начало

Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК

Промени в ЗУЧК, чл.17

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Промени в ЗУЧК, чл.17

Мнениеот bordo_77 » 25 Юни 2013, 21:34

С промяната на ЗУЧК и по точно чл.17,нова ал.2, е възможна промяна на предназначение на земеделски земи и поземлени имоти в горските територии, попадащи в зона "А" и в зона "Б", за създаване или за разширяване на урбанизирани територии или за застрояване на отделни или на група поземлени имоти, без влязъл в сила общ устройствен план за съответната територия на общината, в определени случаи.
В чл.17, ал.2, т.9, се казва че може да бъде променено предназначение на терен ако, и цитирам точката от закона:

9. е за обекти в райони за целенасочена подкрепа от държавата по Закона за регионалното развитие въз основа на решение на общинския съвет.

Въпросът ми е, в случай че терена попада в такъв район и съответния Общински съвет се ангажира да разгледа искане , в какво трябва да се изразява решението за да бъде прието от съответната комисия по промяна на предназначение.
bordo_77
Младши потребител

Re: Промени в ЗУЧК, чл.17

Мнениеот julyanvonemona » 26 Юни 2013, 06:35

bordo_77 написа:......................
9. е за обекти в райони за целенасочена подкрепа от държавата по Закона за регионалното развитие въз основа на решение на общинския съвет.

Въпросът ми е, в случай че терена попада в такъв район и съответния Общински съвет се ангажира да разгледа искане , в какво трябва да се изразява решението за да бъде прието от съответната комисия по промяна на предназначение.

За да се ползвате от т.9 на коментирания от Вас чл.17 (2) ЗУЧК, преди всичко следва да се запознаете със акта на Министерския съвет издаден по реда на чл.16 (1) т.4 ЗРР и дали там се предвижда такова развитие каквито са вашите желания за територията, чието предназначение желаете да промените.Тогава Общинския съвет е задължен по закон да се "ангажира" да даде положително движение на искането Ви, стига то да е добре аргументирано от гледна точка на цитираната от мен разпоредба на чл.16 (1) т.4 ЗРР. Теоритично е възможно и обжалване, но на мен лично не ми се е случвало да се занимавам точно с такъв казус, така че не знам, каква е съдебната практика (ако такава въобще вече е създадена). Едва после следва технологичния ред на ЗУТ вж. ЗУЧК: :arrow: ПУП :arrow: Решение на органите по чл.17 ЗОЗЗ или съответния текст от ЗГ. :arrow: Разбира се и даване на пари по невероятен брой гишета за такси таксички и всевъзможни държавни и общинарски берий за каквото се сетите.
В този ред на мисли решението на съответната комисия по промяна предназначение на територията е най- малкия Ви проблем.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот bordo_77 » 26 Юни 2013, 12:04

Пропуснах да отбележа че въпросната Община попада в такъв район по силата на Решение на Областен съвет за развитие от 25.09.2009г., и Програма за реализация на дейности в районите за целенасочена подкрепа за периода 2010-2013г., на МРРБ. Има също влязъл в сила ПУП. Остава само последна фаза от общата процедурата, промяна на предназначението на терена. Комисията до сега не е взела положително решение защото в съответната община няма влязъл в сила ОУП.
bordo_77
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 26 Юни 2013, 14:30

bordo_77 написа:Пропуснах да отбележа че въпросната Община попада в такъв район по силата на Решение на Областен съвет за развитие от 25.09.2009г., и Програма за реализация на дейности в районите за целенасочена подкрепа за периода 2010-2013г., на МРРБ. Има също влязъл в сила ПУП. Остава само последна фаза от общата процедурата, промяна на предназначението на терена. Комисията до сега не е взела положително решение защото в съответната община няма влязъл в сила ОУП.

Можете да обжалвате решението на комисията по чл.17 ЗОЗЗ или отказа и да даде такова. Обърнете се към вещ процесуален защитник.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот bordo_77 » 26 Юни 2013, 17:44

julyanvonemona , благодаря ти за компетентното мнение. За сега ще искаме съгласие на ОбС на Общината за да продължим нататък. Промяната в ЗУЧК е съвсем от скоро и все още няма практика, но ако комисията ни откаже ще тръгнем към обжалване на административния акт.
bordo_77
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 26 Юни 2013, 18:03

bordo_77 написа: ....За сега ще искаме съгласие на ОбС на Общината за да продължим нататък....
Общината не дава съгласие. Щом са налице и спазени условията по чл.16 (1) т.4 ЗРР общината се произнася с решение и толкова. Ако не Ви прозвучи грубо съгласие се иска от някоя госпо'ица.
Последна промяна julyanvonemona на 26 Юни 2013, 18:36, променена общо 1 път
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот bordo_77 » 26 Юни 2013, 18:20

julyanvonemona написа:
bordo_77 написа: ....За сега ще искаме съгласие на ОбС на Общината за да продължим нататък....
Общината не дава съгласие. Щом са налице и спазени условията по чл.16 (1) т.4 ЗРР общината се произнася с решение и толкова. Ако не Ви прозвучи грубо съгласие се иска от някоя госпои-ца.

