начало

Съдът назначи нови експертизи, за да реши делото за убийството на психолога Иван Владимиров Съдът назначи нови експертизи, за да реши делото за убийството на психолога Иван Владимиров

Ипотека върху земя и право на строеж

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Ипотека върху земя и право на строеж

Мнениеот rosi » 21 Юни 2007, 11:02

Колеги,
въпросът ми е може ли да се учреди ипотека върху земя и право на строеж като земята е на ЮЛ и право на строеж не е учредявано в полза на друго лице?
Питам, защото попаднах на нотариален акт, с който това е направено, а нали според ЗС правото на строеж е винаги върху чужда земя?
rosi
Младши потребител

Мнениеот sharenkov_g » 21 Юни 2007, 12:53

Здравейте!
Според Вас, "правото на строеж" - предствлява ли недвижим имот - по смисъла на чл. 149 ЗЗД?
sharenkov_g
Потребител

Мнениеот iata » 21 Юни 2007, 12:55

ако пък стана ясен въпроса
iata
Потребител

Мнениеот sharenkov_g » 21 Юни 2007, 13:04

Възможно ли е да се учреди ипотеика върху нещо, различно от недвижим имот?...
sharenkov_g
Потребител

Мнениеот iata » 21 Юни 2007, 13:24

не твоя, на rosi въпроса
iata
Потребител

Мнениеот rosi » 21 Юни 2007, 13:26

Dobre - сега ще се поправя. Фирма "Х"АД притежава недвижим имот, в който възнамерява да построи хотел и за целта тегли инвестиционен кредит от банка. На имота нищо не е построено все още. В нотариалния акт е записано, че ипотека се учредява върху земята и право на строеж.
Въпросът ми е как се прави ипотека на право на строеж при положение, че такова не е учредено? Нали право на строеж като ограничено вещно право може да има само върху чужд имот?
Това е реален казус - нотариалния акт е пред мен.
Дано да се изразих по-ясно този път.
rosi
Младши потребител

Мнениеот sharenkov_g » 21 Юни 2007, 13:57

Какви документи са приложени към н.а.?
sharenkov_g
Потребител

Мнениеот iata » 21 Юни 2007, 14:35

тази колосална простотия предполагам е резултат на усилията на банката да защити максимално инстересите си :lol:

Щом фирмата е собственик на имота, то ипотеката върху правото на строеж на собственика е нищожна поради липса на предмет. Правото на строеж може да се учреди само в полза на лице, което не е собственик на имота. Не знам кой какво е гледал, но ако всичко е така, както казвате, то някой здраво е объркал правомощията, които влизат в правото на собственост и вещното право на строеж, което се учредява на трети лица.
Вещното право на строеж е различно от правото да се строи в имота, което право е част от правомощията, включени в правото на собственост.
А предмет на нотариалния акт може да е вещното право на собственост, не и правото да се строи.
"Правото на собственост включва пълната власт върху вещ, доколкото тази власт не засяга съществуващите други вещни права" - Петко Венедиков. А в друго "вещно право" със сигурност не се включва правото на лицето да строи в собствения си имот.
Ама идиоти има на тази земя.

А за sharenkov ще добавя - може да се ипотекира право на строеж.
iata
Потребител

Мнениеот rosi » 21 Юни 2007, 14:38

НА за собственост върху земята,дан. оценка, скица, разрешително за строеж, протокол от ОС, актуално, несъстоятелност, всички декларации, които се изискват, договор за кредит и т.н.
Предполагам, че питаш за първите 4, другите са си "стандартните" документи.
rosi
Младши потребител

Мнениеот rosi » 21 Юни 2007, 14:44

Да, iata, правилно си разбрала казуса. Безумието е пълно.
И се оказа, че това не се е случвало само веднъж, и не само с една банка. :roll:
rosi
Младши потребител

Мнениеот sharenkov_g » 21 Юни 2007, 15:01

За iata - съгласен съм с предходният Ви пост. Само, че оставам на мнение, че правото на стоеж не следва да може да се ипотекира. Какво би се случило с ипотеката, в случай, че ипотекарният длъжник, който е и носител на правото на строеж не го упражни?
sharenkov_g
Потребител

Мнениеот iata » 21 Юни 2007, 15:21

какво ще се случи, ако правото на собственост е придобито под прекратително условие, имотът се ипотекира и условието настъпи? Или ако отчуждителят на имот под отлагателно условие ипотекира и след това настъпи условието?
за мен е нормално да може да се ипотекира право на строеж.
iata
Потребител

Мнениеот hr.stoyanoff » 21 Юни 2007, 15:42

Съгласен съм с ита. Ипотека върху право на строеж може да се учреди, доколкото това е право на собственост върху недвижима вещ. По-важното според мен, е, че както казва ита, правото на строеж е нищожно, доколкото собствеността на имота е на ЮЛ.

В случая би следвало да се вземе под внимание само правото на собственост, като се следи за прекратително условие
hr.stoyanoff
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 21 Юни 2007, 16:08

А в нотариалния акт с който се учредява право на строеж , кой е посочен като суперфициар?Собственикът ли или трето лице? никой не учредява право на строеж ей така , както се казва:"от любов към спорта". Какво ще стане ако суперфициара не упражни правото на строеж? А ако го упражни , ипотеката ще тежи ли и върху построеното?Нещо ми се губи логиката в този казус?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот razli4na » 21 Юни 2007, 16:16

sunrise каза: " Нещо ми се губи логиката в този казус?"

Така е, sunrise, защото изобщо няма казус.
razli4na
Активен потребител

Мнениеот sharenkov_g » 21 Юни 2007, 16:55

Права сте razli4na - казус няма. По-скоро се оформя нещо като спор: може ли да се ипотекира право на строеж или не?
sharenkov_g
Потребител

Мнениеот rosi » 21 Юни 2007, 17:43

sunrise написа:А в нотариалния акт с който се учредява право на строеж , кой е посочен като суперфициар?Собственикът ли или трето лице? никой не учредява право на строеж ей така , както се казва:"от любов към спорта". Какво ще стане ако суперфициара не упражни правото на строеж? А ако го упражни , ипотеката ще тежи ли и върху построеното?Нещо ми се губи логиката в този казус?

Няма такъв нотариален акт. Писала съм го по-горе като изброявах документите. Имаме само НА за собственост на земята и разрешително за строеж.
Моят казус беше - как се ипотекира право на строеж като реално такова не е учередено.
rosi
Младши потребител

Мнениеот amateur » 21 Юни 2007, 18:08

.............................
Последна промяна amateur на 27 Май 2008, 15:53, променена общо 1 път
amateur
Младши потребител

Мнениеот sharenkov_g » 21 Юни 2007, 18:24

Браво колега amateur! Време беше въпросът да бъде поставен по този начин. Напълно споделям казаното от Вас.
sharenkov_g
Потребител

Мнениеот tiarra » 21 Юни 2007, 23:04

Закон за собствеността - Чл. 111. (1) Разпоредбите относно недвижимите вещи се прилагат и спрямо вещните права върху недвижимите имоти, ако законът не постановява друго.
tiarra
Потребител

Следваща

Назад към Ипотека