l____ написа:hidden написа:
...в някои случаи кадастралната скица може да има същото действие като нотариалния акт!
И ще съм дважди благодарен, ако доразвиете тезата си.
Разбира се. С Вас е много приятно да се общува и с удоволствие ще Ви угодя.
КНА няма транслативен ефект, както посочи и Melly, но има доказателствена сила. Точно същата сила има и кадастралната скица - арг. чл. 2, ал. 5, вр. ал. 1 и 2 ЗКИР. Налице е презумпция за истинност на данните, отразени в скицата. От тази гледна точка
В НЯКОИ СЛУЧАИ (обяснявам като на първокласник, че явно няма как другояче) има същото, т.е. доказателствено значение като КНА. Подобна доказателствена сила имат и АДС, АОС, Решения на ПК (сега ОСЗ) и др.
Ето защо някои нотариуси издават КНА въз основа на кад. скица (но не само, разбира се).
Нещо повече, невинаги собствеността се придобива въз основа на нот. акт, напр. при строеж на нова сграда - тук няма нот. акт, като е достатъчно да са издадени съответните строителни книжа. В някои случаи собствеността в/у сградата може да се удостовери единствено чрез данните от АГКК.
Друга хипотеза: при извършване на описа от СИ същият проверява собствеността върху имота към деня на налагане на възбраната. Много често възбрана се налага единствено въз основа на данните от кад. скица, когато взискателят или СИ не може да се снабди с акт за собственост. На основание чл. 483 ГПК "проверката на собствеността се извършва чрез справка в данъчните или нотариалните книги
или по друг начин", т.е. вкл. и чрез данни от АГКК.Това означава, че имот може да се продаде, без изобщо да има нот. акт за собственост.
Мисля, че бях достатъчно ясен, който разбрал-разбрал.
А защо имам негативно отношение към геодезистите? Много просто, не минава ден, без да изникнат проблеми във връзка с течащата в момента процедура по одобряване на кадастрална карта на София (за другите градове не знам).
Първо - в много случаи геодезисът си е свършил работата наполовина. Заснел сградата, но "пропуснал" да направи същото по отношение на С.О.С. в сградата. И когато собственикът иска да изповяда сделка и да прехвъли имота - нотариусът казва - дай ми кад. схема, защото за квартала преди няколко дена влезе в сила нова кад. карта. Да, но пък от АГКК казват, че апартаментът не бил заснет и собственикът трябвало да си го заснеме. Но иначе сградата е заснета. А процедурата по заснемане бавна, купувачът бърза...както и да е.
Защо си правя извод, че геодезистът не е ходил изобщо да заснема? Много просто - в сградата не е заснет нито един имот. Това или означава, че нито един от собствениците в сградата не е отворил на геодезиста при заснемането, (доста невероятно), съгласно онзи прословут график, който не бил за заснемане, но пък наредбата казва друго..., или че...просто не е ходил.
Друг пример: по нотариален акт от памтивека се водят двор с изградена в него двуетажна сграда. И по старата скица от общината - същото. Решава човекът да си продаде къщата (в тази криза купувачи трудно се намират), но ето че преди една седмица влезе в сила кадастралната карта за тази община. Хайде да си вадим скица, че нотариусът иска, а той иска, защото иначе съдията по вписванията ще му откаже вписване на нот. акт.
Само че се оказва, че в двора според скицата на АГКК има и
друга сграда, със самостоятелен идентификатор, с площ от 30 кв.метра, предназанчение: склад и друг вид производствена сграда.
Какви складове е видял геодезистът при заснемането, е загадка, всъщност става дума за един гълъбарник, за който няма никакви документи за собственост, нито строителни книжа и разрешителни, никъде не е фигурирал до този момент, някаква временна незаконна постройка, която не е строеж по смисъла на ЗУТ. Явно геодезистът е проявил правно творчество и мисъл (те геодезистите най-много от закони разбират явно, сигурно в УАСГ основният предмет е Вещно право) и решил, че това е
СГРАДА. Хубаво, ама сега какво продаваме - двор с една сграда (както е по придобивния нот. акт) или двор с две сгради? И ако продаваме само с едната (законната сграда, демек къщата), то...какво става с другата сграда? Тя си остава с партида в АГКК на името на...тук чакам някой геодезист да ми каже
И как така годезистът разбира и от ЗУТ, и от ЗС, въобще от вещно право, че е преценил, че този гълъбарник е сграда, т.е. недвижима вещ?
Трети пример: Двор с къща, дворът е в режим на съсобственост между двете семейства на първи и на втори етаж на къщата. Разделили са си го надве с ограда, но по нотариален акт дворът е един, като всеки притежава по 1/2 ид. част. Така си се води и в общината. Идва обаче геодезистът му с геодезист, вижда оградата и след това хоп - гледаме по кадастрална скица
ДВА ПОЗЕМЛЕНИ ИМОТА, с отделни идентификатори. Кое има предимство сега - нот. акт или кад. скица. Вещното право казва - нот. акт. Обаче чл. 6 от Правилника за вписванията казва, че "Когато недвижимият имот се намира в район с одобрена кадастрална карта, описанията се извършват съобразно данните по чл. 60, т. 1 - 7 от Закона за кадастъра и имотния регистър. В тези случаи към акта се прилага скица-копие от кадастралната карта."
И какво става, когато описанието по нотариален кат се разминава, и то драстично, с описанието по скица? кажете ми, господа "многознаещи" геодезисти? Само защото някой си е сложил ограда, това не разделя УПИ на два поземлени имота (както обаче мъдро е измислил г-н геодезистът!)
Още един пример: пак къща, на два етажа, със сутерен. Сутеренът по нотариален акт се води общи части и е в режим на етажна собственост. Дотук добре. Хората обаче, като съседи, съвсем нормално са си поделили сутерена на две, имат отделни входове и няма врата между двете части на сутерена. Въпреки че по нот. акт се води едно. Идва г-н геодезистът с кошницата познания по вещно право и какво прави? Решава, че:
1. Сутеренът е С.О.С.
2. Че на сутеренният етаж има 2 (два) С.О.С., всеки с отделен идентификатор, съответно с отделни схеми.
И какво правим, когато искаме да си продадем имота? А? Правим наново заснемане
Защо се прави това? Много просто. Много малко са тези, които ходят в АГКК, за да следят графици и да носят актове за собственост. Много малко хора следят ДВ, респ. се сещат да обжалват новоприетите кадастрални планове. И така, съвсем тихомълко, подмолно, позовавайки се на някакви измислени фикции за уведомаване на заинтересованите лица, геодезистите гушват веднъж парите от държавата (АГКК) и втори път пак пари, за заснемането наново на имота, същият този имот, който те (може би нарочно) са объркали - за да има един ден пак хляб за тях. Ето това е цялата врътка - всичко е пари...
Ами то тогава викам заснемане да се извършва само по инициатива на заинтересованите лица (собственик, инвеститор и т.н.), и без това накрая ще е пълно с грешки, поне да спестим малко пари от бюджета!
искам само да ви каже, че денем нямам никакво време и възможност да посещавам многоуважаемия сайт
за юристи lex.bg.
постоянно съм в движение, работа много, така че ако не ви отговарям - не е защото съм загубил великата битка по знания с титаните на правната мисъл, завършили УАСГ и приети (най-вероятно) дори и без кандидатстудентстки изпит (през 90-те беше криза...нямаше желаещи за тези специалности в УАСГ и куцо и сакато влизаше само с оценките от дипломата от училище, с изключение на специалност "архитектура", разбира се).
Просто нямам време (каквото вие очевидно имате в излишък).
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.