начало

Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години

Неподновена ипотека

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Неподновена ипотека

Мнениеот Nikolaiii » 25 Яну 2008, 00:14

Чудех се ако след изтичането на 10 годишния срок на законна или договорна ипотека върху недвижим имот тя не бъде подновена, но в същото време не е изплатено задължението - какво се случва? "Валидна" ли е ипотеката? Има ли срок, който трябва да бъде спазен от кредитора, за да може да си вземе дължимото след като "се е усетил" за дължимото му? Или единсктвеното спасение за кредитора е искова молба или възбрана?
Ще бъда благодарен ако споделите какво мислите по въпроса.
Nikolaiii
Младши потребител

Мнениеот Nikolaiii » 25 Яну 2008, 15:13

много Ви благодаря за съдействието!
Nikolaiii
Младши потребител

Мнениеот kpavlova » 25 Яну 2008, 17:01

Ипотеката можете да си я подновяввате, но това не се отразява върху изтичането на погасителната давност за вземането- ако него в пет годишен срок сте го оставили "висящо"/ не сте прекъснали давността с иск и длъжникът не Ви е плащал , признавал../ може да Ви направи възражение за изтекла погасителна давност.Ипотеката е акцесорна на вземането.
kpavlova
Активен потребител

Мнениеот neonato » 26 Яну 2008, 02:36

===
Последна промяна neonato на 01 Юни 2008, 00:04, променена общо 1 път
neonato
Потребител

Мнениеот Nikolaiii » 29 Яну 2008, 20:33

Чл. 22. "Когато са изминали 10 години от датата на вписването, без то да е подновено, заличаването става по молба на заинтересования, без други доказателства."
Ако кредитор е банка, а длъжникът е ФЛ - може ли ФЛ да бъде "заинтересован", т.е. ако правилно съм разбрал и са изтекли 5 години от неизплатената, но по някаква причина неподновена след 10-те години ипотека - нормално ли е банката да да си плати солено за "разсеяността"?
Благодаря предварително за мненията!
Nikolaiii
Младши потребител

Мнениеот Nikolaiii » 30 Яну 2008, 15:22

Blagodaria oshte vednaj i leka rabota!
Nikolaiii
Младши потребител

Re: Неподновена ипотека

Мнениеот asusdeluxe » 10 Юли 2011, 20:36

Извинявам се, че повдигам стара тема, но оприличавам въпроса си най-много на нея, а не искам да създавам нова тема.
Закупих жилище, за което в нотариалния акт пише, че има наложена ипотека. Годината на нотариалния акт е 1977. Старите собственици не ми дадоха никакви документи, със които да става ясно какво са плащали и т.н. Това което имахме на сделката (2010 година) беше проверка за тежести, според която имотът НЯМА тежести. Въпреки всичко (след като сделката вече беше приключила) аз отидох да проверя дали ипотеката е била заличена (2010 година). Излезе, че не е заличена. Аз я заличих със подаване на молба във служба вписвания и на молбата ми пише, че ипотеката е заличена (по чл.22). Платих такса 5 лева.
Почти съм сигурен, че старите собственици са изплатили всичко много отдавна, но ме притеснява следното:
1. Заличил ли съм по всички правила ипотеката.
2. Има ли някакъв теоритичен шанс ипотеката да бъде отново активирана, тъй като аз нямам никакви документи със които да докажа, че е била изплатена. Имам единствено копие на молбата ми за заличаване (като заинтересован след изтичане на 10 годишния срок) на което пише ЗАЛИЧЕНА.
п.п. Не знам към коя банка е ипотеката, но предполагам, че е ДСК.
п.п.2 Един от адвокатите с които говорих (преди да залича ипотеката) ме уплаши с думите: Сега, като нямаш бележки, че сумата е изплатена, нямаш и документ за заличаване- и ако баката (или предприятието) се разрови и види, че ипотеката не е свалена, може да поиска да я плащаш наново. Каза, че документа за липсата на тежести не трябва да ме успокоява. Всички останали адвокати (и двама нотариуси) ми казаха, че са минали 10 години, а и документа за липса на тежести се вади все пак точно затова.
п.п.3 За една година никой не ме е потърсил, ако това е някакво успокоение.

Извинявам се за по простия език който използвам, но съм далече от Юридическите науки.

Благодаря ви предварително.
asusdeluxe
Младши потребител

Re: Неподновена ипотека

Мнениеот Standbay » 10 Юли 2011, 20:46

Дай ми фактите, за да ти дам правото!
Аватар
Standbay
Потребител

Назад към Ипотека