начало

Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК

незаконна сграда с нотариален акт

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

незаконна сграда с нотариален акт

Мнениеот bubble » 06 Авг 2013, 19:39

Може би не съм единствената с недружелюбни съседи, така че минавам направо на въпроса! Искам само да се обърна към вас с условието, че вече съм се консултирала с не един юрист, но поради връзките на съседите ми в общината, повечето вдигат рамене!
Имам къща без разрешително за строеж( но с нотариален акт, строена през 70-те, това може ли да повлияе по някакъв начин?), и сайвант залепен за нея. Съседите ми подадоха жалба. След проверката комисията ми каза, че въпреки, че съм подала молба до главния архитект, първо ще трябва да платя глоби от по 1000лв., за къщата и за сайванта пък след това да правя каквото си искам!
Знам, че комисията трябва да изготви акта за 3 дни, тъй като се бавят, може ли по някакъв начин това да компрометира законността му(иначе знам, че след това имам 7 дни за обжалване, но хората в комисията, която пак ще дойде ще са си същите и се познават с жалвателите). А възможно ли е размера на глобата да бъде намален? Разбирам необходимостта от санкции, но не разбирам тази избирателна пропускливост. Повечето сгради строени в миналото все още не са узаконени, но 70% от българите не плащат хиляди левове глоби, а просто продължават да си живеят спокойно в къщите, поне докато на някой съсед не му хрумне, че съседа му не му е симпатичен и може да му отрови живота.
Предварително ви благодаря, знам, че съм многословна, но съседът ми, ми заяви, че ще ме съди за щяло и нещяло докато не се увери, че ми е похарчил и последния лев(то натам е и тръгнало)!
bubble
Нов потребител

Re: незаконна сграда с нотариален акт

Мнениеот probcho » 06 Авг 2013, 21:23

Притежавате ли някакви документи за извършеното строителство?
Кой е извършил строителството?
Извършеното строителство по какъв начин засяга жалбоподателите?
Извършвано ли е някога деклариране на строителството пред общината?
probcho
Активен потребител

Мнениеот bubble » 06 Авг 2013, 23:09

Днес служител на общината ми обясни, че съседите ми не са подали директно жалба, а тихомълком са „помолили“ общината на произволен(уж) принцип да извърши проверка, точно на моят имот. Така, че оказва се, общината е жалбоподател! Не знам дали е от значение, че имота ми граничи с общинска земя. Казаха ми също така, че в акта са включени, освен сградата и сайванта още и стар, отдавна излязъл от употреба, почти срутил се външен клозет, също така и и два навеса залепени за сградата, и всичко това ще се таксува по 1000лв.! А Единствените документи, с които разполагам, за съжаление са нотариалните актове на сградата и на земята! Аз, собственичката на земята съм строила къщата
bubble
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 07 Авг 2013, 08:11

Не мога да разбера позицията Ви по неглижиране на незаконно строителство.Законът изобщо не изисква жалба от съседите за да се започне производство и да, има значение и че граничите със общинска земя, защото общината Ви се явява съсед. Относно парите, има вариант да отпаднат, но трябва да се срещнете с адвокат,нещо , което съмнявам се да сте направили въпреки твърденията си, защото по принцип юристите не са плашливи хора, та да ги е страх от общината . Нали с това си вадим хляба, като ги съдим. :D
sunrise
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 07 Авг 2013, 08:44

sunrise написа:...........Законът изобщо не изисква жалба от съседите за да се започне производство и....... :D

за съжаление е вярно и обратното, че жалба от съседите не е основание за намеса от страна на компетентния орган.
sunrise написа:......юристите не са плашливи хора, та да ги е страх от общината . Нали с това си вадим хляба, като ги съдим. :D

Браво! Ето една енергична и достойна защита на професията, а не като тези иносказателните на Melly и зелените на zelen
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот bubble » 07 Авг 2013, 18:51

Не ме разбирайте погрешно, в никакъв случай не неглижирам което и да е отклонение от закона. Но не мога и да не отбележа факта, че сме малка община и повечето хора се познават, а съседите ми оплътняват конфликта си с мен, чрез роднини и приятели в общината. Въпросната общинска земя граничи с още 6 имота, проверка се прави само на мен.
ПП. моля, не се засягайте на професия, не това бе целта ми.Колкото и да не ви се вярва(то и на мен не ми се вярва, при настоящите резултати) до момента съм се консултирала с 3 адвоката, вчера говорих с четвърти, резултата до момента е въпросната глоба, за напред ще видим.
Ако имах парите просто щях да я платя за да ми се махнат от главата, но ги нямам, така че смело напред :wink:
bubble
Нов потребител

