Днес в КАТ ми връчиха наказателно постановление. Според него, на основание наредба І3-1959/27.11.07/ДВ.БР.4/ 2008 г. чл. 3 ал. 1, чл. 4 ал. 1 т.24 се отнемат 4 контролни точки от талона ми. По чл. 183 ал. 4 т.8 (и тука има едни неразбираеми букви - ПРЕД.2ПРИЛ.3) от ЗДВП ми се налага глоба от 50 лв. Нарушението е: според служителите на фирма "Център за градска мобилност" и служителя на КАТ съм спряла на по-малко от 5 метра от кръстовище на ул. Хан Аспарух и бул. Витоша. Този участък е "синя зона" и съответно аз съм платила чрез смс услугата за паркиране. Даже съм изпратила 2 смс и съм получила потвърждение от въпросната фирма, че съм си платила таксата за паркиране, но те нямат практика да уведомяват клиентите си, че колата вече се намира на наказателен паркинг и пращането на смс-и е безсмислено. По тази логика човек може да прати 10 смс на стойност около 15 лв. (защото и обратните съобщения се таксуват) и след това да плати глоба и престой на паркинга за същите тези 10 часа, по простата причина, че няма представа, че автомобила му е вдигнат.
След това платих сумата от 31 лв. на "Център за градска мобилност" въпреки, че никой не можа да ми обясни те каква функция изпълняват, след като в Правилника по прилагане на ЗДВП пише, че оторизираната фирма за целта е "Паркинги и гаражи". Тук идва въпроса - това ново дружество наследило ли е пасивите и активите на "Паркинги и гаражи" АД и ако е така, защо не е упоменато в Закона?
Последния удар върху човешките ми права се нанася в КАТ, където на въпросното наказателно постановление пише, че нямам право да го обжалвам. Тъй като са ми отнети контролни точки, аз мисля, че имам право да обжалвам, но те твърдят, че не е така. В крайна сметка имам ли право или нямам? И изобщо в тази държава имам ли някакви права????
Пропуснах да спомена, че на съставеният ми АКТ за нарушение съм вписала възраженията си, но по тях няма отговор, защото най-вероятно не съм отишла на гише 13 (мисля че това беше номера) в КАТ да ги подам писмено. Само, че аз съм ги подала писмено върху АКТ-а и би трябвало да се вземат предвид и да бъде уведомен водача за взетото решение. Ако това не се брои за официално възражение, защо е предвидено за вписване във въпросния документ?
За да обобщя - за едно съмнително нарушение от моя страна (защото аз твърдя, че не съм била на по-малко от 5 м. от кръстовището и смятам, че аргумента на служител от КАТ може да се счита за достоверен ако на снимката се е снимал с метър и видимо аз съм паркирала на по-малко от 5 м.; ако няма такава снимка, а просто снимка на автомобила ми, аз твърдя, че тя е направена от такъв ъгъл, че разстоянието до кръстовището да изглежда по-малко и от 2 метра) аз плащам:
1. СМС услуга
2. Глоба в "Център за градска мобилност"
3. Такса паркинг в "Център за градска мобилност"
4. Парична глоба в КАТ
5. Отнемат ми контролни точки от талона
Искам да попитам не е ли всичко това дълбоко нарушение на гражданските ми и човешки права и в коя цивилизована държава се налагат 5 наказания за едно нарушение?
Благодаря предварително на всеки, който може да ме посъветва в тази ситуация.
- Дата и час: 28 Ное 2024, 11:53 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Колко глоби се плащат за едно и също нарушение в България?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Колко глоби се плащат за едно и също нарушение в България?
Аз лично не виждам някаква всемирна трагедия. Глобата е само една - 50 лева, за неправилно паркиране. И да, необжалваема е - затова е само толкова, за да не може да я жалите...
И пак да сте благодарна, че глобата е от КАТ, а не от инспектор на общината, защото общинарите са си гласували едни правилници... не е истина. Една позната са й написали НП за 100 лева, щото е спряла на тротоара..
