начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Неправомерно взети пари за ремонт

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Неправомерно взети пари за ремонт

Мнениеот slavi2002 » 14 Юли 2011, 16:02

Здравейте!Аз съм ползвател с доживотно право на ползване върху имота.Преди 5 години ЕС реши да прави ремонт на асансьора и абонатната станция.Не бях компетентен относно това, че ползвателя не трябва да плаща ремонти на общи части тъй, като не притежава собственост и сумата, която ми беше поискана за съответният ремот я дадох.След това си направих консултация с адвокат, който ми обясни, че по закон за ремонт на общи части е длъжен да даде не ползвателя, а собственика тези пари.Свика се събрание и наистина се реши да ми върнат сумата, но от тогава минаха вече 5 години и последно ми се заяви да забравя да ми ги върнат, защото това е било преди толкова време и да не се надявам изобщо.Даже ми беше казано, че първо съм ги дал пък после си ги искам и едва ли не това е дарение и това е да се оправям, както си искам.Пазя разписките с които съм платил и въпросът ми е, какво бих могъл да направя, защото вече толкова време само си скъсах нервите.БЛАГОДАРЯ ВИ!!!
slavi2002
slavi2002
Младши потребител

Re: Неправомерно взети пари за ремонт

Мнениеот inspectora » 14 Юли 2011, 16:17

Хм ... защо ли не съм съвсем убеден, че в случая парите за този ремонт правилно ги дължите Вие, а не собственикът ... но пък може и да греша ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот slavi2002 » 14 Юли 2011, 16:42

Благодаря за бързия отговор :D В случая за ремонт на общи части в закона е опоменато, че собственика притежава голата собственост- ползвателят в случая аз има ползването върху имота и има задължението да плаща данъци, такси, сметки и т.н, но не и ремонт на общи части тъй, като той не притежава такива. В моя казус това никой не го оспорва проблемът ми е, че не желаят да ми възстановят сумата.
slavi2002
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 14 Юли 2011, 16:52

slavi2002 написа:Благодаря за бързия отговор :D В случая за ремонт на общи части в закона е опоменато, че собственика притежава голата собственост- ползвателят в случая аз има ползването върху имота и има задължението да плаща данъци, такси, сметки и т.н, но не и ремонт на общи части тъй, като той не притежава такива. В моя казус това никой не го оспорва проблемът ми е, че не желаят да ми възстановят сумата.

Възможно е да сте прав, не споря за това /въпреки, че съм юрист, но не се занимавам с етажна собственост и не съм запознат с такива детайли и може да съм се подвел по това за данъците и ТБО/ ...
А ако някой има да Ви дава някакви пари ... Има два начина в нашата държава - законен и незаконен :)
Законният е: съд :arrow: съдебен изпълнител ... незаконните всеки ги знае :)

Лошото при Вас ... сега обърнах внимание, е, че:
slavi2002 написа:от тогава минаха вече 5 години и последно ми се заяви да забравя да ми ги върнат, защото това е било преди толкова време и да не се надявам изобщо

А другото лошо е, че длъжникът не е лицето Х, а етажната собственост ... т.е. няма и кого да нашамари човек :D
inspectora
Активен потребител

Мнениеот slavi2002 » 14 Юли 2011, 17:07

Супер :DТо начини много знам поне се поразсмяхме :lol: то и случаят е малко :roll: както и всички останали членове във входа от ЕС :D
slavi2002
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 14 Юли 2011, 17:17

Е аз на шега си ги говоря тези "други начини". Да уточня! Че да не вземе Цецо да разбие сега вратата на офиса и да ме закопчае за подбудителство към нанасяне на телесна повреда :lol:
inspectora
Активен потребител

Мнениеот slavi2002 » 15 Юли 2011, 09:38

inspectora написа:Е аз на шега си ги говоря тези "други начини". Да уточня! Че да не вземе Цецо да разбие сега вратата на офиса и да ме закопчае за подбудителство към нанасяне на телесна повреда :lol:

То това ще е добре - дано да не е подбудителство към убийство -предумишлено при това :lol:
slavi2002
Младши потребител

Мнениеот kirile » 15 Юли 2011, 13:28

Подавате заявление до Районен съд по чл.410 от ГПК срещу ЕС , която се представлява от Управителя , като прилагате протокола с решението на ОС на ЕС и приходните касови ордери за сумата , която сте платили.
kirile
Потребител

