начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Имота ми не е нанесен в Кадастъра !!

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Имота ми не е нанесен в Кадастъра !!

Мнениеот hidden » 02 Дек 2010, 02:05

l____ написа:Кадастърът съществува от времето на Рим. Че даже и от времето на фараоните

Не бе, още от австралопитеците. :wink:
Хайде пак тъпизми...Много добре разбрахте за какво говоря.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот l____ » 02 Дек 2010, 03:55

hidden написа: Хайде пак тъпизми...Много добре разбрахте за какво говоря.

А Вие да не би пък да не разбрахте аз за какво говоря от завчера насам!!
Или натритият Ви нос Ви накара да излезете от темата, оптвайки се (по-перваза-по-перваза-по-перваза), да се насочите към (толкова модерните днес) извинения/оправдания с нек'ви еUропчански директиви?

Разбрах и защо не признавате кадастъра на Древния Рим - защото освен данни за местоположението и собствеността, са се поддържали (но не по настояване на Световната банка) и данни за качеството на земята.

А с отричането на наченките на кадастъра в древната делта на Нил, дали пък орезиляването Ви не продължава?

(Оправдания ученически, че древният кадастър не е равнозначен на днешните кадастрални карти в цифров вид, не се приемат. И са смешни. Предупреждавам, защото предполагам накъде ще се опитате "да хванете".)
l____
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 02 Дек 2010, 07:46

Представих си че съм издигнат на челната дъска и учителката ме изпитва за кадастъра. Аз обаче не съм си научил урока както трябва, а само от от горе от горе тук от там съм съм попрочел по нещо и в момента на изпитването се чудя как да започна. Естествено за да внуша увереност (повече на себе си от колкото на учителката) казвам:
Значението на кадастъра е огромно!
Днес близо 50 години по- късно мога още веднъж да повторя
Значението на кадастъра е огромно!
И не заради Световната банка, ЕС,фараона, Еврейския синедрион,Октавиан Август,"съвестния българин" или баба Ванга (мир на праха и), а заради онзи цивилизационен феномен, който в същност представлява! Че какво друго е кадастъра освен един практически способ да пренесе данните за завоюваната и облагородена от тебе територия във времето и да те стабилизира като власетел, а от тук и като човек на когото "чуковете му бият на едно място". На няколко пъти се изложих със знанията си по латински затова няма да го напиша, а само ще кажа,че в превод кадастър означава списък на главите - улегналите и достойни граждани на Рим завладяли и уседнали върху територията. На тези именно хора служи този списък, за да се знае от всички че това натрупване на материални ценности е резултат на място от усилената дейност на лицата в списъка. В този смисъл кадастъра има и охранително значение - друг да няма претенции върху тези материални натрупвания! Отделен въпрос е дали кадастъра е на електронен носител или е записан въху каменна стела.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот hidden » 02 Дек 2010, 09:05

l____ написа:
hidden написа: Хайде пак тъпизми...Много добре разбрахте за какво говоря.

А Вие да не би пък да не разбрахте аз за какво говоря от завчера насам!!
Или натритият Ви нос Ви накара да излезете от темата, оптвайки се (по-перваза-по-перваза-по-перваза), да се насочите към (толкова модерните днес) извинения/оправдания с нек'ви еUропчански директиви?

Натрит нос? Вие сте ненормален!!! Тук да не Ви е детската градина? Липса на култура на общуване, липса на желание да се вникне в смисъла на думите на събеседника, нападки, заяждания...ненормална работа.
Ето затова сме на този хал - дребната бюрократична мижитурка вдига рамене и казва - такъв е законът, лош закон, но закон. Някой се опитва да му обясни, че не е това законът, но едно си баба знае, едно си бае. И ни аргументи, ни жалби, ни дори влезли в сила съдебни решения успяват да разклатят твърдото вътрешно убеждение на чиновника, загубил усет към истинското право.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот hidden » 02 Дек 2010, 09:14

julyanvonemona написа:Значението на кадастъра е огромно!

