начало

Съдът назначи нови експертизи, за да реши делото за убийството на психолога Иван Владимиров Съдът назначи нови експертизи, за да реши делото за убийството на психолога Иван Владимиров

чл. 220 от ТЗ

Дискусии и предложения по проекти за закони

чл. 220 от ТЗ

Мнениеот Саша » 29 Мар 2004, 13:06

Колеги,
може ли някой да ме ориентира каква е практиката по чл.220 ал1, изр. 3то от ТЗ?
" Член на съвета на директорите, съответно на надзорния и управителния съвет , не може да представлява акционер."
Мисля, че в случая "представлява акционер" би следвало да означава "представлява акционер като пълномощник".
Казусът, който имам предвид е следния: "А" АД е мажоритарен акционер на "Б" АД. "А" АД съгласно съдебната си регистрация се управлява от двама изпълнителни директори г-дата Х и У. От друга страна г-дата Х и У са членове на съвета на директорите и на "Б" АД.
Саша

Re: чл. 220 от ТЗ

Мнениеот alexander_tonev » 30 Мар 2004, 09:16

Колега, разпоредбата е приета с последните изменения в ТЗ, така че за практика едва ли може да става дума. Максималното, което може да се направи, е да се види становището на доктрината. В Коментара на промените в ТЗ /ИК "Труд и право", 2003 г./ на стр. 65 по въпроса е казано следното: "В текста се говори за представителство изобщо. Задължителното представителство обаче възниква без волеизявление нито на представителя, нито на представлявания. Нелогично би било да се разпростре действието на забраната и по отношение на родителя, чието малолетно дете притежава акции и при участие в ОС, за да се спази ограничението на чл. 220 ТЗ, би следвало да бъде назначен особен представител на детето. НЯМА ЛОГИКА ЗАБРАНАТА ДА ВАЖИ И ПО ОТНОШЕНИЕ НА УПРАВИТЕЛЯ НА ЮЛ-АКЦИОНЕР, КОЕТО Е ИЗБРАНО ЗА ЧЛЕН НА НЯКОЙ ОТ СЪВЕТИТЕ. Управителят може да представлява ЮЛ както в работата на съответния съвет, така и на ОС. Ако той би трябвало да упълномощи др. лице, което да представлява ЮЛ в ОС, това не би променило защитавания от него интерес, тъй като указанията, с които пълномощникът ще трябва да се съобразява, ще доведат до същия резултат. ... От казаното се вижда, че се налага стеснително тълкуване, ограничаващо действието на чл. 220, ал. 1 ТЗ само до упълномощаването. Буквалното й прилагане би довело до безсмислени затруднения, без да се постигне целеният резултат."
Желая Ви успех и спорна работа!!!
alexander_tonev

Мнениеот пирко » 30 Мар 2004, 11:21

Мисля ,че разпоредбата защитава обикновенният акционер, който си няма представа ,какво му готвят лицата от управителният съвет. Тов акасае взимането на решенията в ОБщото събрание .
Естествено е ,че с пълномощно ще може или с решение на съд.
пирко

Мнениеот Саша » 30 Мар 2004, 14:36

Благодаря колега. напълно съм съгласна с това становище, но не зная какво мнение застъпват съдиите при Фирмените отделения към съдилищата и дали изобщо е налице единно становище по този въпрос.
Саша

Назад към Обсъждане на законопроекти