начало

Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК

ограда в околоблоковото пространство

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ограда в околоблоковото пространство

Мнениеот dwayne » 16 Окт 2013, 21:22

здравейте ,живея в нова сграда в гр.Пловдив с магазини и заведения на партера на сградата,като собственикът на едно от заведенията (бивш собственик на земята върху която е построена кооперацията)решава че трябва да загради около заведението с телена ограда като загражда и изградената вече от строителя на сградата пешеходна пътека или тротоар който обикаля около цялата сграда ,като възприпятства придвижването към входа.въпросът ми е може ли да го направи като твърди че това е частна собственост. възможно ли е да има околоблокова частна собственост?
dwayne
Нов потребител

Re: ограда в околоблоковото пространство

Мнениеот ivan_lawyer » 16 Окт 2013, 21:52

Няма как да се реши, ако няма жалба срещу персоната, от друга страна той може да има право.

С иск за отстраняване на смущението, което Ви причинява, първо, но това се явява тежка задача.

По-скоро това е задача на общината, където следва да разгледат въпроса или направо с разговор.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот dwayne » 16 Окт 2013, 22:39

околоблоковото пространство или по точно земята която се води в рамките на застроената площ на сградата не се ли води общи части на сградата ,и съответно аз както и съседите сме заплатили за част от общите части на сградата (включващо и дворното място където се намира ограждението)не се ли водим съсобственици на това пространство или аз се бъркам ,и не би ли трябвало да се иска най-малко позволение от живущтите за подобни интервенции?
dwayne
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 16 Окт 2013, 23:13

Явно имат известно благоволение, от юрист ли, от закона ли, може да е самоволна акция.

Напоследък има една тенденция, не съм оптимист за водене на дела, съдията не обича неподредено дело.

Аз не мога да разбера как тротоар може да е частна собствена площ, но това е лична позиция, може и да може.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот dwayne » 17 Окт 2013, 00:08

точно това ме учудва как може да се загради тротоар и си мисля че е по скоро инициатива,затова реших да се допитам първо тук ,но май ще трябва да се ходи в общината да се види първо по кадастър как е ,и после ще се мисли .
dwayne
Нов потребител

Мнениеот julyanvonemona » 17 Окт 2013, 05:40

dwayne написа: .....,и после ще се мисли .

А не е ли по добре най-напред да се мисли?
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот dwayne » 17 Окт 2013, 16:58

мда така е може би ако бях наясно със законите щях да знам дали някой може да си купи тротоар или не и нямаше да задавам безсмислените си въпроси за някои ,но се радвам че ти си успял да измислиш компетентния си и най вече полезен въпрос
dwayne
Нов потребител

Мнениеот vdggbg » 17 Окт 2013, 19:09

"Тротоар" по смисъла на закона е нещо, което се намира извън регулационните граници на урегулирания имот. Нещото, което прилича на тротоар, но е вътре в поменатите граници, е елемент от вертикалната планировка на терена. Също - огражданията, пак по смисъла на закона, са прегради от всякакъв вид и род, поставени по границите на имота. Всяко съоръжение от такъв характер вътре в имота е нещо друго, не ограда. Не се връзвайте, но човекът може да си огради пространството пред кафенето и с натрупани на камара камъни (с декоративна цел, може би), и Ваше право е да възразите, ако наистина пречи на достъпа до входа на сградата.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 17 Окт 2013, 20:38

vdggbg написа:......Ваше право е да възразите, ако наистина пречи на достъпа до входа на сградата.

Ако не пречи на достъпа до входа на сградата, правото на възражение суспендира ли се :D
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 17 Окт 2013, 21:04

Никой не може да суспендира права, това е лошо нещо.

Тротоарите са за един вид алеи за пешеходци. Всеки има право на движение в посоката на целта.
Може би има някакво право собственикът на имота или не знам още, да прави неразбориите по-горе.

Има неприятни моменти при такива казуси, според мнението ми това е някакво перчене, не виждам логика.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 18 Окт 2013, 11:52

ivan_lawyer написа:Никой не може да суспендира права, това е лошо нещо.

Тротоарите са за един вид алеи за пешеходци. Всеки има право на движение в посоката на целта.
Може би има някакво право собственикът на имота или не знам още, да прави неразбориите по-горе.

Има неприятни моменти при такива казуси, според мнението ми това е някакво перчене, не виждам логика.

Ама Вие май не разбирате от шега.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Строителство и регулация