В това няма никакво съмнение. Само че нежеланието на българската държавна администрация да си свърши работата щеше да спъва изготвянето на кадастралните карти още десетилетия, ако не бяха ни подхванали от запада и не ни бяха строили. За тях е по-важно да развиват локуми как гражданите сами трябва да се оправят и как сами са си виновни, че не са благоволили да стъпят в свещените зали на агенцията, за да се запознаят с някакъв график, вместо да кажат да-сбъркахме, виновни сме, човекът не е виновен, че геодезистът не си е свършил работата. И стига са се крили зад "лош закон, но закон". Някакви древни римски сентенции от преди 2 хил. години, със съвсем друго съдържание от сегашното, не могат да оправдаят заядливостта, злобата, некадърността и безхаберието на чиновника.
Законът е за бдящите, а не за спящите.
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 02 Дек 2010, 09:31

...Само че нежеланието на българската държавна администрация...

hidden Хайде да не заприличваме на тъпите журналисти от медиите и да не коментираме желанието или не на държавната администрация!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот l____ » 02 Дек 2010, 14:59

hidden написа:
Натрит нос? Вие сте ненормален!!! Тук да не Ви е детската градина? Липса на култура на общуване, липса на желание да се вникне в смисъла на думите на събеседника, нападки, заяждания...ненормална работа.

След като раздадохте присъди наляво и дясно (кой е некомпетентен, кой е тъп, кой е ненормален, кой е заядлив, кой нападателен, кой несхватлив и т.н.), с което постигнахте свтовната справедливост, бива все пак да се замислите за това, кой започна да дава подвеждащи съвети на повдигналия тази тема.
Сега, с наистина натрит нос, успешно влязохте и в ролята на ощипана госпо’ица.
Ще се аргументирам:
За натрития нос – Познаването, а особено и тълкуването на ЗКИР и Наредбата 3 (към ЗКИР) не ви се отдава; всеки Ваш коментар по избрани (от Вас самия) членове от Наредбата, бе несъстоятелен, и, естествено, оборен. (въпреки, че аз не съм учил право, а Вие, предполагам, сте). Не знам дали осъзнавате, но загубихте спора, в който сам се набутахте. При това – без да запишете нито една точка в своя полза.
Отгоре на всичко (не искам сега да цитирам Ваши изречения, тези и т.н.), преди днешната намеса на julyanvonemona, отричахте значението на кадастъра. Или, най-малкото, го принизявахте до ниво ‘прищявка’ на обрулената ни държавица. Нещо повече – тезата Ви, че
hidden написа:
... нежеланието на българската държавна администрация да си свърши работата щеше да спъва изготвянето на кадастралните карти още десетилетия, ако не бяха ни подхванали от запада и не ни бяха строили.
е тотално сгрешена. Защото поне 95% от селищата в БГ, мнооого преди да се роди идеята за ЕU, са имали кадастър (под формата на кадастрален план и разписен лист).
За ролята Ви на ощипана госпо’ица – След като осъзнахте, че нито коментарите (по членове от Наредбата) са Ви правно издържани, нито разбиранията Ви за кадастъра (че ни е натрапен от ЕС) са верни, като в истинска детска градина, почнахте да пискате, че другарчето Ви (от което все пак научихте нещичко, нали) е лошо: Щот’ , образувайки Ви нерви, Ви зачерява носа.
За културата на общуване: Каквото повикало – това се обадило. Това се отнася както за мен, така (най-вече) и за Вас.

PS.
Между другото, културата на общуване изисква, щом са ти оборили дадена теза (подтеза, изречение, идея и т.н.), да благодариш; поне аз правя така, де!

PPS.
Пак между другото, културата на общуване изисква, щом си научил нещо ново, да благодариш; поне аз правя така, де!

В този смисъл - благодарен съм, затова, че научих от Вас, че
hidden написа:
...в някои случаи кадастралната скица може да има същото действие като нотариалния акт!
И ще съм дважди благодарен, ако доразвиете тезата си.
l____
Потребител

Мнениеот magodeoz » 02 Дек 2010, 15:06

И трижди да благодарите - няма накъде да се развие такава теза.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 02 Дек 2010, 15:54

Най- вероятно Вие І____ с чувство на горчива ирония каните hidden да развие тезата си за скицата-нотариален акт.
В същност като се вземе под внимание, че при липса на каквито и да са други данни може да се окаже че скицата може да служи като доказателство за придобита собственост. С такъв номер изгря мощен арендатор на земеделски земи, който няма писани договори за аренда и каза че по давност владее еди кои си ниви. Издадоха му нот акт по давност но все още собствениците на земята го оспорват масово!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот l____ » 02 Дек 2010, 16:26

julyanvonemona написа:Най- вероятно Вие І____ с чувство на горчива ирония каните hidden да развие тезата си за скицата-нотариален акт.

