начало

Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК

Разминаване на регулацията с кадастралната карта

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Разминаване на регулацията с кадастралната карта

Мнениеот petko_a » 18 Фев 2012, 20:54

т.5 от чл.14 (1) съвсем не беше т.5 преди промяната от 21 Октомври 2011г.
Картата на gremlin не вярвам да е била приета след тази дата, но пък знае ли се за къде става дума.
т.1 не знам досега някой да е изпълнявал.
Всъщност тези приоритети...
petko_a
Потребител

Мнениеот emilgrigorov » 18 Фев 2012, 21:05

petko_a написа:т.5 от чл.14 (1) съвсем не беше т.5 преди промяната от 21 Октомври 2011г.
Картата на gremlin не вярвам да е била приета след тази дата, но пък знае ли се за къде става дума.
т.1 не знам досега някой да е изпълнявал.
Всъщност тези приоритети...

Един приятелски съвет: Когато правиш нещо по т.1, втория вариант, съставяй качествен протокол, подписан от всички собственици (100%) и с репераж (от ъглите на сградите им примерно) и си го прилагай към документацията. Много е готино , ако има и представител на общината, в качеството и на собственик на обектите -публична общинска собственост, защото едната точка винаги е по граница с тротоара, да не забравяме. Че много боли иначе.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот gremlin » 18 Фев 2012, 21:27

Картата е влязла в сила през септември 2011г. Когато са замервали нас ни е нямало, но съседите си живеят там - не знам дали това има някакво значение...
gremlin
Младши потребител

Мнениеот petko_a » 18 Фев 2012, 21:35

Говориш за случаите, когато правя изменение на кадастралната карта?
Много е хубаво, ама в повечето случаи не става emilgrigorov. Много често другите собственици въобще не са известни. В други случаи пък не искат да подписват нищо. Не спорят за нищо, ама пък и не искат да подписват каквото и да било. В трети случаи са водили дела, съседите са загубили ама вече не искат и да се погледнат дори, камо ли пък протоколи да ти подписват.
petko_a
Потребител

Мнениеот petko_a » 18 Фев 2012, 21:41

Заснемането на трайно материализираните граници към онзи момент беше на второ място сред приоритетите. Това което си мисля аз, че е станало, е че след като оградата, както казвате вие е построена изцяло във вашия имот, е заснета и е отразена като имотна граница в кадастралната карта, нищо, че не отговаря на регулационната линия. Затова казвам че този член с приоритетите прави бели. Просто за всеки случай трябва да се подхожда много индивидуално.
petko_a
Потребител

Мнениеот gremlin » 18 Фев 2012, 21:54

И какво става, ако съседите не подпишат протокола? Нито пък спорят?
gremlin
Младши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 18 Фев 2012, 21:57

petko_a написа:Заснемането на трайно материализираните граници към онзи момент беше на второ място сред приоритетите. Това което си мисля аз, че е станало, е че след като оградата, както казвате вие е построена изцяло във вашия имот, е заснета и е отразена като имотна граница в кадастралната карта, нищо, че не отговаря на регулационната линия. Затова казвам че този член с приоритетите прави бели. Просто за всеки случай трябва да се подхожда много индивидуално.

Възможно е.
Но това не отнема възможността да се повиши точността на границата съобразно възможностите по т.1
А , веднъж изяснена по т.1, в качеството и на имотна граница, тя води със себе си и регулационната линия, когато регулацията е по имотна граница.
В случая номерът се състоеше в това, някой предварително да изчисли ъгълът на правата, допирателна на един ог ръбовете на "незаконната сграда" в рамките на допуските, да трасира две точки от тази права и всички да се съгласят и припознаят това местоположение. Но за тиквените глави сега не ми се говори повече.
Между другото, границите индивидуализират имота, а площта е колкото се получи. Това не е страшно.
И по другия въпрос. Дори да има протокол за оградна линия по всички правила, дори да сте давали съгласие, това само предполага, че оградата би трябвало да е еди къде си. Въобще не означава и не дава представа за действителното и местоположение.
Последна промяна emilgrigorov на 18 Фев 2012, 22:06, променена общо 2 пъти
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот gremlin » 18 Фев 2012, 22:01

Видях новото замерване и направо ми прилоша - границата минава 40 см през постройката. Как би подписал съседът такъв протокол?
gremlin
Младши потребител

Мнениеот petko_a » 18 Фев 2012, 22:03

gremlin написа:И какво става, ако съседите не подпишат протокола? Нито пък спорят?

Ами нищо, на колегите ще им приемат проекта, ще съставят акт за непълноти и грешки и ще ви известят да го подпишете. Лошо става ако тогава съседите ви откажат да го подпишат.
Не съм запознат как колегите определят положението на границата, но наистина трябва да са много убедени за 40 см...
petko_a
Потребител

Мнениеот emilgrigorov » 18 Фев 2012, 22:07

gremlin написа:Видях новото замерване и направо ми прилоша - границата минава 40 см през постройката. Как би подписал съседът такъв протокол?

