начало

Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години

Жалба до европейски съд

Жалба до европейски съд

Мнениеот thenameofgod » 29 Сеп 2010, 13:10

Здравейте ! Първо да поясня, че нямам юридическо образование и се извинявам ако не съм много в час с административното право.
Та въпроса ми е следния:

Обжалвах заповед на Министър - съответно пред 3-членен състав на ВАС ; 5-членен състав на ВАС. Решението на 5-членката е неблагоприятно за мен. Искам да попитам юристите от фоума -

1.Изобщо има ли възможност да обжалвам решението в Европейски съд?
2.В кой съд мога да обжалвам решението (Страсбург или Люксембург)?
3.Каква е процедурата и колко време продължава едно такова дело?
4.Има ли изобщо смисъл да се занимавам?
5.Според мен решението е изцяло незаконосъобразно, но във ВАС има порочна практика решенията да се постановяват по вътрешното убеждение на съдийте.Пренабрегнати са императивни правни норми и са допуснати куп нарушения.
6.Евентуално ако все пак имам законовото право да обжалвам решението - то да ми препоръчате добър адвокат от София.
7.Да ме насочите на каква цена (горе-долу) ще се съгласи адвокат да се заеме с подобно дело.
thenameofgod
Нов потребител

Re: Жалба до европейски съд

Мнениеот hidden » 29 Сеп 2010, 23:09

thenameofgod написа:1.Изобщо има ли възможност да обжалвам решението в Европейски съд?
2.В кой съд мога да обжалвам решението (Страсбург или Люксембург)?
3.Каква е процедурата и колко време продължава едно такова дело?
4.Има ли изобщо смисъл да се занимавам?

Не посочвате конкретни данни във връзка с казуса, затова е много трудно да Ви се даде категоричен и еднозначен отговор. Затова:
1. Да - ако с действията си адм. орган е нарушил норми на Европейската конвенция за правата на човека.
2. Страсбург.
3. http://www.coe.bg/?menu=court&submenu=112&itemid=1615
4. Зависи от конкретиката на казуса
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

Мнениеот denni_law » 29 Сеп 2010, 23:15

Да поясня, че Съда на ЕС не е следваща инстанция на ВАС.
Съда в Люксембург се занимава само с въпроси свързани с правото на ЕС и взаимоотношенията между институциите в Брюксел и отделно спорове с техните служители.
В производството по преюдициално запитване се тълкуват договорите и производното право - регламенти, директиви и т.н. и се валидност на последните. В ППЗ е необходимо да няма постановено решение и въпроса се отправя от националния съд, за да знае как да си реши делото.

За ЕСПЧ трябва да се посочи конкретика, защото така наизуст няма кой да Ви отговори.
denni_law
Младши потребител

Мнениеот stefangocev » 18 Окт 2010, 15:08

Съществува и следната извънсъдебна възможност - ако заповедта на министъра нарушава определена правна норма на ЕС, да се сезира Европейската комисия с частна жалба. Понякога действа по-бързо от всяка съдебна намеса, но е задължително да им директна контравенция на европейска норма.

поздрави
stefangocev
Нов потребител

Назад към Право на ЕС