начало

Наказаха съдията от СРС Васил Петров за недопустими коментари за домашното насилие Наказаха съдията от СРС Васил Петров за недопустими коментари за домашното насилие

Ново закупен имот

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Ново закупен имот

Мнениеот hristina_k » 16 Юни 2012, 07:52

Здравейте,
закупихме си имот- УПИ, около гр.Варна. Имота беше едно цяло, с двама собственика, но те си го разделиха поравно, с доброволна делба. Та ние купихме едно от местата. Имам два въпроса:
1.На преписката, дадена ми от съответната община, имам заповед от кмета, че одобрява изработеният ПУП-ПР
(разделянето на парцела на две), но на скицата , окончателната, само на моето място, е вписана по- старата заповед от 1990, а не новата от 2012г. Това проблем ли е? Само да кажа, че скицата е на името на старият собственик. Аз тепърва ще си изкарам такава, на мое има, за мое ползване.
2. По скица, по нотариален акт, имота е 690м2, но по проектната документация (тази,касаеща разделянето на мястото) ,е вписано, че всеки парцел е по 734м2-"Проектни имоти"- 2бр. После ми казаха, че имота се огражда по тези 734м2, а не по 690м2. Много ми е странно, тъй като имам нотариалния акт за цялото място, преди разделянето, а там пише 1381м2. Откъде се взеха тези допълнителни около 40м2?

Никога не съм купувал имот досега. Разбира се ползвах услугите на приятел адвокат и нотариус, но все пак, ми изникват много въпроси.

Благодаря предварително за мненията.
hristina_k
Младши потребител

Re: Ново закупен имот

Мнениеот julyanvonemona » 16 Юни 2012, 08:20

Уважаема hristina_k съществуват няколко възможни, при това напълно законни причини, поради което преписката за разделяне на имота на два такива да се различават по площ от написаното в нотариалния акт. Най-добре е ако качите скици от проблемните имоти във форума, като предварително закриете личните данни и номера на нотариалния акт. Другият начин е да ме потърсите на ЛС
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот hristina_k » 16 Юни 2012, 08:47

Благодаря за отговора.
Ще се опитам да приложа скица, по- късно.
Имотите не са проблемни, просто ми е интересно, защо на скицата не пише новата заповед и откъде са тези допълнителни квадрати.

До скоро.
hristina_k
Младши потребител

Мнениеот hristina_k » 05 Юли 2012, 15:54

Здравейте,
имам малко нова информация по казуса.
Като цяло,ме посъветваха да не влизам в преговори и жалби с общината , тъй като ще имам затруднения за в бъдеще- логично.Мястото е бивш стопански двор и навремето е купено от Министерството на земеделието. Съответно аз да променя нещата трябва да се върна назад и да пускам молби и жалби в Министерството- филм голям.

ПУП-а е одобрен със заповед, от кмета и гл. архитект.По- добре да не го променям.

Добър вариант е да си направя обстоятелствена проверка след 5г (добровъвестен собственик) а не 10г. (недобросъвестен...) и да си узаконя моите си квадрати. Аз и без това няма да строя скоро:)
Как мислите?
hristina_k
Младши потребител

Мнениеот vdggbg » 05 Юли 2012, 18:43

hristina_k написа:Добър вариант е да си направя обстоятелствена проверка след 5г (добровъвестен собственик) а не 10г. (недобросъвестен...) и да си узаконя моите си квадрати. Аз и без това няма да строя скоро:)
Как мислите?

Не зная кой Ви е посъветвал такова нещо, но защо не го разпитате по-подробно? От голямо значение е откъде идват тези квадратни метри в повече. Може да се окаже, че не можете да ги придобиете - нито "добросъвестно", нито "недобросъвестно"... Още повече, че в документа Ви за собственост, както казвате, е посочена по-малката квадратура.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот emilgrigorov » 06 Юли 2012, 07:22

За тези неща не се ли питаше avant l'événement (before the event, ante eventum, 事前, до начала мероприятия, преди да настъпите л'йното) ?
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот hristina_k » 06 Юли 2012, 09:35

Да знам, че трябваше да се консултирам предварително, но нещата се случиха много бързо.
Признавам вината си:)

Не искам да придобивам никаква допълнителна площ. Имам по нотариален акт 690м2,и по скица 690м2,но по ПУП е 735м2.
По трасировъчен план е 735м2 и геодезиста трябва да ми огради 735м2 и после ще имам проблеми със съседи.
Не ги искам тези екстра 40м2, искам си само моето.