Точките не са наказание, те не ви струват нищо, а и КАТ ще ви ги върне безплатно, ако слушкате 2 години
10 СМС-а не може да пуснете, защото паркирането в Синя зона е до 4 часа, и след това дори и да пускате, колата пак ще ви я вдигнат. А защо не ви уведомяват - за съжаление няма обратна връзка от проверяващите към мобилните оператори.
За 5-те метра.... ами следващия път си снимайте колата, като я паркирате. По възможност хванете в кадъра и някой минувач с метър в ръка. Но мисля, че всяко място в Синя зона е разграфено с хубава бяла боя на асфалта, и е достатъчно човек да погледне земята, след като заключи колата, за да разбере дали е спрял или не в границите на разрешеното. Още по-лесно е да се види, че част от автомобила запречва продължението на тротоара върху платното и пречи на пешеходците да го ползват. Най-вероятно това е причината колата ви да бъде вдигната - погледнете члена, алинеята и точката, по която е наложена санкцията...
За това "кой кой е" и дали Паркинги и гаражи или Център за градска мобилност... в закона и приложението никъде не се споменава някое от дружествата. Но има това:
Така че кой ви е прибрал колата е спор, който не променя същността. Общината може всеки месец да избра нова фирма, която да извършва тази дейност.
Единственото, което не знам откъде идва, и кой решава колко да е, е таксата за престоя на платения паркинг. А, и "глобата" ... тя всъщност не е глоба, а такса за извършената "услуга" по отстраняване на МПС-то ви - качване на репатрак, превозване до паркинга и свалянето му там. Кой решава колко да струва - не знам. Може би там може нещо да се направи, но.... аз не вярвам.
И пак да сте благодарна, че глобата е от КАТ, а не от инспектор на общината, защото общинарите са си гласували едни правилници... не е истина. Една позната са й написали НП за 100 лева, щото е спряла на тротоара..
Точките не са наказание, те не ви струват нищо, а и КАТ ще ви ги върне безплатно, ако слушкате 2 години
10 СМС-а не може да пуснете, защото паркирането в Синя зона е до 4 часа, и след това дори и да пускате, колата пак ще ви я вдигнат. А защо не ви уведомяват - за съжаление няма обратна връзка от проверяващите към мобилните оператори.
За 5-те метра.... ами следващия път си снимайте колата, като я паркирате. По възможност хванете в кадъра и някой минувач с метър в ръка. Но мисля, че всяко място в Синя зона е разграфено с хубава бяла боя на асфалта, и е достатъчно човек да погледне земята, след като заключи колата, за да разбере дали е спрял или не в границите на разрешеното. Още по-лесно е да се види, че част от автомобила запречва продължението на тротоара върху платното и пречи на пешеходците да го ползват. Най-вероятно това е причината колата ви да бъде вдигната - погледнете члена, алинеята и точката, по която е наложена санкцията...
За това "кой кой е" и дали Паркинги и гаражи или Център за градска мобилност... в закона и приложението никъде не се споменава някое от дружествата. Но има това:
Чл. 99. (1) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) В населените места собственикът или администрацията, управляваща пътя може да определи райони, пътища или части от пътища за зони за кратковременно паркиране в определени часове на денонощието. Това време не може да бъде по-малко от 30 минути и повече от 3 часа.
Така че кой ви е прибрал колата е спор, който не променя същността. Общината може всеки месец да избра нова фирма, която да извършва тази дейност.
Единственото, което не знам откъде идва, и кой решава колко да е, е таксата за престоя на платения паркинг. А, и "глобата" ... тя всъщност не е глоба, а такса за извършената "услуга" по отстраняване на МПС-то ви - качване на репатрак, превозване до паркинга и свалянето му там. Кой решава колко да струва - не знам. Може би там може нещо да се направи, но.... аз не вярвам.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
Вижте, първо повечето от нещата които сте написали не са верни. Второ аз попитах дали някой може да ми даде съвет дали да обжалвам взетите точки, а не някой който да определи дали има и колко голяма е трагедията. Освен това, всички като Вас, които мислят, че да платиш 3 пъти такси - един път доброволно и два пъти заради нарушение, да ти вземат парична глоба от КАТ и да ти отнемат и точки не е проблем, са причината отвсякъде в държавата да се налагат всякакви наказания и да няма кой да защити елементарните права на гражданите. Но понеже пишете тези неща, в интерес на хората, които ще прочетат това и са на същото мнение като мен ще Ви коригирам.
