- Дата и час: 27 Ное 2024, 19:46 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
За общите части от етажната собственост.
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
13 мнения
• Страница 1 от 1
За общите части от етажната собственост.
Въпросът ми е дали такива общи части могат да се продават , да се отдават за ползване е ясно, че могат?
- jenny_m
- Потребител
Re: За общите части от етажната собственост.
Не могат да се продават, разбира се - що за идея!?
:-)
- :-)
Жалко. Карлсон от покрива може да иска да си купи покрива. ;-) ;-)
Може идеята да се отнася за стаичката на портиера или някое друго общо помещение, или да са искали да заградят като стаичка и да продадат част от стълбището например. Не някоя преградна стена или стъпалата пред входа. :-)
Може идеята да се отнася за стаичката на портиера или някое друго общо помещение, или да са искали да заградят като стаичка и да продадат част от стълбището например. Не някоя преградна стена или стъпалата пред входа. :-)
- Койчо от Конаре
Не могат по две много прости причини-определението за общи части се съдържа в ЗС-виждате кои са общи-е, добре-ако продадете етажните площадки и купувача реши да ги обяви за изкл. своя собс-ост-как ще се придвижите до Вашия собствен апартамент?Трябва да му плащате наем
Но не е възможно и по друга причина-общите части в по-голямата си част са обекти, които обслужват функционално жилищната сграда и не могат да бъдат отделени като самостоятелни обекти, които да се продават-няма да отговарят на строително-регулационните норми, на изискванията на ЗУТ няма да отговарят.
Но има и такива части, които са общи и ако по естеството и предназначението си могат да се отделят (напр. портиерската стаичка, въпреки, че не се сещам да има такива блокове, поне аз не съм виждал), ако отговарят на строит. норми, то те могат да се продадат, но само ако има единодушно решение за това от всички етажни собственици.
Но не е възможно и по друга причина-общите части в по-голямата си част са обекти, които обслужват функционално жилищната сграда и не могат да бъдат отделени като самостоятелни обекти, които да се продават-няма да отговарят на строително-регулационните норми, на изискванията на ЗУТ няма да отговарят.
Но има и такива части, които са общи и ако по естеството и предназначението си могат да се отделят (напр. портиерската стаичка, въпреки, че не се сещам да има такива блокове, поне аз не съм виждал), ако отговарят на строит. норми, то те могат да се продадат, но само ако има единодушно решение за това от всички етажни собственици.
Карлсон е ПИЧ и ме кефи, но иначе е закононарушител, понеже живее на покрива без да е взел съгласието на етажните собственици, както би трябвало:-)
Спомни си, че даже родителите на Дребосъчето-сем. Свантесон не вярваха на приказките на най-малкия си син, че Карлсон съществува и живее на покрива (но това си се оказа истина и по-късно всички разбраха, дори г-ца Хилдур Рог-икономката:-)
Спомни си, че даже родителите на Дребосъчето-сем. Свантесон не вярваха на приказките на най-малкия си син, че Карлсон съществува и живее на покрива (но това си се оказа истина и по-късно всички разбраха, дори г-ца Хилдур Рог-икономката:-)
Мен пък самият Карлсон като герой хич не ме кефеше - намирах го гаден тарикат. Яде на момчето кифличките и какво беше още там. По същата причина не ме кефи и Хитър Петър, но той поне го прави в полза на добрите - когато не е в лично негова полза, де. ;-) ;-) Впрочем да не се отклонявам прекалено от темата .
От друга страна, ако идеята е, че Дребосъчето само си измисля другарче за игра в лицето на Карлсон, значи му е приятно всичко, което той прави. Но това е сегашната ми гледна точка на възрастен. :-) Значи може и да съм отбелязал някакво развитие оттогава насам.
От друга страна, ако идеята е, че Дребосъчето само си измисля другарче за игра в лицето на Карлсон, значи му е приятно всичко, което той прави. Но това е сегашната ми гледна точка на възрастен. :-) Значи може и да съм отбелязал някакво развитие оттогава насам.
- Койчо от Конаре
Ако помещението е обособено като самостоятелен обект и всичките съсобственици са съгласни ,мисля че може.
- мики маус
Става дума именно за такива части, които по естеството и предназначението си могат да се отделят -по конкретно една стаичка, която никому не служи, а имаме оферта от един адвокат, който иска да я купи за кантора.Благодаря за отговора-следователно трябва да има решение на общото събрание и да отговаря на изискванията на ЗУТ?-А трябва ли това да се констатира от съответната служба, която да издаде някакво разрешение?
- jenny_m
- Потребител
БЛАГАДАРЯ всички отговори!
- jenny_m
- Потребител
Да, точно така - трябва разрешение от съответния компетентен държавен орган - доколкото зная, трябва да предоставите скицата на стаичката, която сте решили да продавате и Протокол от ОС на етажните собственици, от което да се вижда, че всички са съгласни. Върху скицта се слага печат, в смисъл "Одобрявам" :-) и подпис на длъжностното лице, а след това отивате да изповядате при нотариус сделката..
..и след това идва най-сладкото, наречено "подялба на продажната цена" :-)
Късмет и да не похарчите парите само за пиене и жени...
..и след това идва най-сладкото, наречено "подялба на продажната цена" :-)
Късмет и да не похарчите парите само за пиене и жени...
13 мнения
• Страница 1 от 1
|
|