- Дата и час: 04 Дек 2024, 13:09 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Дефиниция на "граничещи непосредствено"
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
15 мнения
• Страница 1 от 1
Дефиниция на "граничещи непосредствено"
Здравейте,
Става дума за имот във вилна зона. Имота се намира до природен парк, като между имота и парка минава път който принадлежи към вилната зона. Парка и имота нямат обща граница. Според устройствения план територии, граничещи непосредствено с природния парк имат различна максимална плътност на застрояване.
Въпроса ми е - смята ли се че имота "граничи непосредствено" с природния парк?
Става дума за имот във вилна зона. Имота се намира до природен парк, като между имота и парка минава път който принадлежи към вилната зона. Парка и имота нямат обща граница. Според устройствения план територии, граничещи непосредствено с природния парк имат различна максимална плътност на застрояване.
- thegeleto
- Нов потребител
Re: Дефиниция на "граничещи непосредствено"
Най-добре е съдът да каже. Тоест - искате виза с максималните показатели. Ако Ви откажат - в съда. И вещото лице ще установи границата - улица.
P.S. Всички действия - с адвокат. Следи се за изправност на исканията, срокове, мълчаливи откази, пълнота, и т.н.
Тъй като е възможно да не Ви е необходима виза, може да направите същото и директно с проект. Но е по-скъпо и съответно рискът...
P.S. Всички действия - с адвокат. Следи се за изправност на исканията, срокове, мълчаливи откази, пълнота, и т.н.
Тъй като е възможно да не Ви е необходима виза, може да направите същото и директно с проект. Но е по-скъпо и съответно рискът...
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Макар че няма никакво значение все пак thegeleto говори за път а не за улица. При това положение не виждам (в случай че вещото лице е читево) как ще се окаже че пътя е улица!
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
julyanvonemona написа:Макар че няма никакво значение все пак thegeleto говори за път а не за улица.
Хм, грешката е моя - става дума за улица, не за път.
- thegeleto
- Нов потребител
известна насока в тълкуването на "граничи непосредствено" може да даде §1а, т. 4 ЗДС
тази дефиниция е в друг закон, но би могла де се ползва при тълкуване на волята на законодателя, особено ако и двата нормативни акта са приети в рамките на една и съща легислатура.
4. "Имоти, намиращи се в близост до отчуждавания" са имотите, които са разположени:
а) в един и същ район в големите градове с районно деление;
б) в един и същ квартал в другите градове или населени места или селищни образувания;
в) (изм. - ДВ, бр. 19 от 2011 г., в сила от 09.04.2011 г.) в едно и също землище в земеделските територии и горските територии.
тази дефиниция е в друг закон, но би могла де се ползва при тълкуване на волята на законодателя, особено ако и двата нормативни акта са приети в рамките на една и съща легислатура.
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
-
karanedeff - Активен потребител
Хм, грешката е моя - става дума за улица, не за път.
Пак няма никакво значение. Мисля че никъде няма нормативен текст освен тези свързани с ЗКН, където показателите на близка до накоя зона друга зона да са поставени в положение на субординация спрямо показателите на първата, независимо от това че граничи непосредствено с нея. А karanedeff е напълно прав в съжденията си относно невъзможността за субсидиарното прилагане на другия цитиран от него закон във въпросното тълкуване. Иначе непосредствения съсед по смисъла на ЗУТ е този с когото граничиш. Дори и улицата е непосредствен съсед, защото граничейки с нея ти граничиш с общината.
-
Тhird party проблем. След започване на строителството активизиране на "зелените" и/или комшулука медии целокупният държавен и общински апарат Ви се стоварва мощно.
Поради това - чрез съд. По този начин защитавате и администратора, и ИАА, и себе си най-вече.
Поради това - чрез съд. По този начин защитавате и администратора, и ИАА, и себе си най-вече.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
По този начин защитавате и администратора, и ИАА, и себе си най-вече.
На администратора му дреме на онааа работа, а за ИАА - не знам, така и не съм успял да го питам до сега.
-
julyanvonemona написа:По този начин защитавате и администратора, и ИАА, и себе си най-вече.
На администратора му дреме на онааа работа, а за ИАА - не знам, така и не съм успял да го питам до сега.
Ми питай го де. Нали знаеш как става. Излизаш на балкона рано от зарана, па окаш с пълна сила "Е-брееее де-бреее ..." и т.н. рецитацията
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
thegeleto написа:Става дума за имот във вилна зона. Имота се намира до природен парк, като между имота и парка минава път който принадлежи към вилната зона. Парка и имота нямат обща граница. Според устройствения план територии, граничещи непосредствено с природния парк имат различна максимална плътност на застрояване.
