начало

Съдът назначи нови експертизи, за да реши делото за убийството на психолога Иван Владимиров Съдът назначи нови експертизи, за да реши делото за убийството на психолога Иван Владимиров

Съгласи се да строиш!?

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Съгласи се да строиш!?

Мнениеот isi_9 » 28 Авг 2008, 11:39

Здравейте, може моят казус да Ви заинтересува.

Живея в къща с двор в идеалния центъра на голям областен град. Къщата в съседство e продадена на строителна фирма и е необитаема от около два месеца. Теренът е малък за строеж на голяма кооперация и единственото възможно укрупняване на парцела е с моя имот.
Неколкократно получавам предложения да продавам и/или да участвам в строежа. Твърдо съм заявила нежеланието си.
Преди няколко дена вниманието ми бе привлечено от шум на течаща вода в мазето на въпросната къща (има малко прозорче към улицата, което е счупено). Главната водопроводна тръба бе разбита и в мазето се изливаше огромно количество вода. Веднага се обадих на ВиК, които спряха водата от улицата без да се поинтересуват дали мазето е пълно с вода, къде е спукана тръбата и т.н.
Двете къщи са много стари, като на места са прилепени една до друга. Основата върху която са построени е неустойчива, с много стари септични ями (известни и не) и едно запълване на мазето с вода би могло да предизвика пропадане на част от стената, ако не и на цялата къща. Като резултат това би причинило множество пропуквания, пропадане и събаряне на част от моята къща. Това би било основателна причина да се съглася да предоставя имота си за застрояване, като се има предвид невъзможността ми да започна укрепителни действия и още по-малко нов строеж.
За момента, поради навременната намеса, почти липсват материални щети. Единствения проблем е че, вратата на гаража ми, който е точно над въпросното мазе, почти не се отваря поради улягане на стената.
Имам ли основание да заведа иск за обещетение за претърпени имуществени вреди? Не ми е толкова за обещетението, а по-скоро искам да се документира случая. Притеснява ме да не се повтори историята с друг сценарий.

Ще съм благодарна за Вашето мнение.
isi_9
Нов потребител

Отговор!

Мнениеот yankulovski » 28 Авг 2008, 13:01

Казусът е доста интересен и алтернативите Ви са доста. Имам следния въпрос: За кой областен град говорим и коя е фирмата строител?
До миналата година бях юрисконсулт в Българска строителна камара и бих могъл да ви сътруднича за разрешаване на казуса със строителната фирма. За целта Ви предлагам да се чуем лично и да обсъдим възможностите за разрешаване на възникналия конфликт.
yankulovski
Нов потребител

Re: Отговор!

Мнениеот milletti » 28 Авг 2008, 17:19

yankulovski написа:Казусът е доста интересен и алтернативите Ви са доста.........да се чуем лично и да обсъдим възможностите за разрешаване на възникналия конфликт.

Няма алтернативи. Човекът НЕ ИСКА да строи. Иска да си живее в къщичката. А Вие искате да играете ролята на медиатор между него и ВиК или между него и строителната фирма? :shock: И конфликт няма, за да се обсъждат възможностите. Има фактическа обстановка- теч в имота на съседа, който теч е довел до слягане на почвата и пропадане на част от сградата. Но това със сигурност може да го каже вещо лице. Иск може да се заведе. Как и защо - консултация с АДВОКАТ от града. А ако целта е единствено "документиране" на случая, както се изразява isi_9, достатъчна е и жалба.
П.П. Надявам се, че нежеланието Ви да строите е найстина продиктувано от емоции, свързани с дома Ви. И бихте искали да остареете там. А след това...наследниците каквото искат да правят. Защото другият вариант е да сте един от многото собственици, които държейки "ключето" към някой строеж /било то и 100 кв.м. дворче/, искат безумни обезщетения от строителите и често прибягват до какви ли не маневри -жалби, обжалвания на планове и т.н., с единствена цел - обезщетение в двоен размер. Ако сте в първи вариант - смело при адвокат и защитете правото си да живеете където и както искате. Никой не може да Ви накара насила да се съгласите с нещо, което не желаете. Ако сте от другите...помислете добре, преди да стопите и своите и чуждите нерви.
От две злини, изберете по-интересната.
milletti
Потребител

Мнениеот isi_9 » 28 Авг 2008, 18:29

Благодаря Ви за информацията и разбирането. Причината за нежеланието ми за строеж е преди всичко емоционална и отчасти практична. Къщата макар и стара е пълна със спомени и достатъчна удобна за живеене. Четири поколения са живели тук. Градината в двора е идеално място за отмора през лятото и не бих я заменил със застроена жилищна площ. Да не забравяме котките. И те имат нужда от пространство :)
isi_9
Нов потребител

Назад към Строителство и регулация