Категорично възразявам срещу горното изречение. Точка.

PS.
Поканата за аргументирано доразвиване на тезата е отправена. И не я оттеглям.
В очакване съм.
l____
Потребител

Мнениеот l____ » 02 Дек 2010, 16:34

magodeoz написа:И трижди да благодарите - няма накъде да се развие такава теза.

Посоки за развитие има.

Нека уважим мнението на колегата; и желанието му да се аргументира.
l____
Потребител

Мнениеот Melly » 02 Дек 2010, 16:49

Да вмъкна малко яснота.
Т.н. "констативки" не създават права. С тези КНА Нотариусът при определени предпоставки удостоверява право на собственост. В допълнение, за едно такова удостоверително нотариално действие изобщо не е необходима скица на имота. Ето защо този вид НА са лесно оборими в спор за материално право. :wink:

Кадастралната карта (кадастрални планове) графично отразяват конфигурацията на имота, а с разписния регистър - чие е правото на собственост. И е основа (предпоставка) за изработване на регулационните планове. Ето защо, без изменение на кадастъра, не може да се приеме последващо изменение на регулацията за даден имот, естествено, паралелно дъпроводено с уреждане на сметките по регулацията.

От практиката: Когато съм искала да се снабдя с комбинирана кадастрална скица, в нея е изписан текст:
Скицата не важи за издаване на документ за собственост :idea: Което е напълно в съзвучие с разпоредбите на закона. :wink:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот probcho » 02 Дек 2010, 19:51

.
Последна промяна probcho на 04 Яну 2011, 20:42, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Мнениеот Melly » 02 Дек 2010, 20:12

probcho написа:
Melly написа:Да вмъкна малко яснота.
Т.н. "констативки" не създават права. С тези КНА Нотариусът при определени предпоставки удостоверява право на собственост. В допълнение, за едно такова удостоверително нотариално действие изобщо не е необходима скица на имота. Ето защо този вид НА са лесно оборими в спор за материално право. :wink:

Кадастралната карта (кадастрални планове) графично отразяват конфигурацията на имота, а с разписния регистър - чие е правото на собственост. И е основа (предпоставка) за изработване на регулационните планове. Ето защо, без изменение на кадастъра, не може да се приеме последващо изменение на регулацията за даден имот, естествено, паралелно дъпроводено с уреждане на сметките по регулацията.

От практиката: Когато съм искала да се снабдя с комбинирана кадастрална скица, в нея е изписан текст:
Скицата не важи за издаване на документ за собственост :idea: Което е напълно в съзвучие с разпоредбите на закона. :wink:

То какво излезе!?! Че нито НА, още по малко скицата от АГКК са документи за собственост!

В очакване съм! :wink:

Явно казаното от мен не е разбрано точно, което налага да поясня.
Не съм казала, че КНА не удостоверява право на собственост. Само казах, че това е най-нестабилният акт именно, защото с него за първи път се констатира право на собственост. Липсва сделка с транслативен ефект, което означава, че не е налице праводател и правоприемник на правото на собственост. :D По тази причина е лесно оборим един такъв акт.

По втория въпрос - наново не съм била съвсем ясна. Визирах хипотеза за удостоверяване на пълна или частична идентичност на имот, въз основа на кадастър и регулация във времето. Така изготвената комбинирана скица не може да служи за удостоверяване право на собственост.

П.П. Умишлено не утежнявам изказа си с правни термини. :wink:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот probcho » 02 Дек 2010, 20:34

.
Последна промяна probcho на 04 Яну 2011, 20:43, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Мнениеот magodeoz » 02 Дек 2010, 22:50

То като вкара човек три ракии след напрегнатия работен ден - всеки ефект се превръща в дефект (и обратното). Приемете, че при нотариалните актове е също като при онези, другите актове - не всеки път се създава нещо ново.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот hidden » 02 Дек 2010, 23:13

l____ написа:
hidden написа:
...в някои случаи кадастралната скица може да има същото действие като нотариалния акт!
И ще съм дважди благодарен, ако доразвиете тезата си.