Мнениеот probcho » 07 Авг 2013, 19:14

bubble написа:Днес служител на общината ми обясни, че съседите ми не са подали директно жалба, а тихомълком са „помолили“ общината на произволен(уж) принцип да извърши проверка, точно на моят имот. Така, че оказва се, общината е жалбоподател! Не знам дали е от значение, че имота ми граничи с общинска земя. Казаха ми също така, че в акта са включени, освен сградата и сайванта още и стар, отдавна излязъл от употреба, почти срутил се външен клозет, също така и и два навеса залепени за сградата, и всичко това ще се таксува по 1000лв.! А Единствените документи, с които разполагам, за съжаление са нотариалните актове на сградата и на земята! Аз, собственичката на земята съм строила къщата

Кога е извършено строителството на сградите?
Ако е извършена проверката вече - декларирали ли сте кога са изградени различните сгради?
Проверихте ли възможността за изваждане на удостоверение за търпимост?
sunrise написа:Не мога да разбера позицията Ви по неглижиране на незаконно строителство.Законът изобщо не изисква жалба от съседите за да се започне производство и да, има значение и че граничите със общинска земя, защото общината Ви се явява съсед.

По никакъв начин не "неглижирам" незаконното строителство.
По въпроса за жалбата - означавали че всяка една община и институция може да се самосезира? 8)
sunrise написа:Относно парите, има вариант да отпаднат, но трябва да се срещнете с адвокат, нещо , което съмнявам се да сте направили въпреки твърденията си, защото по принцип юристите не са плашливи хора, та да ги е страх от общината . Нали с това си вадим хляба, като ги съдим.

Ако не отпаднат може да се насочат усилията в посока намаляването им (макар до сега да не съм попадал на такова съдебно решение!).
probcho
Активен потребител

Мнениеот bubble » 08 Авг 2013, 00:23

Кога е извършено строителството на сградите?
Ако е извършена проверката вече - декларирали ли сте кога са изградени различните сгради?
Проверихте ли възможността за изваждане на удостоверение за търпимост?

Основната сграда е построена през 70-те, а всички останали постройки са издигани малка по малко през годините. Трябва да попитам сина ми, но поне пред мен комисията не се поинтересува за давността на отделните пристройки. Удостоверение за търпимост се опитах да извадя, но ми отказаха! А то, каква роля играе в ситуацията, би ли могло да допринесе с нещо?
bubble
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 08 Авг 2013, 08:10

Има си значение удостоверението за търпимост, стига да попадате в хипотезата за издаване на такова. Не става ясно дали е била допустима сградата по правилата , действали при построяването й.
Все си мисля, че не сте говорили с юрист , а с някой кръжочник, защото:
1.Няма как да не Ви каже, че може да отървете глобата.
2. Да не Ви спомене за удостоверението за търпимост или евентуално узаконяване, което можете да направите.
Ако сградата не подлежи на узаконяване , ще трябва да я съборите обаче.Никакви ли строителни книжа нямате ?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 08 Авг 2013, 09:30

bubble написа:.....Основната сграда е построена през 70-те, а всички останали постройки са издигани малка по малко през годините. .....

Пожелавам на Surnise да се заеме с прилагане разпоредбата по 127 (2) ЗИД на ДУТ от 2012г. по отношение основната сграда и за всички останали през годините, та и двамата да се убедите колко труд и изследователска дейност е това особено ако нещата се случат така че да са под зоркия поглед на probcho
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот bubble » 08 Авг 2013, 10:15

Все си мисля, че не сте говорили с юрист , а с някой кръжочник, защото:
1.Няма как да не Ви каже, че може да отървете глобата.
2. Да не Ви спомене за удостоверението за търпимост или евентуално узаконяване, което можете да направите.]

