добър ден на всички,
проблемът ми е следния и моля всички за съвет:
Предстои ни закупуване на апартамент в кооперация от строителната фирма.За в момента сме заплатили дадена сума капаро,за която си имаме документ и сключен договор за покупко продажба,а на края на месеца трябва да се наплати цялата сума.Разбрах, че присъствието на адвокат е задължително и че трябва както отий така и нотариуса да са наети от нас,а не от строителя( продавач),за да работят в наша полза.Как можем и да разберем,че дадения апартамент освен на нас не се продава и на други хора??И ако някой е компетентен да ми каже каква трябва да е процедурата за да бъде всичко законно и легално.
- Дата и час: 24 Ное 2024, 03:57 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
покупка на недвижим имот от строителя
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Re: покупка на недвижим имот от строителя
Здравейте,
нотариусът не работи в полза на някоя от страните, това е правилото, той защитава обществения интерес и трябва да е обективен, така че не бива да се притеснявате за него.
За сделката адвокат не е задължително необходим, но е хубаво да имате.
Може (трябва) да искате удостоверение за тежести както за апартамента, така и за земята (за колкото се може по-дълъг период на проверка, най-добре поне 10г.), за да разберете дали друг има права, тежести върху него. Зависи в кой град купувате, ако е в София, ще разберете дали някой друг е придобил права 3 дни преди сделката, но за последните 3 -4 дни няма да имате информация, така че за да сте сигурни, че само Вие сте купули - няколко дни след продажбата - още едно удостоверение. Проблемът е, че удостоверение за тежести ще може да се разчете от юрист, на вас ще Ви е трудно.
Таксите също зависят до голяма степен от това в кой град се купува.
нотариусът не работи в полза на някоя от страните, това е правилото, той защитава обществения интерес и трябва да е обективен, така че не бива да се притеснявате за него.
За сделката адвокат не е задължително необходим, но е хубаво да имате.
Може (трябва) да искате удостоверение за тежести както за апартамента, така и за земята (за колкото се може по-дълъг период на проверка, най-добре поне 10г.), за да разберете дали друг има права, тежести върху него. Зависи в кой град купувате, ако е в София, ще разберете дали някой друг е придобил права 3 дни преди сделката, но за последните 3 -4 дни няма да имате информация, така че за да сте сигурни, че само Вие сте купули - няколко дни след продажбата - още едно удостоверение. Проблемът е, че удостоверение за тежести ще може да се разчете от юрист, на вас ще Ви е трудно.
Таксите също зависят до голяма степен от това в кой град се купува.
- finnan
- Младши потребител
много благодаря за компетентния и изчерпателен отговор.Става въпрос за покупка на апартамент в Бургас.
- irinka_georgieva
- Нов потребител
Искам само да попитам - удостоверението за тежести от строителната фирма ли трябва да ми се издаде или от друг компетентен орган? И също така " удостоверение за тежести" е правното наименование на удостоверението,аз разбрах смисълът му,но как да се изкажа по-разбираемо и по- простичко пред строителя за да ме разбере какво искам от него? Ако пък вие се сетите за нещо, което е от значение да се има в предвид, а аз го пропускам- моля, очаквам съветите ви.Предварително благодаря!!
- irinka_georgieva
- Нов потребител
Издава се от Служба по вписванията, а всеки строител знае или поне би трябвало да знае какво предтавлява този документ, защото е работил със стотици такива.
- finnan
- Младши потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|