Разбира се. С Вас е много приятно да се общува и с удоволствие ще Ви угодя.
КНА няма транслативен ефект, както посочи и Melly, но има доказателствена сила. Точно същата сила има и кадастралната скица - арг. чл. 2, ал. 5, вр. ал. 1 и 2 ЗКИР. Налице е презумпция за истинност на данните, отразени в скицата. От тази гледна точка В НЯКОИ СЛУЧАИ (обяснявам като на първокласник, че явно няма как другояче) има същото, т.е. доказателствено значение като КНА. Подобна доказателствена сила имат и АДС, АОС, Решения на ПК (сега ОСЗ) и др.
Ето защо някои нотариуси издават КНА въз основа на кад. скица (но не само, разбира се).
Нещо повече, невинаги собствеността се придобива въз основа на нот. акт, напр. при строеж на нова сграда - тук няма нот. акт, като е достатъчно да са издадени съответните строителни книжа. В някои случаи собствеността в/у сградата може да се удостовери единствено чрез данните от АГКК.
Друга хипотеза: при извършване на описа от СИ същият проверява собствеността върху имота към деня на налагане на възбраната. Много често възбрана се налага единствено въз основа на данните от кад. скица, когато взискателят или СИ не може да се снабди с акт за собственост. На основание чл. 483 ГПК "проверката на собствеността се извършва чрез справка в данъчните или нотариалните книги или по друг начин", т.е. вкл. и чрез данни от АГКК.Това означава, че имот може да се продаде, без изобщо да има нот. акт за собственост.
Мисля, че бях достатъчно ясен, който разбрал-разбрал.
А защо имам негативно отношение към геодезистите? Много просто, не минава ден, без да изникнат проблеми във връзка с течащата в момента процедура по одобряване на кадастрална карта на София (за другите градове не знам).
Първо - в много случаи геодезисът си е свършил работата наполовина. Заснел сградата, но "пропуснал" да направи същото по отношение на С.О.С. в сградата. И когато собственикът иска да изповяда сделка и да прехвъли имота - нотариусът казва - дай ми кад. схема, защото за квартала преди няколко дена влезе в сила нова кад. карта. Да, но пък от АГКК казват, че апартаментът не бил заснет и собственикът трябвало да си го заснеме. Но иначе сградата е заснета. А процедурата по заснемане бавна, купувачът бърза...както и да е.
Защо си правя извод, че геодезистът не е ходил изобщо да заснема? Много просто - в сградата не е заснет нито един имот. Това или означава, че нито един от собствениците в сградата не е отворил на геодезиста при заснемането, (доста невероятно), съгласно онзи прословут график, който не бил за заснемане, но пък наредбата казва друго..., или че...просто не е ходил.
Друг пример: по нотариален акт от памтивека се водят двор с изградена в него двуетажна сграда. И по старата скица от общината - същото. Решава човекът да си продаде къщата (в тази криза купувачи трудно се намират), но ето че преди една седмица влезе в сила кадастралната карта за тази община. Хайде да си вадим скица, че нотариусът иска, а той иска, защото иначе съдията по вписванията ще му откаже вписване на нот. акт.
Само че се оказва, че в двора според скицата на АГКК има и друга сграда, със самостоятелен идентификатор, с площ от 30 кв.метра, предназанчение: склад и друг вид производствена сграда.
Какви складове е видял геодезистът при заснемането, е загадка, всъщност става дума за един гълъбарник, за който няма никакви документи за собственост, нито строителни книжа и разрешителни, никъде не е фигурирал до този момент, някаква временна незаконна постройка, която не е строеж по смисъла на ЗУТ. Явно геодезистът е проявил правно творчество и мисъл (те геодезистите най-много от закони разбират явно, сигурно в УАСГ основният предмет е Вещно право) и решил, че това е СГРАДА. Хубаво, ама сега какво продаваме - двор с една сграда (както е по придобивния нот. акт) или двор с две сгради? И ако продаваме само с едната (законната сграда, демек къщата), то...какво става с другата сграда? Тя си остава с партида в АГКК на името на...тук чакам някой геодезист да ми каже :)
И как така годезистът разбира и от ЗУТ, и от ЗС, въобще от вещно право, че е преценил, че този гълъбарник е сграда, т.е. недвижима вещ?
Трети пример: Двор с къща, дворът е в режим на съсобственост между двете семейства на първи и на втори етаж на къщата. Разделили са си го надве с ограда, но по нотариален акт дворът е един, като всеки притежава по 1/2 ид. част. Така си се води и в общината. Идва обаче геодезистът му с геодезист, вижда оградата и след това хоп - гледаме по кадастрална скица ДВА ПОЗЕМЛЕНИ ИМОТА, с отделни идентификатори. Кое има предимство сега - нот. акт или кад. скица. Вещното право казва - нот. акт. Обаче чл. 6 от Правилника за вписванията казва, че "Когато недвижимият имот се намира в район с одобрена кадастрална карта, описанията се извършват съобразно данните по чл. 60, т. 1 - 7 от Закона за кадастъра и имотния регистър. В тези случаи към акта се прилага скица-копие от кадастралната карта."