Мнениеот sunrise » 15 Юли 2011, 13:32

А на ЕС , кой ще плати? Ремонтът на общите части ,може и да е Ваше задължение, зависи какво включва.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот kirile » 15 Юли 2011, 14:06

Ползвателя си връща парите по посочения по-горе от мен начин , а ОС на ЕС в последствие може да вземе решение собственика да заплати тези пари за ремонта на ЕС , тъй като това е негово задължение , а не на ползвателя.
kirile
Потребител

Мнениеот sunrise » 15 Юли 2011, 14:14

Интересно кой от двамата е гласувал на събранието. Парите могат да се търсят в определени случаи директно от собственика, но не за всички разходи.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот slavi2002 » 15 Юли 2011, 15:40

kirile написа:Подавате заявление до Районен съд по чл.410 от ГПК срещу ЕС , която се представлява от Управителя , като прилагате протокола с решението на ОС на ЕС и приходните касови ордери за сумата , която сте платили.

Много благодаря за точната насока :D Дано да успея :lol:
slavi2002
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 15 Юли 2011, 15:46

slavi2002 написа:
kirile написа:Подавате заявление до Районен съд по чл.410 от ГПК срещу ЕС , която се представлява от Управителя , като прилагате протокола с решението на ОС на ЕС и приходните касови ордери за сумата , която сте платили.

Много благодаря за точната насока :D Дано да успея :lol:

slavi2002 написа:... но от тогава минаха вече 5 години ...

Дано :lol: :lol: :lol:
inspectora
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 15 Юли 2011, 17:39

Както казала ромката от оня виц:"Дали-дали ,ама надали" :lol:
sunrise
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 16 Юли 2011, 10:07

А защо чакахте цели пет години, или времето няма никакво значение, според Вас!? Трябваше да реагирате веднага, иначе - никакъв шанс за успех.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот lakavitsa » 16 Юли 2011, 10:30

Не е чакал 5 години, а просто не е знал, затова е чакал...Друг е въпросът дали има давност по поискване на тази сума от съответната структура по ЗУЕС в тази сграда.
lakavitsa
Потребител

Мнениеот slavi2002 » 16 Юли 2011, 12:51

nk7702n написа:А защо чакахте цели пет години, или времето няма никакво значение, според Вас!? Трябваше да реагирате веднага, иначе - никакъв шанс за успех.

Абсолютно се съграсявам с Вас.Ами честно казано за 5 години се смениха 4 домоуправителя, които дори и не живеят тук и се проведоха найси събрания и всеки казваше и се решаваше, че сумата, която съм заплатил е взета незаконосъобразно и, като стигнех до възвръщането при касиерката тя постоянно ми повтаряше, че не можела да ми я даде днеска, а утри или вдругидан и така замина в странство, после се позавърна, после пак замина и..... 5 години и те си заминаха.....НЕВЕРОЯТНО НО ФАКТ :twisted:
slavi2002
Младши потребител

Мнениеот slavi2002 » 16 Юли 2011, 13:03

lakavitsa написа:Не е чакал 5 години, а просто не е знал, затова е чакал...Друг е въпросът дали има давност по поискване на тази сума от съответната структура по ЗУЕС в тази сграда.

Не съм компетентен, но тъй като не смятам, че някой след толкова време ще ми върне парите имам ли право да не плащам месечните си вноски по входите разходи докато ми се изравни сумата, която съм дал и никой и хал хабер си няма да ми я върне :idea:
slavi2002
Младши потребител

Мнениеот nk7702n » 16 Юли 2011, 20:38

Може, но с подписване на документ, удостоверяващ това.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот lakavitsa » 17 Юли 2011, 16:38

Поискайте в устна форма от управителя за направи чрез контролния съвет ревизия на касата с дължимости за всеки собственик, като се вземат предвид и дължимостите на собствениците, вкючая взетото неправилно от вас.
Ако му е трудно, напишете вие иск от ваше име като ползвател до УС на ЕС или Домоуправителя, като използвате писмо с обратна разписка. В случай че не последва отговор сигнализирайте Общинската / Районна администрация. Ако оттам не последва също отговор, тогава сигнализирайте с писмо Районен съд.
lakavitsa
Потребител

Следваща

Назад към Етажна собственост