начало

Наказаха съдията от СРС Васил Петров за недопустими коментари за домашното насилие Наказаха съдията от СРС Васил Петров за недопустими коментари за домашното насилие

Скица на стара къща

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Скица на стара къща

Мнениеот ruskata » 24 Авг 2012, 00:04

Здравейта,имам два въпроса относно къща строена през 1933 г.Къщата е запазена ,но се налага смяна на покрива.Известно ми е ,че ако го изменя конструктивно ,ще ми трябва разрешение от съседа с който сме на граница.В скицата на имота пише ниско застрояване до 10 м. В момента реално е 6 м.Въпроса ми е ,мога ли да повдигна покрива с 50 см като няма да го видоизменям ,без съгласието на съседа.И второ,къщата няма никакви строителни книжа,възможно ли е да се съхраняват такива в общината.Благодаря .
ruskata
Младши потребител

Re: Скица на стара къща

Мнениеот julyanvonemona » 24 Авг 2012, 05:12

Щом е от 1933г. със сигурност книижата на къщата се съхраняват! По трудно се откриват тези от 1973 до 1975 но и те се съхраняват. Както в друга тема стана въпрос, по правило тези архиви са любимо гориво за пироманите и са "изгорели". В повечето случай има общинари - живи свидетели на изгарянето. Въпреки това при подходящ подход, някой "случайно" може да открие, че точно това което търсите огъня не го е засегнал. Въпроса за съгласието на съсдеда или не, е значително по-сложен - особено за къща строена преди 1951г.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот ruskata » 24 Авг 2012, 05:42

Бкагодаря,за бързия отговор.Разбирам ,че той няма да ми послужи за решаването на проблема ми с покрива,но все пак ми помага да направя стъпка в правилната посока в лабиринта на казуса. :D
ruskata
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 24 Авг 2012, 16:24

ruskata Опитайте се да разберете дали сградата в същност не представлява две сгради опряни на границата с калканни зидове!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот nikonik » 25 Авг 2012, 10:27

ruskata проблемът Ви е решим. Ако само ремонтирате покрива и запазите вида му не е необходимо съгласието на съседа ви при условието че двете къщи не са със обща стена. Ако ще повдигате покрива ще ви трябва разрешението на съседа. И за двата случая добре е да отидете в Общината в техническата служба и да попитате какво е необходимо да направите за да ви разрешат строителството.
nikonik
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 25 Авг 2012, 10:36

nikonik написа:И за двата случая добре е да отидете в Общината в техническата служба и да попитате какво е необходимо да направите за да ви разрешат строителството.

Защо си мислите, че в общината има хора достатъчно в час, за да преценят последиците от дйствалия по време на изграждане не къщата чл.133 ЗИСС
Последна промяна julyanvonemona на 25 Авг 2012, 10:37, променена общо 1 път
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 25 Авг 2012, 10:37

nikonik написа:...И за двата случая добре е да отидете в Общината в техническата служба и да попитате какво е необходимо да направите за да ви разрешат строителството.

Автогол :lol:
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 25 Авг 2012, 10:38

emilgrigorov написа:
nikonik написа:...И за двата случая добре е да отидете в Общината в техническата служба и да попитате какво е необходимо да направите за да ви разрешат строителството.

Автогол :lol:

Абсолютно! И червен картон за ruskata
+1
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 25 Авг 2012, 10:47

Най-малкото, защото отговорът води към едни 5-10000 лева допълнителни разходи, ако въобще даде решение. Защото е напълно вероятно да ги насочи към голямата каша :lol:
Колко струва да оправите и покривът на комшията, напълно безплатно за него? :lol:
Между другото, julyanvonemona, би ли ме светнал по следния въпрос: Как стоят нещата с отклоненията и екзекутивите по ЗИСС и последващите, до ЗТСУ ?
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 25 Авг 2012, 10:59

Някой преди време ми беше казвал, че в общините трябва човек да отива с готово решение и конкретно искане, а не с отворени въпроси без отговор. С времето се убедих, че това е най - правилният подход., за да се предпази човек от попадане в нежелани каши и проблеми. :)
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 25 Авг 2012, 11:51

emilgrigorov написа:Между другото, julyanvonemona, би ли ме светнал по следния въпрос: Как стоят нещата с отклоненията и екзекутивите по ЗИСС и последващите, до ЗТСУ ?

По времето на ЗИСС това понятие "екзекутиви" не е съществувало. Нещо повече! Тези които го създадоха в началото на 80-те (само за държавното тогава строителство) са били еротични погледи в очите на бащите си!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 25 Авг 2012, 11:54

julyanvonemona написа:
emilgrigorov написа:Между другото, julyanvonemona, би ли ме светнал по следния въпрос: Как стоят нещата с отклоненията и екзекутивите по ЗИСС и последващите, до ЗТСУ ?

По времето на ЗИСС това понятие "екзекутиви" не е съществувало. Нещо повече! Тези които го създадоха в началото на 80-те (само за държавното тогава строителство) са били еротични погледи в очите на бащите си!