И 20 смс мога да пусна и никой няма да ми вдигне колата. Стояла съм на бул. Стамболийски три дни за по 10 часа и съм си платила за това. Никой няма да Ви вдигне колата.
Колата съм я снимала. Освен всичко друго, преди да пишете първо се информирайте - отидете на въпросното кръстовище и вижте дали има маркировка по цялото поречие на улицата "Хан Аспарух" посока бул. Хр. Ботев? Ще Ви улесня - няма.
Не на последно място - ако искате да Ви препратя буквата на закона относно Паркинги и гаражи, няма проблем. Ако не си го потърсете сам.
Благодаря все пак за отговора!
Първо никой не е умрял, за да използвате такъв израз, а и представя юридически термин малко повърхностно. Другото, което е - аз като шофьор нямам никакво наказание от КАТ за три години - и какво от това? Никой не те поощрява, че ти си съвестен водач, поне да ми сменят цвета на талона! Ама са много активни по кампаниите - за колани и др. подобни. Само обаче знаят да глобяват.TheOldMan написа:за да не може да я жалите...
И 20 смс мога да пусна и никой няма да ми вдигне колата. Стояла съм на бул. Стамболийски три дни за по 10 часа и съм си платила за това. Никой няма да Ви вдигне колата.
Колата съм я снимала. Освен всичко друго, преди да пишете първо се информирайте - отидете на въпросното кръстовище и вижте дали има маркировка по цялото поречие на улицата "Хан Аспарух" посока бул. Хр. Ботев? Ще Ви улесня - няма.
Това е снимано от мен и съм уведомила органите на КАТ, че мога да им предоставя снимките ако държат. А и незнам защо ми отговаряте все едно, че не съм добре, при положение че и Вие ако не всеки ден, то през ден страдате по един или друг начин от държавната администрация, чиято единствена цел е да налага глоби и наказания без да си мръдне пръста за друго. Ако сте шофьор ще се обедите по дупките по улиците. Все пак ако всички глоби отиваха по предназначение - за инфраструктура, едва ли София щеше да бъде като след бомбандировки.TheOldMan написа:Още по-лесно е да се види, че част от автомобила запречва продължението на тротоара върху платното и пречи на пешеходците да го ползват.
Не на последно място - ако искате да Ви препратя буквата на закона относно Паркинги и гаражи, няма проблем. Ако не си го потърсете сам.
Благодаря все пак за отговора!
- nadia_gramenova
- Нов потребител
Г-жо Граменова,
Да, права сте - "Център за градска мобилност" е правоприемник на "Паркинги и гаражи" и на още една общинска фирма.
Иначе "Старият човек" ви е обяснил практично как стоят нещата. Да, Вие сте права и бихте могли да осъдите общината и държавата за административния произвол, но ще ви отнеме време, пари и нерви, които вероятно не са съпоставими с 50 лева глоба, още една глоба и 31 лева такса и 2 СМС (точките също можете да си ги броите).
За съжаление случаят не е за КЗП и не виждам в БГ да има правозащитник или радетел за граждаски права и свободи, който би могъл да поеме случая ви присърце.
Можете да пишете на омбудсмана, но едва ли ще ви обърне внимание, човека чака нов мандат и няма сега да се кара заради вас със властта.
Доколкото аз самият любителски се занимавам с това да създавам пречки пред административния произвол, мога някой светъл ден да пробвам да се заям с общината в съда, ако мислите, че от това ще Ви стане по-леко
Да, права сте - "Център за градска мобилност" е правоприемник на "Паркинги и гаражи" и на още една общинска фирма.
Иначе "Старият човек" ви е обяснил практично как стоят нещата. Да, Вие сте права и бихте могли да осъдите общината и държавата за административния произвол, но ще ви отнеме време, пари и нерви, които вероятно не са съпоставими с 50 лева глоба, още една глоба и 31 лева такса и 2 СМС (точките също можете да си ги броите).
