начало

Равносметката по „Осемте джуджета“: Трима наказани магистрати, четирима – не Равносметката по „Осемте джуджета“: Трима наказани магистрати, четирима – не

Неправомерно отнемане на точки от КАТ

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Неправомерно отнемане на точки от КАТ

Мнениеот jorkatagt » 19 Юни 2009, 11:02

Здравейте на всички ! Тук съм нов потребител , въпреки че следя редовно теми за актове и НП по ЗДвП , но все пак не намерих нищо по-конкретно относно моята ситуация :?

Накратко :arrow: На 11.06.2006 г. при проверка от полицаи , ми бе направена проверка по радиостанцията за наличието на контролни точки и според оператора , съм бил " на минус " :evil: ... следва акт и отнемане на книжката на място :shock: , което е явно нарушение на ЗДвП относно прилагането на ПАМ
/ тук да уточня , че по това време не се стараех да съм по-добре запознат със ЗДвП и ЗАНН и ЗМВР и т.н... което си е моя грешка , но станалото - станало :oops: /

Знаех , че лишаването от правоуправление е 6 м и не бързах да отида в КАТ :?

НА 11.10.2006 в КАТ поисках да ми връчат няколкото НП , за които знаех че са издадени , като и заповедта за отнемане на книжката , но отговора на служителката на гишето беше - Еми нищо няма да ти дадем , защото тези НП са влезнали в сила , а заповедта ела си я вземи след като изтекат шесте месеца ! След бърза среща с прекия й началник , ми беше връчена тази заповед / от дата 09.06.2006 :shock: / и НП по акта , с който ми е взета книжката .

В тази заповед се посочват 7 НП за период от 12.12.2002 до 12.11.05 , с които са наложени наказания глоба и различен брой отнети точки с общ сбор на същите 49 . За 4 НП нямам никакви претенции / редовно връчени и необжалвани / , но последните 3 със сигурност даже не съм ги виждал , камо ли да са ми връчени :x :evil: . При това в тази заповед бяха посочени и датите , на които постановленията са влезнали в сила :shock: / техния сбор от точки е 32 /

Тъй като бяха минали вече 4 м от предвидените 6 и по съвет от познат адвокат , не обжалвах тази заповед , тъй като това нямало да спре изпълнението й и до решаване от съда щеше да мине доста време ...

/ ЗА който не е минавал по този път да знае , че след изтичане на 6-те месеца процедурата е явяване на психо в ИА "АА" , после записване на курс за водач , после изпит и накрая - чисто нова книжка с 39 т. Така времето ми без книжка се удължи до общо почти 10 м. :| /

Подадох жалби до СРС чрез КАТ , като обжалвах тези три НП от заповедта + НП по акта , с които ми взимат СУМПС . СРС прие , че жалбите са допустими , насрочиха се дати , гледаха се и СРС и АС ги потвърдиха и трите :( и отменя НП по акта, с който ми изземат книжката
Въпроса ми е следния - Дали имам правно основание да заведа иск по Закона за отговорност на държавата и общините за вреди , тъй като е очевидно че в момента на изземването на книжката съм имал точки / 17 броя :) / и на практика точките са ми отнети предварително :evil: ?
От наредбата за контролните точки :arrow:
Чл.3. (1) Контролни точки се отнемат въз основа на влязло в сила наказателно постановление.
Чл.6. При обжалване на наказателно постановление контролни точки се отнемат само за потвърденото наказание.

В крайна сметка наистина се подвърждават тези НП , то това става след обжалването :roll:

Благодаря за вниманието !
jorkatagt
Нов потребител

Re: Неправомерно отнемане на точки от КАТ

Мнениеот plamen_penev » 19 Юни 2009, 13:26

Винаги можете да съдите Държавата в лицето на тези, които са ви ощетили с нещо по ЗОДОВ. Друг е въпросът дали жалбата ви ще се основава на реално понесени вреди... Лично аз не съм сигурен, че разбрах с какво са нарушени ваши права. Може би ако поясните? Казвате, че НП са потвърдени от съда. Т.е. вие сте от доста опасните на пътя шофьори... За какво искате да съдите държавата, след като сам казвате, че нямате склонност да уважавате правата на другите и действащите правила и закони? Та държавата просто ви е озаптила в интерес на останалите! Така ви разбрах. Може и нещо да не съм схванал :roll:
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот Inspector_MBP » 19 Юни 2009, 18:48

