начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

делба 2 фаза намаляване на завещание

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

делба 2 фаза намаляване на завещание

Мнениеот pitasht » 30 Окт 2015, 14:07

Здравейте имам следната ситуация
Един мой клиент е пропуснал срока си за намаляване на завещателното разпореждане в хода на делбата. сега същата е във втора фаза.
Бил е представляван от адвоката който е представлявал лицето в полза на което е завещанието.
Адвокатът е получил копие от решението и не го е уведомил, не ме питайте защо и как- не е депозирал и отговор от негово име.
Та сега се чудя дали не мога да искам възстановяване на срока за обжалване на 1 фаза- решението е от м. 02.2015 или да твърдя че срокът не е изтекъл т.к. пълномощникът не е уведомил клиента си за издадения съдебен акт?
Някакви идеи?
pitasht
Активен потребител

Re: делба 2 фаза намаляване на завещание

Мнениеот borovinka » 30 Окт 2015, 14:11

Неуведомяването от пълномощника няма как да го докажеш, особено ако пълномощника е имал валидно пълномощно да получава книжата по делото и за адрес е бил посочен адреса на кантората.

По-скоро помислете за някаква жалба за ненадлежно представителство + въз основа на нея да искате възстановяване на срока...
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот pitasht » 30 Окт 2015, 16:15

Не знам ще видим... Всъщност става въпрос за ответник - не е посочван адреса на кантората за съобщения.
да валидно е пълномощното но адвокатът дори не е звънял на човека за издаденото решение. когато човекът го е потърсил- той му е казал че делото се отлага за юни а още февруари е имало решение...
Засега пускам молба за възстановяване на срок ведно с въззивна жалба и за отмяна на влязло в сила съдебно решение - може и нищо да не излезе. Остава варианта да си търси вредите от адвоката за проиграния интерес, но човекът не иска по този начин. :(

А това, че неуведомяването няма как да го докажа ме подсети, че колкото човекът може да докаже че е бил уведомен толкова и адвокатът може да докаже, че го е уведомил. Никъде черно на бяло няма подпис че му е връчен препис от решението и че той е запознат с него. А и едно е да те уведомят има решение, което не се е случило друго е да ти обяснят смисъл на съдебното решение и последиците от него.
pitasht
Активен потребител

Мнениеот Melly » 30 Окт 2015, 16:31

Няма как да се постигне целеният резултат..., според мен. Решението по І-ва фаза е влязло в сила и единствената възможност е извънсъдебния контрол по отмяната му. Но не виждам основание от лимитивно посочените хипотези в чл.303 ГПК за отмяната му.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Назад към Съсобственост и делба