И какво става, когато описанието по нотариален кат се разминава, и то драстично, с описанието по скица? кажете ми, господа "многознаещи" геодезисти? Само защото някой си е сложил ограда, това не разделя УПИ на два поземлени имота (както обаче мъдро е измислил г-н геодезистът!)

Още един пример: пак къща, на два етажа, със сутерен. Сутеренът по нотариален акт се води общи части и е в режим на етажна собственост. Дотук добре. Хората обаче, като съседи, съвсем нормално са си поделили сутерена на две, имат отделни входове и няма врата между двете части на сутерена. Въпреки че по нот. акт се води едно. Идва г-н геодезистът с кошницата познания по вещно право и какво прави? Решава, че:
1. Сутеренът е С.О.С.
2. Че на сутеренният етаж има 2 (два) С.О.С., всеки с отделен идентификатор, съответно с отделни схеми.
И какво правим, когато искаме да си продадем имота? А? Правим наново заснемане :D
Защо се прави това? Много просто. Много малко са тези, които ходят в АГКК, за да следят графици и да носят актове за собственост. Много малко хора следят ДВ, респ. се сещат да обжалват новоприетите кадастрални планове. И така, съвсем тихомълко, подмолно, позовавайки се на някакви измислени фикции за уведомаване на заинтересованите лица, геодезистите гушват веднъж парите от държавата (АГКК) и втори път пак пари, за заснемането наново на имота, същият този имот, който те (може би нарочно) са объркали - за да има един ден пак хляб за тях. Ето това е цялата врътка - всичко е пари...
Ами то тогава викам заснемане да се извършва само по инициатива на заинтересованите лица (собственик, инвеститор и т.н.), и без това накрая ще е пълно с грешки, поне да спестим малко пари от бюджета!
искам само да ви каже, че денем нямам никакво време и възможност да посещавам многоуважаемия сайт за юристи lex.bg. :wink: постоянно съм в движение, работа много, така че ако не ви отговарям - не е защото съм загубил великата битка по знания с титаните на правната мисъл, завършили УАСГ и приети (най-вероятно) дори и без кандидатстудентстки изпит (през 90-те беше криза...нямаше желаещи за тези специалности в УАСГ и куцо и сакато влизаше само с оценките от дипломата от училище, с изключение на специалност "архитектура", разбира се).
Просто нямам време (каквото вие очевидно имате в излишък).
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот probcho » 02 Дек 2010, 23:47

.
Последна промяна probcho на 04 Яну 2011, 20:44, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Мнениеот magodeoz » 02 Дек 2010, 23:52

Добре дошли в Република Бълария - страната на неограничените възможности, уважаеми hidden!
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 03 Дек 2010, 07:22

Практиката покрай Илия да се оплюва и Св.Илия не е от вчера (визирам поста на hidden), нито пък има отрасъл в човешкото мироздание който да е защитен от нейните последици. В този аспект е съвсем сигурно, че ще се намерят и решения на отделни състави на ВКС и ВАС (а защо не и тълкувателни такива), които грубо противоречат на материалния закон. Трябва ли тогава еднозначно да обобщим, че днешните магистрати изпълващи тези многоуважавани институции,чиито възрастов състав предполага да са представителна извадка на социалистическото образование и отношение към правото (помните - то беше отживелица и следваше да отпадне с окончателната победа на комунизма...и т.н.), създават тези си решения поради едва ли не генетечно увредените си мозъци!....
Апелирам към всички да се държат "с бога и прилика" и само от време на време "да изпускат парата", като едновременно с това много внимават съвсем да не "изфирясат"
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Строителство и регулация