magodeoz написа:Налага се да направя една малко уточнение – никога не съм твърдял, че еветуалното изменение на ПЗ е предмет на разглеждане в делото за делба.
Да, не сте твърдял.
magodeoz написа: Поради тази причина съм далеч от мисълта, че административния съд следва да се произнася по него.
Налага се и аз да уточня, че споменавайки в онези абзаци за процес в адм. съд, съм имал предвид
евентуален процес, иницииран от неудовлетворен съделител, жалващ се срещу отказа на Главания архитект да предпише и ИПЗ.
(Сега обаче се замисли, дали предписанието по чл. 201(3) е ИАА по смисъла на чл. 214 ЗУТ? Какво е Вашето мнение, моля? ИАА ли е отказът за предписание и на ИПЗ?)
magodeoz написа: А пък това, че главният архитект е наредил на страните "да внесат проект за изменение на действащия план за регулация" по никой начин не ги лишава от правото да поискат и изменение на ПЗ. Това е и смисълът на чл. 134 (2), т. 7 (май се повтарям).
А на мен ми липсва смелост да определя какво точно представлява „предложение на съда” по делба на УПИ, в смисъла на чл. 134 (2), т. 7.
magodeoz написа:Вие може би си представяте това "предложение" като някакъв особен документ с регламентирана форма и съдържание, а междувременно това е просто решението, с което съдът допуска делбата.
Не си представям "предложение"-то като особен документ с регламентирана форма. Но си го представям като влязло в сила решение, препоръчващо техническата делба на УПИ.
Без да съм убеден в правотата на това което казвам, мисля, че споменатото от Вас решение, с което съдът допуска делбата, по същество е завършек на фазата за допускане на делбата. И ми е странно, как това решение се възприема като предложение на съда по дело за делба на УПИ; все пак, първия етап – допускане на делбата на УПИ – е етапът, в който все още съдът дори не е изискал становище от общинската администрация относно поделяемостта на имота. И тепърва – във втората фаза, ще става ясно дали УПИ е поделяем въобще. И след като УПИ се окаже поделяем, ще трябва съдът да прави предложение (за делба, например).
Пак казвам – не съм сигурен в себе си, но логиката е такава, каквато я описах. И смея да твърдя, че решението за допускане на делба изпреварва значително във времето момента, в който става ясно дали делбата технически е осъществима. И в този смисъл, май е пресилено да се твърди, че решението за допускане на делба по същество е предложение на съда по дело за делба ( в смисъла на чл. 134(2), т. 7.)
Пак повтарям – не съм сигурен в себе си, но логиката е такава. Затова си представям „предложението на съда” като нещо различно от решението за допускане на делба.
А освен, че искам да убедя себе си, че сте прав, ще трябва да убеждавам и Главният архитект, че сте прав. (Вероятно се сещате, че и аз лично имам проблем със съсобствен УПИ. И тепърва, в предстоящо дело за съдебна делба на УПИ, ще се боря /може би лично, защото така и не намерих знаещ и можещ адвокат/ с гламавия Главен архитект. Че и със съдията по делото.)
magodeoz написа: Не са го направили – добре. Какво пречи на заинтересованото лице да го поиска сега? Все на същото основание.
И аз споделям тази Ви логика; ако успея да разбера що е ‘предложение на съда’.
magodeoz написа: Ако изменението на ПЗ беше поискано заедно с изменението на ПР, пък главният архитект се беше "врътнал”...
Бихте ли внесли уточнение относно израза „Ако изменението на ПЗ беше поискано”...Кого имате в предвид като ‘искащ’ въпросното изменение на ПЗ; Кой е адресатът на искането; Кой е (кой е бил) най-подходящият момент за въпросното искане?
magodeoz написа: Ако изменението на ПЗ беше поискано заедно с изменението на ПР, пък главният архитект се беше "врътнал", позовавайки се на "императивната разпоредба" по чл. 201 (3) – тогава нещата щяха да стоят другояче. Най-вероятно съдът щеше да го озапти, имайки предвид "общите" разпоредби на материалния закон (стоящи, както може би Ви е известно, над процедурните норми).
Бихте ли внесли уточнение относно израза „Най-вероятно съдът щеше да го озапти”.
За кой съд говорите; и за какъв по същество съдебен процес, уточнете моля? И в кой етап на съдебния процес следва да е озаптяването?