За съжаление случаят не е за КЗП и не виждам в БГ да има правозащитник или радетел за граждаски права и свободи, който би могъл да поеме случая ви присърце.
Можете да пишете на омбудсмана, но едва ли ще ви обърне внимание, човека чака нов мандат и няма сега да се кара заради вас със властта.
Доколкото аз самият любителски се занимавам с това да създавам пречки пред административния произвол, мога някой светъл ден да пробвам да се заям с общината в съда, ако мислите, че от това ще Ви стане по-леко
- tj_todorov
- Младши потребител
Значи, в хумористичен стил не го желаете... добре.
Да уточним първо - подписа ми видяхте ли? Вероятно не ползвам правилните термини, ама пък ви казвам нещята от опит, а не как стоят от законова гледна точка.
Глоба до 50 лв е необжалваема. За това не са виновни Паркинги и гаражи, а чичковците в парламента. Там са приели и закона, по чл. 183 ал. 4 т.8 от който са ви "забърсали" с петдесетачката. Можете да си напишете възражението в бюлетината за гласуване след 4 години... КАТ не е мястото, където трябва да отправяте обвиненията си.
За точките - това е извадка от наредба І3-1959/27.11.07/ДВ.БР.4/ 2008:
Та какво ще обжалвате? Размера на наказанието, или нарушението като такова?
Размера не можете. Можете да пробвате да заведете жалба за това дали изобщо нарушението е извършено, но си нямам никаква идея как ще докажете пред съда (ако изобщо се стигне дотам) на какво точно разстояние е била паркирана колата. Полицая поне има 2-ма свидетели - пичовете, дето слагата скобите - и мога да се сетя какво ще твърдят те. Има и снимка - колко е ясна и какво точно се вижда на нея не мога да гадая, но я има.
Аз лично не мога да си представя, че паяка ще дойде и ще вдигне кола, която е паркирана по правилата и не пречи. Не мисля, че паяците са без работа, или че няма да си насмогнат на норматива, и са почнали да вдигат наред.
Може би все пак е добре да си прочетете закона за движение по пътищата и правилника за приложението му и да вникнете в някои тънкости:
Кръстовище според закона е място, където на едно ниво се пресичат 2 или повече пътя. Пътя обаче е сбора от платната за движение и ТРОТОАРИТЕ покрай него. Сега си спомнете колко са широки тротоарите на Витошка и после се дръпнете още 5 метра навътре по Хан Аспарух - оттам трябва да почна паркирането на автомобилите според буквата на закона. Искате ли да се обазаложим, че багажника на колата ви се е показвал пред линията на фасадите на сградите по Витошка? Да, всички го правят, да, не пречи много, да, вероятно там дори има маркировка за паркоместо по Синя зона, ама.... по закон е забранено. А жалете сега, ако няма какво друго да правите...
За точките - вече ви казах. Отнемането им не е наказание. Това, че нямата 39, а 35 точки, по никакъв начин не променя статуса ви на водач. Приемете го като един вид статистика - ако ви свършат точките, доказвате, че водач от вас не става, и ви се налага принудителна почивка като такъв. Ако пък слушате и спазвате правилата на играта, след 2 години ви ги възстановяват, ако сте загубили някоя и друга.
А ако толкова искате да съдите и обжалвате - по-идейно ще е да се опитате да отмените цялата синя зона като незаконна. Ако успеете - признателни водачи ще ви издигнат паметник на ъгъла на Витошка и Хан Аспарух. Или поне барелеф ще ви сложат - гарантирам ви...
Или се опитайте да преборите необжалваемостта на 50-те лева наказание. Това е по-голямата несправедливост.
Другото е да подгоните таксата за превоз на МПС-то ви от мястото на нарушението до наказателния паркинг, както и таксата за престой на самия паркинг, които наистина са необяснимо високи. Ама кой ги е определил - вероятно е някаква много строго пазена държавна тайна, и най-вероятно ще трябва да съдите Общинския съвет като цяло, което пък е невъзможно от юридическа гледна точка...
Да уточним първо - подписа ми видяхте ли? Вероятно не ползвам правилните термини, ама пък ви казвам нещята от опит, а не как стоят от законова гледна точка.
