетение , какъвто е моя случай. Имам достатъчно писмени доказателства , че такава заповед не е издадена и че обещетението не е дадено нито в пари нито в имот на правоимащите , нито от държавата нито от инвеститора ЖСК. В предишните ми постове подробно съм изложил фактите.
kirile
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 26 Сеп 2010, 15:31

Моля да бъда извинен за невниманието си! След като върховните съдии са приели че имота вече е , аз съм никой! Считайте че не съм поствал нищопо темата!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот kirile » 26 Сеп 2010, 18:50

Аз моля да бъда извинен ! Това съдебно решение не е по мое дело , а по дело с идентичен казус. Аз все оше не съм завел дело по този въпрос , събирам мнения по казуса за да се реша.
kirile
Потребител

Мнениеот wladi » 26 Сеп 2010, 20:57

julyanvonemona написа:
По ал.2Имота НЕ е незавзет зо 30.10.98, напротив завзет е още 1981 год, т.е няма основание за отменяне заповедта за очуждаване.
А.wladi, защо в казуса лансиран от kirile, като че ли съзнатело взимате решение, че имота е зает още през 1981, само на базата на някакви облигационни отношения. Под заемане на имота през този период се е разбирало фактическото (физическото му) заемане, за което очевидно няма никакви данни. =======

Двата случая не са аналогични (дайте № на делото ВАС).
В §.9 от ЗУТ под заемане на имота се разбира разрушаването на стария (очуждения) и превръщането му в строителна площадка.
Това е реализирано още 1976 год. Макар да не е открита заповед по чл.100, не видях да има отговор от общината че няма такава или че не могат да открият.
Налице е получен като обезщетение имот, собственика е обезщетен с жилище което се ползва вече 30 години.

Поискайте от Кмета на Общината да отмени Заповедта за очуждаване, на основание §.9 и липсата на Заповед по чл.100. При мълчалив отказ обжалвайте, да видим развитието.
Истината рядко е чиста и никога проста
Аватар
wladi
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 27 Сеп 2010, 09:30

В §.9 от ЗУТ под заемане на имота се разбира разрушаването на стария (очуждения) и превръщането му в строителна площадка.

А дали това е така? Защо тогава §9 (2) ПР на ЗУТ визира датата 30.101998г. и не е ли това обвързване на момента на заемане на имота с акта на органа по чл.95 ЗТСУ издаван на основание чл.105 ал.2 ЗТСУ?
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот wladi » 27 Сеп 2010, 21:13

julyanvonemona:
А дали това е така? Защо тогава §9 (2) ПР на ЗУТ визира датата 30.10.1998г. и не е ли това обвързване на момента на заемане на имота с акта на органа по чл.95 ЗТСУ издаван на основание чл.105 ал.2 ЗТСУ?

Конкретния казус е започнал при много старите редакции на ЗТСУ в края на 70-те години - първоначална редакция:
Обн. ДВ-29/1973г. Чл.105. (1) Недвижимите имоти, отчуждени за мероприятия на държавата, кооперации и обществени организации, се заемат, след като инвеститорът обезщети правоимащите съгласно с този закон.
(2) Правоимащите събират добивите от отчуждените имоти до обезщетяването им по законния ред
.
Нормата за издаване на отделна заповед по чл.105 ал.2, за заемането се появява чак през 1984 г. В нормата действала през 70-години, под "обезщети правоимащите" се е разбирало да има предвидено в ЖСК-то жилище за тях (провоимащите), което е изпълнено.
Заемането на имота е законосъобразно.