За обстоятелствената проверка, ме посъветва експерт, занимавал се цял живот само с ПУП-ове.
Както съм писал по-горе, ПУП-а е вече одобрен от архитекта, кмета на общината и ако искам да променям ПУП влизам в разправии с общината, а не искам.
hristina_k
Младши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 06 Юли 2012, 10:28

Е да де, ама:
1. Тази съсобственост по регулация трябва да се ликвидира.
2. И до колко е изправен този ПУП, при неизяснена собственост ??? Като как е процедиран при неясни собствености и придаваеми площи.
3. Ако разликата е собственост на общината - лесно. Може би може да се измени ПУП-а, като се отдели разликата. Може би е възможно да се докупи разликата ... конкретика. Ако разликата не е актувана за общинска, ми - ще си я актуват и ще Ви я продадат. Или ще си я вземат все за тях си по нов ПУП.
4. Ако обаче разликата не е общинска, тогава става приключение :arrow:
- търси се собственика, евентуално обстоятелствена проверка, доказване на непрекъснато владение и придобиване по давност или чрез докупуване от предишните собственици.
- или ако откажат да продават - делба и нов ПУП (ако е възможно).
5. Възможно е разликата да се появява и в следствие техническа грешка при изготвянето на ПУП-а и нанасянето му, особено ако не е мерено и няма материализирани граници. :arrow: Геодезическа фирма, адвокат ..., а и различни варианти има.

В момента неможе да строите, неможе даже ограда законно да направите.

Абе, автоголовете си се зачитат за голове от всякъде.

На ход са адвокатите и вещите лица. Не е мястото тук във форума, работи се по конкретни доументи и терен, нещата са строго индивидуални.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот hristina_k » 06 Юли 2012, 12:25

По-скоро т.5, тъй като гледахме с геодезиста, има разлика само в дължината на парцела. По оригинална скица е 43м а по ПУП е 45м. Ширината е 16м.
Мислим,че проблема е в погрешно изработен ПУП.
Ако трябва да променя ПУП-а, той следва да се одобри пак от общината, нали?
hristina_k
Младши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 06 Юли 2012, 13:04

hristina_k написа:По-скоро т.5, тъй като гледахме с геодезиста, има разлика само в дължината на парцела. По оригинална скица е 43м а по ПУП е 45м. Ширината е 16м.
Мислим,че проблема е в погрешно изработен ПУП.
Ако трябва да променя ПУП-а, той следва да се одобри пак от общината, нали?

Пак Ви казвам, ако има грешка, тя е или в ПУП-а, или при нанасянето на ПУП-а в кадастъра.
Да, ако грешката е в ПУП-а.
Ако е в кадастъра - зависи ... дали има кадастрална карта.

Между другото, в ПУП-а пише ли изрично 735м2, или някой си е мерил с линийка?
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот hristina_k » 06 Юли 2012, 13:28

Пише си.
навремето имота е бил цял парцел 1381м2 (имам копие от нотариалният акт) и сега се разделя с въпросният ПУП на две половини. Би следвало да е 2 х 690м2, но при изработката на ПУП-а за разделяне, проектанта пише 2 парцела по 735м2.
Казаха, че е нормално да има винаги такива раминавания, тъй като оригиналната скица е на хартия/картон а ПУП-а се изработва на електронен носител. Не ми се струва далновидно това оправдание.

По проекта за ПУП (одобрен по- късно) имаме:
"Новопроектираните парцели са два броя, по 735м2, всеки...."

и по- долу:
"Проектни имоти:
УПИ ХХХ.....735м2
УПИ ХХХ.....735м2"
...чл.19, ЗУТ.." и т.н.

С който и да съм говорил, това е чисто техническа грешка, при изготвянето на ПУП-а.
Скицата и нотариалният ми акт са за 690м2....

Или в общината ме лъгонтят нещо или незнам..
hristina_k
Младши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 06 Юли 2012, 14:02

hristina_k написа:... Казаха, че е нормално да има винаги такива разминавания, тъй като оригиналната скица е на хартия/картон а ПУП-а се изработва на електронен носител...