:D :D :D :D :D :D

Господин Пенев,
Струва ми се, че след известен брой (макар и задочни) срещи с релни казуси и реални претенции на граждани, а не само с вестникарски клюки, Вие бавно, но сигурно вървите към гледище - твърде сходно, та дори още по-"церберско" :D, от това, което примерно аз (през "милиционерските си цайси"), имам по въпросите за... "Gott und die Welt", както казват германците. 8)

P.S.: Моля, авторът да ме извини за спама.
Qui parcit nocentibus, innocentes punit.
Който щади виновните, наказва невинните.
Аватар
Inspector_MBP
Потребител

Мнениеот plamen_penev » 19 Юни 2009, 23:13

Inspector_MBP, с цялото ми уважение! Не сте добър психолог, а склонността ви към прибързани и поради това повърхностни заключения е очевидна.
Хората на моята възраст, бидейки по-близко до смъртта, отколкото до пубертета, обикновено имат отдавна изградени представи за света и за намеренията си... Няма нищо "церберско", казвам, в това да не одобряваш нарушаването на правилата не само от тези, чието задължение е да осигуряват спазването им, но и от обикновените граждани... Няма съмнение, че почитаемия jorkatagt не си пада по правилата... Един път може да е невинно наказан, два пъти - мислимо е... Ама той е събрал според собствените му думите цяла колекция от НП, та дори им е изпуснал бройката в някакъв момент! Все пак знаем как се издават тези постановления...
А ако си падате по "реалните казуси" и сте от Пловдив, ви каня на поредната си среща с нарушителите на правилата на 24.06 в АС... Може да си изградите по-правилна представа за реалния свят извън близкото си обкръжение (МВР?), срещу което имам до момента 4 спечелени дела и нито едно загубено. Срещу хора там, неуважаващи правилата... Единият беше министър известно време...
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот Inspector_MBP » 20 Юни 2009, 00:02

plamen_penev написа:Inspector_MBP, с цялото ми уважение! Не сте добър психолог, а склонността ви...

Може... но и в качествто си на недобър психолог, пак бих отбелязал извода си, че очевиднo чувствотo за хумор, не е от най-силно развитите Ви качества :wink:
Не е добре, човек да се взима твърде на сериозно, но пък Вие, като човек далеч от пубертета най-добре си знаете.

Що се отнася до смъртта - от нея всички се намираме на еднакво разстояние, не съм срещал още някой, който да има подписан договор с Оня горе. :|

doc3,
добре, че си постнал на питащия нещо по същество, че напоследък ми е тръгнало само да спамя. :oops:
Qui parcit nocentibus, innocentes punit.
Който щади виновните, наказва невинните.
Аватар
Inspector_MBP
Потребител

Мнениеот plamen_penev » 20 Юни 2009, 09:40

Моля за прошка, Inspector_MBP! Явно съм бил разсеян... но пък и вашето чувство за хумор е твърде тънко и трудно доловимо и ми трябваха доста прочитания на постинга ви за да го уловя! :oops:
Иначе не виждам нищо лошо в това човек да се взема "на сериозно". Аз се вземам "на сериозно" и смятам, че всяко мое действие има значение, макар и незначително, и това смятам важи за всеки уважаваш себе си човек. Не "на сериозно" се вземат само хората, които се отнасят несериозно и неуважително към другите... Преди време минах на червен светофар. На не особено опасно кръстовище, което познавам от години и съм пресичал стотици пъти бяха сложили набързо светофар... още се изпотявам от неудобство като мина през него, въпреки, че ме видя само колегата в колата до мен... защото се вземам насериозно и уважавам правилата и правата на другите на пътя. :)
plamen_penev
Активен потребител

Назад към Административно право