Може би това не обясних по рано: започнах обикалянето и консултациите с юристи, едва след повдигнатата жалба срещу мен! :cry: А в процес на разследване на законността на сградите, не мога да предприема каквито и да било узаконяващи мерки! В крайна сметка ако сама бях предприела действия по узаконяването им, комисията пак трябваше да дойде, за да констатира незаконното строителство, нали? И пак щеше да ми наложи глоба :cry: (или не е така?) Не ми става ясно в крайна сметка, при кои мои действия в настоящия момент глобата може да отпадне!
ПП . Има ли вариант, след констатирането на незаконен строеж, да бъде изготвен акт, който обаче да няма и финансово изражение? Има ли сайт или където и да било, където да мога да проверя размерите на глобите, които е приела всяка една община?
bubble
Нов потребител

Мнениеот julyanvonemona » 08 Авг 2013, 12:00

bubble преди всичко си отговорете на въпроса. На всяка цена ли Ви е необходимо узаконяване на обектите или не. След това питайте за парите. както казва surnis наистина има чалъм при определени условия да отървете глобите. Не очаквайте обаче, някой тук да се наеме да прави разбор на вашия случай. Трудоемко е, наистина е трудоемко!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот sunrise » 08 Авг 2013, 18:10

Наясно съм с процедурата, не твърдя,че е лесно. Но не може до безкрай да се стои в такова положение. Не зная какво юристи ползвате, ама се обърнете към сериозен такъв. Аз например , нищо не разбирам от авторско право, почти нищо след университета не ми се е налагало да правя, така че, всеки си има периметър. И коя е тази толкова ужасна община,не че навсякъде не са навързани, ама пък чак толкова...
sunrise
Активен потребител

Мнениеот emilgrigorov » 08 Авг 2013, 23:57

Ако не представлява трудност, качете една скица с постройките, и дайте информация за приблизителното времето на построяване на отделните постройки.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 09 Авг 2013, 08:12

emilgrigorov написа:Ако не представлява трудност, качете една скица с постройките, и дайте информация за приблизителното времето на построяване на отделните постройки.

Добър опит!Но следва да се добавят и датите на заповедите с които са одобрени всички ЗРП-та и всички ПУП-ове и ПУП-ченца от 1970г. насам, заедно с извадки от графичните им части засягащи имота на bubble и пак може да се окаже че това не е всичко. това се налага за да се покрие условието на §127 ЗИД на ЗУТ "по разпоредбите и устройствените планове които са действали тогава или по сега дайстващите" (цитата е по памет).По пътя ще изникнат и нови нещица. Наистина пълният разбор на трудоемка дейност и не е за тук.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 09 Авг 2013, 08:18

Два пъти публикувах едно и също затаова го изтрих.
Последна промяна julyanvonemona на 09 Авг 2013, 08:38, променена общо 1 път
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 09 Авг 2013, 08:27

sunrise написа:...... И коя е тази толкова ужасна община,не че навсякъде не са навързани, ама пък чак толкова...

Всички общини са ужасни и навързани, даже се забавляват от позицията на патриции в ложа, над арената където са Ви хвърлили на зверовете. "Хляб и зрелища!". В историята на Рим има случаи когато някой патриций от ложата непосредствено е хвърлен на арената. Тук е шансът на добрият гладиатор (разбирай процесуален защитник) да му пролее кръвта. Да! Това е победа за гладиатора и за клиента му, но е още едно поредно стабилизиране на принципа "Хляб и зрелища"
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот sunrise » 09 Авг 2013, 08:53

Последният ми опит,в една малка община беше по повод подадена от нас жалба. Съседът застроил къде що може до оградата. От общината обясняват на жалбоподателите да си оттеглят жалбата и да се разберат някак, щото иначе ,ще почнат проверка срещу тях. За да ги стреснат, им искат разрешение за строеж на поставяем ламаринен гараж. След като хората не се съгласяват, долу горе си свършиха работата. Просто се иска упорство.Слава Богу, че съдът е над тях, та успяват да се урегулират що годе нещата.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 09 Авг 2013, 15:31

sunrise написа:.... От общината обясняват на жалбоподателите да си оттеглят жалбата и да се разберат някак, щото иначе ,ще почнат проверка срещу тях. За да ги стреснат, им искат разрешение за строеж на поставяем ламаринен гараж......

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: И в девон по късно и в терциера (т.е. и като общинарски и като държавен служител), тази похват много пъти съм го прилагал лично. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: и много често е минавал така че под небето нищо ново!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот tany_ivanova » 23 Авг 2013, 16:03

В нотариалният акт едва ли пише че къщата е незаконен строеж. За подобно нещо някой тихомълком да 'помоли' общината да извърши проверка на произволен(уж) принцип за пръв път чувам. За какво конкретно възнамерява съседа ви да ви съди. На колко метра от границата на имота са построена въпросната къща и сайвант ?
tany_ivanova
Потребител

Назад към Строителство и регулация