На 28.1 ме спира полиция в Студенстки град и ми гледат документите. Жената ми каза , че не съм минал на технически преглед, това трябвало да стане декември 2009. Аз обясних, че този талон са ми го презаверили от КАТ Враца през юли, когато очевидно съм закупил колата (дата я пише на малкия талон). Дойде и другия полицай, погледна го и каза "Тук пише някакви глупости. Нередовен си!" - На талона за прегледа има печат от МВР Враца! Не знаех как да реагирам и дали наистина съм нередовен и се подписах на фиша.
Въпросът ми е дали, документ подпечатан от КАТ е "глупости" и какво да правя.
Въпросът е обсъждан във форума на VW( http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=60&t=183420 ) и аз мисля, че съм редовен.
Не знам от правна гледна точка как стоят нещата и дали трябва да мина отново на преглед.
Глобата е написана на основание :
Чл. 181. Наказва се с глоба до 50 лв.:
1. собственик или длъжностно лице, което без уважителни причини не представи
в определения срок превозно средство за технически преглед;
Следният текст е част от наредба на КАТ Монтана , като не знам дали е обща за всички подразделения на КАТ,а и не можах да намеря никъде в интернет други такива наредби"
http://www.montana.mvr.bg/OD_Police/Service/KAT/Document_reg-a_MPS.htm
8. Технически прегледи
Съгласно Глава 4 от Наредба І – 45 на МВР в сектор "КАТ" гр.Монтана се извършва проверка на техническото състояние на всички видове ППС при :
- първоначална регистрация
- промяна на собствеността
- пускане в движение на спрени от движение ППС
- възстановяване на регистрацията на ППС
- промяна в конструкцията
При първоначална регистрация и възстановяване на прекратена регистрация на ППС се извършва преглед за техническата им изправност.
Когато представеното на този преглед ППС отговаря на изискванията на ЗДП, актовете за прилагането му и на БДС, прегледът се заверява от назначеното лице върху знак за технически преглед (ЗТП) по образец на МВР, като се определят месецът и годината за представяне на първи периодичен преглед, както следва :
- на автобусите и таксиметровите автомобили за превоз на хора – след шест месеца;
- на товарните автомобили и ремаркета към тях за превоз на товари и на специалните автомобили - след една година;
- на леките автомобили:
а) ако са фабрично нови - след три години;
б) за всички останали - след една година;
- на колесните трактори и ремаркетата към тях - след две години;
- на мотопеди - не подлежат на периодичен преглед;
- на мотоциклетите - след две години
Знакът за технически преглед е задължителен и се поставя от вътрешната страна на предното стъкло. Където това не е възможно, ЗТП се съхранява в свидетелството за регистрация!
За повече подробности може да се види темата във форума на VW.
Ще съм благодарен, ако някои изрази мнение по въпроса.