Независимо от горното и тогава е имало изискване за конкретизация на имота с заповед по чл.100. Независимо, че наследниците на имота не могат да я открият, това не означава че не е издавана (архива на СДИСС?)
Всъщност получаването от провоимащите на заповедта по чл.100 не е задължително, а пожелателно. Същата се е изпращала служебно на СДИСС или както се е казвала през 1974 год.
Последна промяна wladi на 27 Сеп 2010, 21:19, променена общо 1 път
Аватар
wladi
Потребител

Мнениеот kirile » 27 Сеп 2010, 21:16

Лично се запознах с цялата отчуждителна преписка. Освен заповедта по чл.95 от ЗТСУ , нямаше никакви други заповеди , касаещи обещетението , нито някакви документи , че държавата е заплатила имота преди да се разпореди с него. Посках от общината заверен препис на платежни документи , от които да е видно , че имота е платен. Отговориха ми в писмен вид , че такива документи в преписката липсват. Подадох заявление да бъде отписан акта за частна общинска собственост , защото обещетението не е дадено , но ми отговориха в писмен вид , че съгласно чл. 120 от ЗТСУ в задължението на ЖСК е да обещети собствениците , а не е задължение на държавата. Както казах разполагам с документи от банковото досие на ЖСК , от които е видно че собствениците по право са заплатили пълната стойност на имота и не им е намалена сумата за отчуждения имот.
Колебая се между 2 варианта - дали по административен ред да се ползувам от параграф 9 на ЗУТ , че процедурата не е завършена , защото обещетението не е дадено или направо с установителен иск , че общината не е придобила имота , защото не го е платила.
kirile
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 28 Сеп 2010, 06:53

kirile, при всички случай опитай §9 ПР на ЗУТ, най-напред.
Конституционното положение по чл.17 ал. 5 че имота се счита отчужден след "равностойно и предварително обезщетение" е ново и лично аз имам известни опсения, че заповедта на органа по чл.95 ЗТСУ си остава влезлият в сила отчуждителен акт. Съмнявям се в каква степен при едно исково производство съдът ще реши да се позове на непосредственото действие на Конституцията, при това прилагайки я с обратна сила, още повече, че други аргументи привлечени в защита на иска едва ли могат да се намерят.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот kirile » 28 Сеп 2010, 22:23

Не може по никакъв начин тогава държавата , а сега общината да придобие право на собственост на недвижим имот при положение , че по никакъв начин не е обещетила собствениците , само въз основа на издаден от нея един административен акт в случая само една заповед по чл.95 от ЗТСУ , още повече че дори в самата единствена заповед собствениците на имота са отразени погрешно , тъй като малко преди издаването на тази заповед са направили съдебно споразумение за делба на имота , като в момента на издаване на отчуждителната заповед ГНС не е разполагал с тази актуална информация за делбата на имота и в заповедта е отразила за обещетяване собственик , който след делбата вече не е такъв. Мисля , че това е един съществен порок на самата заповед , който е достатъчен дори на това основание да я направи нищожна , освен факта че след издаването на заповедта не е дадено обещетението. Въпросът е под каква форма и къде да се заведе иска ми ? Целта ми е да се установи , че при тези обстоятелства този недвижим имот УПИ е моя собственост , а не частна общинска.
kirile
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 28 Сеп 2010, 23:26

kirile, фактът че заповедта по чл.95 може да се окаже нищожна поради грешен адресат е положение което стои извън полето на разисквания до тук в теоритичен аспект казус а именно: дали при липсата на обезщетение можете да осъществите процес и да докажете че сте невладеещ собственик на имота и успешно да се противопоставите на владеещия несобственик. Пак твърдя §9 ал.2 ПР на ЗУТе нарочна - предвидена в закона възможност ориентирана точно към Вашия случай.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот kirile » 29 Сеп 2010, 11:49

При положение , че през 1976 г. държавата е отстъпила право на строеж на ЖСК в отчуждения имот без да даде обещетението и към днешна дата УПИ е актуван като частна общинска собственост , а построената от ЖСК сграда е собственост на притежателите на самостоятелни обекти в нея , между които съм и аз , кой е владелеца на УПИ през тези 30 години ? Параграф 9 от ПР на ЗУТ доколкото знам е предназначен да се продължи процедурата по отчуждаването , започнало по времето на ЗТСУ и процедурата да завърши с даване на обещетението , но моята цел както казах е друга - аз не искам в момента да получа обещетението , което не е дадено , а искам да бъде удостоверено , че аз съм собственика на това УПИ. От този аспект искам съвет под каква форма , къде и срещу кого да заведа иск ?
kirile
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 29 Сеп 2010, 17:07