Госпожо, и Вие четете избирателно. Нали написах, че съществува такава права, при която и вълкът сит, и агнето цяло. Пък и защо трябва да е права ?
Последна промяна emilgrigorov на 18 Фев 2012, 22:14, променена общо 1 път
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот emilgrigorov » 18 Фев 2012, 22:10

Всъщност, за такива казуси по-малко от 1000 лева не взимам. И, когато си платят, всички са дисциплинирани и слушат какво им се говори, и стриктно го изпълняват.
А тези с 40-те сантиметра, поредното безумие. Това са 20 години дела от тук насетне.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот gremlin » 18 Фев 2012, 22:17

Отказаха да направят приближение, не можело да преиначават данни, правели го по регулацията и т.н.
Казаха, също, че скицата в общината е трита и преначертавана, като правият ъгъл е леко скосен. Това личало на ксерокопието. Като се вгледах, май наистина има следа, но това не е лесно да се докаже! Но тъй като няма нова заповед за промяна на регулацията, обаче, те си карат по действащия регулационен план.
gremlin
Младши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 18 Фев 2012, 22:20

gremlin написа:Отказаха да направят приближение, не можело да преиначават данни, правели го по регулацията и т.н.
Казаха, също, че скицата в общината е трита и преначертавана, като правият ъгъл е леко скосен. Това личало на ксерокопието. Като се вгледах, май наистина има следа, но това не е лесно да се докаже! Но тъй като няма нова заповед за промяна на регулацията, обаче, те си карат по действащия регулационен план.

Ако в регулационния план(който е на хартия в общината) цветната чертичка припокрива черната чертичка, всичко е в реда на нещата. По т.1 определяте местоположението на черната чертичка. А тя определя местоположението на цветната (влачи я със себе си, идентични са).
Ами, намирате си свестен адвокат, и ги скъсвате от разправии, не дай си боже да провалят и сделката. Аман от глупаци, всичко живо ходи и мери и създава проблеми.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот petko_a » 18 Фев 2012, 22:30

emilgrigorov написа:Ако в регулационния план цветната чертичка припокрива черната чертичка, всичко е в реда на нещата. По т.1 определяте местоположението на черната чертичка. А тя определя местоположението на цветната (влачи я със себе си, идентични са).

Може би колегите точно това са направили.
petko_a
Потребител

Мнениеот emilgrigorov » 18 Фев 2012, 22:36

petko_a написа: ... Може би колегите точно това са направили.

Но не са взели предвид сградата.
И са карали по цифров модел, пренебрегнали са хартиения :D
И не са прочели изменението на наредбата още, бъди сигурен :D
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот gremlin » 18 Фев 2012, 22:38

Да, само се чудя от кого да започна - някой мери накриво, друг си строи където му падне, а и от общината никаква информация не дават. И всички ме плашат как ще се влачим по съдилища с години. Затова си помислих, че е по-добре да му подарим на съседа тази придадена част с нотариален акт и регулацията ще съвпадне с кадастралната граница - това би трябвало да е възможно. Разликата в квадратурата ще е много под 10те процента и сделката ще може да се осъществи.
gremlin
Младши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 18 Фев 2012, 22:42

gremlin написа:Да, само се чудя от кого да започна - някой мери накриво, друг си строи където му падне, а и от общината никаква информация не дават. И всички ме плашат как ще се влачим по съдилища с години. Затова си помислих, че е по-добре да му подарим на съседа тази придадена част с нотариален акт и регулацията ще съвпадне с кадастралната граница - това би трябвало да е възможно. Разликата в квадратурата ще е много под 10те процента и сделката ще може да се осъществи.

Е на каква база ще ви изчислят сметките по регулация. На грешна.
Май, да се спазарите с petko_a, той е лицензиран по ЗКИР и схвана за какво става дума, правите си протокол със съседа, запазва му се сградата, petko_a прави проекта за непълноти и грешки, и като влезе в сила, ви дава комбинирана скица, в която кадастрална и имотна граница съвпадат. И готово.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот petko_a » 18 Фев 2012, 22:45

Сградата най-вероятно я няма на хартиения модел, нали е незаконна.
Защо да не взимат предвид изменението на наредбата?
А за цифровия модел... На мен ми е интересно за къде става дума ама gremlin не казва. Ако става дума за "Връбница"...
Мен не ме замесвай в този случай emilgrigorov. :)
Ама чакай малко какъв проект за непълноти и грешки? Нали сградата се запазва?
petko_a
Потребител

Мнениеот emilgrigorov » 18 Фев 2012, 22:51

petko_a написа:Сградата най-вероятно я няма на хартиения модел, нали е незаконна.
Защо да не взимат предвид изменението на наредбата?
А за цифровия модел... На мен ми е интересно за къде става дума ама gremlin не казва. Ако става дума за "Връбница"...

Защото не работят по т.1 , а вземат приоритетно ЗРКП, затова.
Сградата ще си я заснемеш. Въобще няма какво да я показваш. И им трасираш безболезнена граница, те си я припознават с протокол, и толкоз.
Ще има разлика в площта, но ще е малка. И нотариуса ще опише " по нот.акт - толкоз, а по скица от Агенцията - толкоз".
Нали казва, че минават с 40 см през сградата :D

:D Не те замесвам :D
Да бе, то е в рамките на точността, сори.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот petko_a » 18 Фев 2012, 22:55

т.1 си е т.1 и преди и след изменението. Безболезнената граница ако питаш мен е точно тази, която сега е отразена в кадастралната карта. Въпроса е да се докаже, че и регулационната линия минава върху нея. Това ли искаш да ми кажеш?
petko_a
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Строителство и регулация