Не, не е нормално.
Поправя се с нов ПУП.
Щом сте намерила геодезист, по-добре ми звучи той да прави новия проект за ПУП. Но преди това да отиде на място, да трасира по сегашния ПУП имота и бъдещият проектен (скъсен с 2 метра) имот, да измери улици-мулици и други стари ориентири, за да не се налага после пак да отстранявате грешки, а и да приключи с трасирането (ще си пазите колчетата).
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 06 Юли 2012, 14:45

За първи път се самоцитирам но ето първият ми пост
julyanvonemona написа:Уважаема hristina_k съществуват няколко възможни, при това напълно законни причини, поради което преписката за разделяне на имота на два такива да се различават по площ от написаното в нотариалния акт. Най-добре е ако качите скици от проблемните имоти във форума, като предварително закриете личните данни и номера на нотариалния акт. Другият начин е да ме потърсите на ЛС
hristina_k Цялото разискване което правите с emilgrigorov засяга но не изчерпва възможностите поради което тези въпросни 40 кв.м. може да са или не са ваши по закон. Нещата трябва да се разгледат конкретно с графични мат'ряли нАТУрални актове и пр. Това не става във форум!Анадън му?
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот hristina_k » 06 Юли 2012, 16:25

Анадък.
Значи от форума.... няма смисъл:)
hristina_k
Младши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 06 Юли 2012, 17:56

hristina_k написа:Анадък.
Значи от форума.... няма смисъл:)

От форума ... си има смисъл.
Съжалявам, че се лутнах в лирични отклонения в предния си пост ... в това няма смисъл. Без информация, няма как.
Считайте, че по всяка от 5-те точки има доста хипотетични варианти ..., та :lol:

Като цяло, първо на първо мерете на място и си поправете проектната основа, пък после ПУП-ове, МУП-ове. :lol: Макар че, на сума ти проектанти едва ли скоро ще им УврЪт тиквите в тая насока.

julyanvonemona написа:... засяга но не изчерпва възможностите поради което тези въпросни 40 кв.м. може да са или [color=#FF0000]не са ваши по закон. Нещата трябва да се разгледат конкретно с графични мат'ряли нАТУрални актове и пр. Това не става във форум!Анадън му?
[/color]
Леле как се намеси, като горската фея тайнствено загадъчно се намеси :lol:
Ми, разбира се, че не са нейни по закон, а и по НаТУРален акт :lol:
А варианти - бол :lol:
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот hristina_k » 06 Юли 2012, 19:44

Винаги,преди да купя нещо по- стойностно, чета форуми, отделям време и ето че пак има проблеми.
Благодаря за коментарите по-горе.

Какво означава да си оправя "проектнтата основа"?
Съжалявам ако задавам тъпи въпроси, но съм се сблъсквала с подобни неща:)
:roll:
hristina_k
Младши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 06 Юли 2012, 20:58

Това означава да се проверят след измервания на терена на място, и евентуално - коригират, черните чертички, които черни чертички (кадастър) са част от проектната основа за сините и червените чертички (ПУП).
Трасират се (с колчетата на място) черните чертички , а червените и сините създават отношения, но е пълна глупост по тях да се измерва и да се говори за трасирането им.
ПУП-а, след като влезе в сила, се отразява в кадастъра (черните чертички) и т.н. ...
Виждаш ли колко колоритно ти го обясних :lol:
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 06 Юли 2012, 22:14

Виждаш ли колко колоритно ти го обясних

И съвсем конкретно! Еваларка ти редим emilgrigorov
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 07 Юли 2012, 09:09

Мерси, мерси :D
А , да, hristina_k , понеже си ми писала на личен, но не си си активирала функцията за получаване на съобщения, немога да ти отговоря. Та затова - тук.
Намерих селото, но ми излиза , че в УПИ ХVІІІ (съседа) има две сгради. А имотната граница минава през тях.
Действително този ПУП нещо не е в ред, ако е така.
Тоест - някой там да го трасира, да направи допълнителни измервания, за да се коригират грешки в кадастралната основа, и след това - нов ПУП. Най-добре е да го прави този геодезиста, който сте намерили.
Ще е необходим и адвокат, защото отзад има един тупик (уличка) която също трябва да се мести, което касае собствености на други хора.
Абе - каша голяма.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот igeo_ood » 07 Юли 2012, 14:08

Както каза emilgrigorov без геодезическо заснемане няма как да се изясни ситуацията. А границите на имотите материализирани ли са?
ИГЕО-интелигентните геодезически решения
www.igeo-bg.com
igeo_ood
Младши потребител

Следваща

Назад към Строителство и регулация