В такъв случай за отклоненията, не само от правата вяра и сексуалната ориентация :lol:
Зачекнах, защото в доста сгради от 40-те има отклонения от одобрените проекти, очевидно изпълнени по време на строителството, които по настоящем си отиват в "съществени" :lol:

В действителност екзекутиви има по цял свят. Поради простият факт, че няма проект, при който изпълненото да е 100% идентично с предначертаното :lol:
Последна промяна emilgrigorov на 25 Авг 2012, 11:58, променена общо 1 път
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот bebitor » 25 Авг 2012, 11:55

nk7702n написа:Някой преди време ми беше казвал, че в общините трябва човек да отива с готово решение и конкретно искане, а не с отворени въпроси без отговор. С времето се убедих, че това е най - правилният подход., за да се предпази човек от попадане в нежелани каши и проблеми. :)

+1
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 25 Авг 2012, 12:10

emilgrigorov написа:В действителност екзекутиви има по цял свят. Поради простият факт, че няма проект, при който изпълненото да е 100% идентично с предначертаното :lol:

Нямам представа как е по цял свят но знам че за разлика от BG в GB екзекутиви няма!
Освен това съм убеден, че за разлика от този чикиджийски статут, който им е отредила родната легислатура, "екзекутивите", до колкото ги има по света са уредени по съвсем различен начин.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 25 Авг 2012, 14:05

ruskata включете си личните съобщения все пак. Иначе сте едностранно отворена
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 25 Авг 2012, 14:56

julyanvonemona написа:Нямам представа как е по цял свят но знам че за разлика от BG в GB екзекутиви няма!
Освен това съм убеден, че за разлика от този чикиджийски статут, който им е отредила родната легислатура, "екзекутивите", до колкото ги има по света са уредени по съвсем различен начин.

И в GB няма такова изпълнение, съответстващо на 100% с първоначалния проект. И там нещата са уредени по подобен начин.
Та, ако нямаш идея как са решавани в периода до ЗТСУ, кажи си. Но все пак имаш доста богат опит. Няма смисъл да философстваме около ненормалните явления :lol:
Принципно аз се оправям с подобни проблеми доста "радикално" :lol:
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот ruskata » 25 Авг 2012, 15:05

Настройките за лични са оправени .
ruskata
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 25 Авг 2012, 16:06

При действието на ЗТСУ всяко атклонение от действащите проекти номинално се считаше незаконно строителство, въпреки че ако не се нарушаваха основните неща, които днес са конституирани в текстовете на чл.154 (2)1,2,3, възложителя винаги имаше право да поиска промяна в проктите и разрешиението за строеж. даваше нови чертежи и нещата се случваха! Лиепсваше безумния институт на консултанта - надзорник (В системата ЗТСУ той се появи след 1996-8г.), а ако нещо от забранените неща се случеха, отговорност носеше лицето променило (дописало разрешението за строеж).
Тогава (до 1996г.) РС се издаваха от н-к отдел ТСУ, главния само одобряваше проектите.

Но пак повтарям в GB "екзекутиви" няма, нито има "консултант - надзорник" овластен с подобни както тук права! Отговорността се носи от проектанта, който е и пълновластен господар за това какво и как да се променя по време на строителството, разбира се договорирано с възложителя. Строителя стои слуша с изправени уши и изпълнява точно проекта или евентуалните негови промени. Не казва ни гък ни бум ни дум! Тези дейности там са дълбоко застраховани и застрахователя си отваря очите на 14 при създаване на застрахователната полица!
Последна промяна julyanvonemona на 25 Авг 2012, 16:30, променена общо 1 път
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 25 Авг 2012, 16:30

julyanvonemona написа:... Лиепсваше безумния институт на консултанта - надзорник (В системата ЗТСУ той се появи след 1996-8г.)...
... нито има "консултант - надзорник" овластен с подобни както тук права!
Отговорността се носи от проектанта, който е и пълновластен господар за това какво и как да се променя по време на строителството разбира се договорирано с възложителя. Тези дейности са дълбоко застраховани и застрахователя си отваря очите на 14 при създаване на застрахователната полица!

Дискусията и въпросът за отклоненията бяха пряко обвързани с темата. Не знам като как се отплесна към консултант-надзорниците.
Между другото, лично аз съм имал обекти като супервайзер и в GB, и в бившите колонии. Освен това съм участвал в строежи, в една или друга роля, къде ли не по света. Нещо си много в страни :lol:
Единствено за собственикът си прав. И проектантът прави, каквото поиска собственикът. В противен случай - много лошо. Такова чудо като в БГ няма никъде, освен в Русия. А тази свинщина в проектирането от последните 15-20 години, е те такова чудо няма никъде :lol: .
Та, очевидно не знаеш как са се разрешавали проблемите с отклоненията по онова време, времето преди ЗТСУ ;)
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 25 Авг 2012, 16:36

emilgrigorov Всъщност, ако внимтелно вникнеш в поста ми ще видиш че говорим за едно и също нещо и никак не съм в страни!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Следваща

Назад към Строителство и регулация