Може би е от значение да се отбележи, че хипотетичната "различна плътност" се отнася за територии (според цитата), не за имоти. В този смисъл - територията на вилната зона (пак, според цитата) - в това число всички имоти, обхванати от нея - граничи непосредствено с природния парк. Улицата, каквато и да е тя, едва ли е "отделна територия".
-
vdggbg - Активен потребител
ЗУЗСО - Зона Жм3
Стойностите на показателите от първия ред се прилагат за територии, граничещи непосредствено с ПП "Витоша" и с големите градски паркове.
Показателите от третия ред са за Киноцентъра, жилищните групи в Западния парк, Южните територии на София, територии за екологично съхранение от гр. Банкя.
................
Лиричната употреба на "непосредствено" .... :D
................
А в ЗУТ се говори както за територията на строителната площадка , така и за Територията на Република България.
...
Чл. 7. Според основното им предназначение, определено с устройствените схеми и планове, териториите в страната са: урбанизирани територии (населени места и селищни образувания), земеделски територии, горски територии, защитени територии и нарушени територии за възстановяване.
...
Чл. 11. (Доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) За осигуряване на целесъобразно устройство поземлените имоти могат да се групират в територии и устройствени зони, които се определят с общите и подробните устройствени планове ...
...
а пък в § 5:
8. "Територия" или "устройствена зона" по чл. 11 представлява съвкупност от съседни поземлени имоти със сходни характеристики и преобладаващо предназначение.
10. "Квартал" е урегулирана територия, ограничена от улици или от улици и граници на урбанизирана територия, която обхваща един или повече поземлени имоти.
Стойностите на показателите от първия ред се прилагат за територии, граничещи непосредствено с ПП "Витоша" и с големите градски паркове.
Показателите от третия ред са за Киноцентъра, жилищните групи в Западния парк, Южните територии на София, територии за екологично съхранение от гр. Банкя.
................
Лиричната употреба на "непосредствено" .... :D
................
А в ЗУТ се говори както за територията на строителната площадка , така и за Територията на Република България.
...
Чл. 7. Според основното им предназначение, определено с устройствените схеми и планове, териториите в страната са: урбанизирани територии (населени места и селищни образувания), земеделски територии, горски територии, защитени територии и нарушени територии за възстановяване.
...
Чл. 11. (Доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) За осигуряване на целесъобразно устройство поземлените имоти могат да се групират в територии и устройствени зони, които се определят с общите и подробните устройствени планове ...
...
а пък в § 5:
8. "Територия" или "устройствена зона" по чл. 11 представлява съвкупност от съседни поземлени имоти със сходни характеристики и преобладаващо предназначение.
10. "Квартал" е урегулирана територия, ограничена от улици или от улици и граници на урбанизирана територия, която обхваща един или повече поземлени имоти.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
vdggbg улицата е отделна територия за мероприятия на публичната собственост.Улицата, каквато и да е тя, едва ли е "отделна територия".
-
Някак си не ми се спори по този въпрос. Сигурно е така - от гледна точка на подробните устройствени планове. От гледна точка на общите такива - устройствените зони обхващат всякакви територии - в това число улици, както и други "територии", предназначени за мероприятия на публичната собственост.
Според мен - въпросната устройствена зона на питащия граничи непосредствено с природния парк, независимо от наличието на улица помежду им.
Защо emilgrigorov реши, че става въпрос за София, и е приложим специалният закон ЗУЗСО - това не ми е дадено да зная. Може би кристалното му кълбо е по-добро от тези на другите участници в темата.
Според мен - въпросната устройствена зона на питащия граничи непосредствено с природния парк, независимо от наличието на улица помежду им.
Защо emilgrigorov реши, че става въпрос за София, и е приложим специалният закон ЗУЗСО - това не ми е дадено да зная. Може би кристалното му кълбо е по-добро от тези на другите участници в темата.
-
vdggbg - Активен потребител
vdggbg написа:Някак си не ми се спори по този въпрос. ... Защо emilgrigorov реши, че става въпрос за София, и е приложим специалният закон ЗУЗСО ...
И на мен не ми се спори, затова казвам, съдът каквото реши.
А за ЗУЗСО не реших, просто приложих подобен текст.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Прав си vdggbg, но само от гледна точка на ОУП (ако има такъв или заварен от ЗУТ ОГП) иначе ще си сваря едно турско кафе и ще позная дали има такъв план. Само че по бавно. Те бързите работи нали знаеш стават само
...съдът каквото реши.
-
15 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|