"§9(2) В случаите, когато недвижимият имот не е завзет до 30 октомври 1998 г., заповедта за отчуждаване и за обезщетяване се отменя и производството се прекратява от кмета на общината със заповед."Продължавам да твърдя, че имота не е завзет по установения ред, а всяко друго настаняване в имота е ирелевантно, така че ето ви мотива за отмяна на отчуждителната заповед. Разбира се трябва и да го докажете!
Последна промяна julyanvonemona на 29 Сеп 2010, 17:16, променена общо 1 път
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 29 Сеп 2010, 17:10

kirile, ако Вие сте бил (и все още сте) собственик на този УПИ, кой тогава е собственик на сградата, построена в него? Някой е учредил в полза на ЖСК право на строеж - на какво основание, ако не е бил собственик на земята? Как да стане така, че хем да не оспорвате правото на собственост на съкооператорите си, хем да получите собствеността върху земята?
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот kirile » 30 Сеп 2010, 15:33

Държавата през 1976 г. въз основа на отчуждителната заповед по чл.95 от ЗТСУ сключва договор с ЖСК подписан от председателя и секретаря на ЖСК за отстъпване право на строеж върху държавен имот , разбирайте отчуждения ни имот. ЖСК си построява сградата , но нито държавата нито ЖСК дават обещетение за отчуждения имот. През 2007 г. Общината си издава акт за частна общинска собственост на УПИ , без сградата която е собственост на ЖСК , което е отбелязано в административния акт. Тоест в настоящия момент по документи УПИ е частна общинска собственост , а сградата е собственост на ЖСК , съответно на лицата притежаващи обекти в нея.
kirile
Потребител

Мнениеот magodeoz » 30 Сеп 2010, 17:14

А Вие, kirile, какво точно бихте искал от общината? Да Ви върне земята, или да Ви плати дължимото обезщетение?
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот wladi » 30 Сеп 2010, 19:42

kirile написа:Не може по никакъв начин тогава държавата , а сега общината да придобие право на собственост на недвижим имот при положение , че по никакъв начин не е обещетила собствениците ..............собствениците на имота са отразени погрешно , тъй като малко преди издаването на тази заповед са направили съдебно споразумение за делба на имота , като в момента на издаване на отчуждителната заповед ГНС не е разполагал с тази актуална информация за делбата на имота и в заповедта е отразила за обещетяване собственик , който след делбата вече не е такъв. ........................Целта ми е да се установи , че при тези обстоятелства този недвижим имот УПИ е моя собственост , а не частна общинска.

Понеже е на "час по лъжичка", съм пропуснал нещо може би съществено. Със заповедта по чл.95 е обезщетен несобственик, несобственика ли е получил апартамент в ЖСК то, или новия собственик, който не е вписан в заповедта по чл.95 е получил жилищото. Кой от двамата е обезщетен?
Аватар
wladi
Потребител

Мнениеот kirile » 30 Сеп 2010, 19:55

До magodeoz : Искам Общината да ми върне земята , за да мога след това по съдебен ред да попитам собствениците в ЕС какво правят на моята земя , след като не съм им отстъпил право на строеж и нямам намерение и в бъдеще да им отстъпвам такова право.
До wladi : Никой не е обещетен , защо е така прочетете предишните ми постове.
kirile
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 30 Сеп 2010, 20:18

Никой не е обещетен , защо е така прочетете предишните ми постове.

Тропнах с крак! Трака-трак!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот kirile » 01 Окт 2010, 19:49

Не тропам с крак , просто без да се четат предишните ми постове , постоянно ми се задава въпроса кой е обещетен.
kirile
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Строителство и регулация