По силата на съдебно решение (ВКС) бях призната за съсобственик в сграда, построена в режим на СИО с бившият ми съпруг и в съсобственост с неговият брат.
Предстои ми съдебна делба, но преди това, както знаете трябваше да се снабдя с данъчна оценка и скица на сградата, за да впиша съдебното решение.Когато обаче декларирах имота, се оказа че дължа 1300 лева данъци,а и останалите съсобственици не са декларирали реалната площ на сградата и не само че не са си платили данъчните задължения, а и са променили предназначението на сградата, без това да бъде съгласувано и отразено, което особено ще ме затрудни при бъдещият ми иск за делба.
Не само това.Като "капак" на всичко отгоре, докато аз тичам по съответните инстанции, останалите съсобственици са извадили разрешително за пристрояване на сградата !!!
Не мога междувременно да впиша решението, докато имам данъчни задължения, а не съм и ползвател /собственик съм само на хартия/. Те си ползват сградата и я отдават под наем цели 5, че и повече години.
След 7- годишно ходене по мъките, делото беше спечелено, но кошмарът продължава!!!
Моля, помогнете ми и ме посъветвайте какво да направя:
1. Трябва ли да плащам данък смет и сграда при положение, че не съм ползвател и съм призната за съсобственик едва от началото на м.юни тази година?
2. Какво трябва да направя срещу незаконната промяна в предназначението на сградата и недекларираната площ?
3. Освен жалба в общината срещу пристройката, какво друго още трябва да направя?
Предварително благодаря на всички, защото вече наистина се отчаях!
- Дата и час: 01 Дек 2024, 04:04 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
заплетен казус, моля за съвет и помощ
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Re: заплетен казус, моля за съвет и помощ
svetly_so написа: Моля, помогнете ми и ме посъветвайте какво да направя:
1. Трябва ли да плащам данък смет и сграда при положение, че не съм ползвател и съм призната за съсобственик едва от началото на м.юни тази година?
Предварително благодаря на всички, защото вече наистина се отчаях!
От написаното в предисторията не е видно, че не сте ползвател. Разделение "ползвател" и "собственик" по отношение правата, респ. задължението за плащане на дължими данъциу и такси, има само, когато собствеността (т.нар "гола собственост") принадлежи на един човек, а ползването - на друг. Най - често това се случва при договори за гледане и издръжка или други прехвърляния от възрастни хора на техни бъдещи наследници.
Ако ви е признато правото на собственост, а ползването не е прехвърлено другимо, вие сте И ползвател.Доколкото съсобствеността Ви е бездялова (СИО) до нейното прекратяване, би следвало и задълженията за данъци и такси да са общи.При това положение, ако желаете да "изчистите" имота от задължения, за да можете да продължите напред в процедурата, можете да платите задължението и да изисквате половината от сумата до момента на разделянето от вашия бивш съпруг.
Ако все пак във вашия случай има разделение на "гола собственост" и "ползвател", ще се наложи да направите писмено молба за преизчисляване размера на данъка и такса смет, като посочите лицето - ползвател и приложите доказателства.
- Martini_Bianco
- Младши потребител
Малко помощ и от строителен надзор!
1. Не пишете какъв е статута на сградата, на която сте станали съсобственик- жилищна, офис-сграда, обществено обсл., промишлена, складова и т.н. Какво пише в НАС и като каква вие смятате че се ползва, след като нямате достъп до нея? А реалното РЗП от къде го видяхте - проект, акт за собственост?
2. Не споменавате кой е собственик на терена. Вие имате ли пръст там? Учредяване на право на пристрояване се дава от собственик на УПИ-то, а на надстрояване - и на тези с отстъпеното право на строеж.Вие в коя графа сте?
Защо преди да поискате от общината проверка на законността на сградата, не отидете за консултация при адвокат да ви погледне документите и да ви светне какво да правите! Всъщност вие вече би трябвало да имате адвокат! Щом ще водите дело за делба, при всички случаи трябва да се изясни какво и как ще се дели и между колко съсобственици. Има предварителни стъпки, които е добре да се направят и обмислят, преди да се започне делото за делба.
1. Не пишете какъв е статута на сградата, на която сте станали съсобственик- жилищна, офис-сграда, обществено обсл., промишлена, складова и т.н. Какво пише в НАС и като каква вие смятате че се ползва, след като нямате достъп до нея? А реалното РЗП от къде го видяхте - проект, акт за собственост?
2. Не споменавате кой е собственик на терена. Вие имате ли пръст там? Учредяване на право на пристрояване се дава от собственик на УПИ-то, а на надстрояване - и на тези с отстъпеното право на строеж.Вие в коя графа сте?