:))))), за госпожицата или хубава млада госпожа съм съгласен. Аз обаче така започнах темата, какво трябва да даде Общинския съвет. Ако е решение какво ще реши /в какво се изразява неговото решение/, съвета няма право да решава дали да се промени предназначението на терена, това го решава съответната комисията към Министерство на земеделието.
bordo_77
Младши потребител

Мнениеот bordo_77 » 31 Юли 2013, 14:52

След като подадох искане до съответната община, общинския съвет да ни даде своето съгласие по чл.17, ал.2, т.9 от ЗУЧК, ми отговориха че нямат основание да го направят. Такова решение се взимало от областен съвет за развитие към съответната област въз основа на "Закона за регионалното развитие". Получих решението на Областен съвет за развитие с което тази община в която попада терена е обявена за район за целенасочена подкрепа. До тук добре но в чл.17, ал.2, т.9 от ЗУЧК е пише:

Чл. 17. (1) (Предишен текст на чл. 17, изм. - ДВ, бр. 27 от 2013 г.) Промяна на предназначението на земеделски земи и на поземлени имоти в горските територии, попадащи в зона "А" и в зона "Б", за създаване или за разширяване на урбанизирани територии или за застрояване на отделни или на група поземлени имоти се разрешава само ако това е предвидено с влязъл в сила общ устройствен план за съответната територия на общината и одобрен по реда на Закона за устройство на територията подробен устройствен план.
(2) (Нова - ДВ, бр. 27 от 2013 г.) Извън случаите по ал. 1, промяна на предназначението на земеделски земи и поземлени имоти в горските територии се извършва въз основа на влязъл в сила подробен устройствен план за:

9. обекти в райони за целенасочена подкрепа от държавата по Закона за регионалното развитие въз основа на решение на общинския съвет;

а според нас трябва да е: обекти в райони за целенасочена подкрепа от държавата по Закона за регионалното развитие въз основа на решение на областният съвет за развитие

Пак сме в омагьосан кръг. Отново се убеждавам че тези закони и промените в тях се правят от некомпетентни хора, които изобщо не знаят за какво става въпрос.
bordo_77
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 01 Авг 2013, 00:17

bordo_77 стига агитация. Решението е на общинския съвет , а територията по чл.17 (2) т.9 е определена по реда на ЗРР. Ако не ти харесва можеш да обжалваш решението на общинския съвет Само че до колкото разбирам общинския съвет не е решил да не ти даде, а всичко е "казал рекъл"
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот bordo_77 » 01 Авг 2013, 23:07

julyanvonemona написа:bordo_77 стига агитация. Решението е на общинския съвет , а територията по чл.17 (2) т.9 е определена по реда на ЗРР. Ако не ти харесва можеш да обжалваш решението на общинския съвет Само че до колкото разбирам общинския съвет не е решил да не ти даде, а всичко е "казал рекъл"

Ти прочете ли какво последно съм писал ? Какво значи "агитация" в този случай?
Ако имаш желание да отговориш, бъди конструктивен. И в случай че решиш да отговориш:

Какво решение ще взима Общинския съвет?

Защо трябва да взима решение при положение че то е взето от Областен съвет за развитие?
bordo_77
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 02 Авг 2013, 07:21

Прочетох bordo_77, прочетох! Много сте умен, само че трябва дълго да Ви се обяснява! Глей сега!
1. Районите за целенасочена подкрепа от държавата създадени по реда на ЗРР все още не са фактор за пряко действие докато органа на местното самоуправление - общината не вземе решение да се възползва от премъдростта на държавата или да откаже да го направи по аргумент, например че има по належащи нужди или пък да кажем че преобладаващата част от състава на общинския съвет се състои от мазни и плешиви бакали. Изискването за решение от страна на общинския съвет така както е "закрепено" в чл.17 (2) т.9 кореспондира с постановеното в конституцията общинско самоуправление за което има даже отделен закон (ЗМСМА). Дали това е най-правилния начин за държавно конструиране, не ме питайте! Аз по митинги не ходя. Само там знаят!
2. Освен това специалният ЗУЧК е решил, че за да се създаде частичен ПУП за промяна предназначението на дадена територия като преюдициално условие, трябва да има решение на ОС основано на региона за целенасочено развитие определен по реда ЗРР, така че от гледна точка на държавното устройство грешка няма!

Дали плешивите бакали, част от които са алкохолизирани роми, ще вземат такова решение или не, е отделна опера. Хубавото е че за разлика от преди 10.11.1989г. Вие имате право да обжалвате решението на ОС пред съответната съдебна инстанция- до колкото са засегнати Ваши лични интереси разбира се. Дали ще успеете или не, зависи от много фактори, един от които е добрият адвокат. Истински добрият адвокат ще създаде най правилният за Вас оперативен план и ще направи пробив в желаната от Вас посока (самият аз даже и не съм юрист).
Като ви упрекнах подхвърляйки думичката "агитация" имах предвид че дали поради неразбиране или преднамерено съзнателно се опитвате да ме убеждавате в наличието на "омагьосан кръг".Именно заради това, чрез горните две точки Ви правя контра-агитация. Анадън му?
П.П. За обогатяване познанията на модератора!
Манга е обшира част от от Южна Азия разпростираща се на територията на днешен Бангладеш и частично Индия. Хората от този регион исторически са се обособили като изкусни ковачи и леяри на желязо и благородни метали,от тук бижутери и пр. Затова бях написал "алкохолизирани м-----и", което беше заменено веднага с "алкохолизирани роми". Ако си мургав по рождение много по гордо е да си "м----л" от колкото "ром", освен ако не се счита че "ром" произтича от ROMA :lol: :lol: :lol:
П.П.П Ще направя един експеримент: Огнището, където се разпалват антрацитни въглища или кокс се нарича ром. И още един ето - мЪнгал
П.П.П.П :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Строителство и регулация