Глоба до 50 лв е необжалваема. За това не са виновни Паркинги и гаражи, а чичковците в парламента. Там са приели и закона, по чл. 183 ал. 4 т.8 от който са ви "забърсали" с петдесетачката. Можете да си напишете възражението в бюлетината за гласуване след 4 години... КАТ не е мястото, където трябва да отправяте обвиненията си.
За точките - това е извадка от наредба І3-1959/27.11.07/ДВ.БР.4/ 2008:
24. за неправилно престояване или паркиране в зоната на пешеходна пътека, спирка за обществен превоз на пътници или кръстовище (чл. 183, ал. 4, т. 8 ЗДвП) - 4 к.т.;
Та какво ще обжалвате? Размера на наказанието, или нарушението като такова?
Размера не можете. Можете да пробвате да заведете жалба за това дали изобщо нарушението е извършено, но си нямам никаква идея как ще докажете пред съда (ако изобщо се стигне дотам) на какво точно разстояние е била паркирана колата. Полицая поне има 2-ма свидетели - пичовете, дето слагата скобите - и мога да се сетя какво ще твърдят те. Има и снимка - колко е ясна и какво точно се вижда на нея не мога да гадая, но я има.
Аз лично не мога да си представя, че паяка ще дойде и ще вдигне кола, която е паркирана по правилата и не пречи. Не мисля, че паяците са без работа, или че няма да си насмогнат на норматива, и са почнали да вдигат наред.
Може би все пак е добре да си прочетете закона за движение по пътищата и правилника за приложението му и да вникнете в някои тънкости:
Кръстовище според закона е място, където на едно ниво се пресичат 2 или повече пътя. Пътя обаче е сбора от платната за движение и ТРОТОАРИТЕ покрай него. Сега си спомнете колко са широки тротоарите на Витошка и после се дръпнете още 5 метра навътре по Хан Аспарух - оттам трябва да почна паркирането на автомобилите според буквата на закона. Искате ли да се обазаложим, че багажника на колата ви се е показвал пред линията на фасадите на сградите по Витошка? Да, всички го правят, да, не пречи много, да, вероятно там дори има маркировка за паркоместо по Синя зона, ама.... по закон е забранено. А жалете сега, ако няма какво друго да правите...
За точките - вече ви казах. Отнемането им не е наказание. Това, че нямата 39, а 35 точки, по никакъв начин не променя статуса ви на водач. Приемете го като един вид статистика - ако ви свършат точките, доказвате, че водач от вас не става, и ви се налага принудителна почивка като такъв. Ако пък слушате и спазвате правилата на играта, след 2 години ви ги възстановяват, ако сте загубили някоя и друга.
А ако толкова искате да съдите и обжалвате - по-идейно ще е да се опитате да отмените цялата синя зона като незаконна. Ако успеете - признателни водачи ще ви издигнат паметник на ъгъла на Витошка и Хан Аспарух. Или поне барелеф ще ви сложат - гарантирам ви...
Или се опитайте да преборите необжалваемостта на 50-те лева наказание. Това е по-голямата несправедливост.
Другото е да подгоните таксата за превоз на МПС-то ви от мястото на нарушението до наказателния паркинг, както и таксата за престой на самия паркинг, които наистина са необяснимо високи. Ама кой ги е определил - вероятно е някаква много строго пазена държавна тайна, и най-вероятно ще трябва да съдите Общинския съвет като цяло, което пък е невъзможно от юридическа гледна точка...
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
TheOldMan написа:Аз лично не мога да си представя, че паяка ще дойде и ще вдигне кола, която е паркирана по правилата и не пречи....
Аз обаче мога и съм видял за последените 2 години как вдигат пред мен 5 коли
без да са паркирали в нарушение и да пречат.Само че беше в Сл. Бряг и на
Златните,но там сигурно има подкупчета към полицаичетата да се пълни
гушката на концесионерите на паркингите.
За точките верно нищо не може да се направи в случая.Ако искате пуснете
едно гугъл търсене-обжалване точки примерно.
- vetre
- Потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Административно право
|
|