Защо преди да поискате от общината проверка на законността на сградата, не отидете за консултация при адвокат да ви погледне документите и да ви светне какво да правите! Всъщност вие вече би трябвало да имате адвокат! Щом ще водите дело за делба, при всички случаи трябва да се изясни какво и как ще се дели и между колко съсобственици. Има предварителни стъпки, които е добре да се направят и обмислят, преди да се започне делото за делба.
- anserk
- Активен потребител
Да, нужни са уточнения! Имам адвокат, но искам да съм от полза и на него и на себе си.Не мога да стоя със скръстени ръце, а и всяка информация може да ми е от полза.
Срадата е построена върху УПИ, собственост на двамата братя по дарение- по 1/2 ид.ч. В разрешителното за строеж е описано, че РЗП от 865 кв.м.Сградата е нежилищна - магазини, офиси, ателиета и др.подобни. Лишена съм от право на ползване, тъй като по време на фактическата раздяла с бившият ми съпруг, сградата беше въведена в експлоатация и оттогава двамата братя живеят в нея и я отдават под наем. От 2003 г. водя дело за собственост, което наскоро спечелих и на върховната инстанция, която ми признава права на съсобственик при по-голям дял от този на бившият ми съпруг, тъй като има трансформация на лични средства.Така, че според решението на ВКС, което потвърди решението на Окр.съд, ми се признават малко над 30% от цялата сграда. Междувременно, през 2006 г. беше наложена и обезпечителна мярка "възбрана" върху сградата. Между двамата братя няма учредена суперфиция, нито делба, а в удостоверението за въвеждане в експлоатация на сградата от 2005г. е записано само "Сграда галерия и ателиета" , нищо повече.
Срадата е построена върху УПИ, собственост на двамата братя по дарение- по 1/2 ид.ч. В разрешителното за строеж е описано, че РЗП от 865 кв.м.Сградата е нежилищна - магазини, офиси, ателиета и др.подобни. Лишена съм от право на ползване, тъй като по време на фактическата раздяла с бившият ми съпруг, сградата беше въведена в експлоатация и оттогава двамата братя живеят в нея и я отдават под наем. От 2003 г. водя дело за собственост, което наскоро спечелих и на върховната инстанция, която ми признава права на съсобственик при по-голям дял от този на бившият ми съпруг, тъй като има трансформация на лични средства.Така, че според решението на ВКС, което потвърди решението на Окр.съд, ми се признават малко над 30% от цялата сграда. Междувременно, през 2006 г. беше наложена и обезпечителна мярка "възбрана" върху сградата. Между двамата братя няма учредена суперфиция, нито делба, а в удостоверението за въвеждане в експлоатация на сградата от 2005г. е записано само "Сграда галерия и ателиета" , нищо повече.
- svetly_so
- Младши потребител
Искате да сте в полза на адвоката си! Добре! С решението на ВКС, удостоверението за ползване на сградата идете в общината и вземете заверено копие от одобрения архитектурен проект (или заверения екзекутивен, ако е имало промени по време на строителството).Идете при архитект да направи варианти на реално определени части (при 30% собственост около 260м2, вкл.общ.ч.).Само имайте в предвид, че това не е сирене на грамаж, а и сградата като цяло и в частност е с определени вече функции. По РЗП-то и може да се предположи, че е до три етажа(к.к.до 10 м).Това ще го преценява архитект. Това е разписано в чл.202 и чл.203 на ЗУТ. При доброволна делба ще го одобри гл.архитект и готово. При съдебна делба -пак ще го одобрява гл.архитект по искане на съда. Такива сгради са със самостоятелни обекти и са реално поделяеми. Подгответе се предварително за бой.
Относно пристройката: адвоката ви да провери от кога и на кой(може да са отстъпили право на строеж на трето лице) е РС и тогава да се жалвате, ако има нарушение.Все пак вие не сте собственик на земята.
Това е техническата страна на казуса. Нужна ви е много повече финансова и правна помощ!
Martini_Bianco написа:ако желаете да "изчистите" имота от задължения, за да можете да продължите напред в процедурата, можете да платите задължението и да изисквате половината от сумата до момента на разделянето от вашия бивш съпруг.
Относно пристройката: адвоката ви да провери от кога и на кой(може да са отстъпили право на строеж на трето лице) е РС и тогава да се жалвате, ако има нарушение.Все пак вие не сте собственик на земята.
Това е техническата страна на казуса. Нужна ви е много повече финансова и правна помощ!
- anserk
- Активен потребител
Благодаря за ценните съвети!Ще трябва да се приготвя за "бой", но по-добре е да се подготвя за война, защото общината издаде акт за отмяна на разрешителното за строеж , но "братята" ще го обжалват!!!
- svetly_so
- Младши потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Съсобственост и делба
|
|