- Дата и час: 27 Ное 2024, 01:36 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
платен отпуск и молба за напускане
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
платен отпуск и молба за напускане
Здравейте! Много здраве и късмет през 2016 г. Имам не използван платен отпуск за 2015 год.- 5 дни. В същото време искам да си подам молба за напускане. Не искам отпуската да ми се плаща, защото ще ми я платят на минималната заплата на която ме осигуряват. Как да постъпя? Какъв е редът за подаване на документите? Приятен ден!
- thedie
- Нов потребител
Re: платен отпуск и молба за напускане
Здравейте,
в случая се касае за отлагане на ползването на отпуск по смисъла на чл. 176 Кодекса на труда. Съгласно посочената разпоредба - когато отпускът е отложен или не е ползван до края на календарната година, за която се отнася, работодателят е длъжен да осигури ползването му през следващата календарна година, но не по-късно от 6 месеца, считано от края на календарната година, за която се полага.
Когато работодателят не е разрешил ползването на отпуска в случаите и в сроковете по ал. 2 на чл. 176, работникът или служителят има право сам да определи времето на ползването му, като уведоми за това писмено работодателя най-малко 14 дни предварително.
В този смисъл можете да подадате писмена молба до работодателя, в която да посочите, че желаете да ползвате отложения отпуск от миналата година.
в случая се касае за отлагане на ползването на отпуск по смисъла на чл. 176 Кодекса на труда. Съгласно посочената разпоредба - когато отпускът е отложен или не е ползван до края на календарната година, за която се отнася, работодателят е длъжен да осигури ползването му през следващата календарна година, но не по-късно от 6 месеца, считано от края на календарната година, за която се полага.
Когато работодателят не е разрешил ползването на отпуска в случаите и в сроковете по ал. 2 на чл. 176, работникът или служителят има право сам да определи времето на ползването му, като уведоми за това писмено работодателя най-малко 14 дни предварително.
В този смисъл можете да подадате писмена молба до работодателя, в която да посочите, че желаете да ползвате отложения отпуск от миналата година.
- nmitova
- Потребител
Здравейте,
аз искам да попитам следното: ако си пусна молбата за напускане и имам отпуска, която не съм ползвала и тя не ми се плати какво трябва да направя.
аз искам да попитам следното: ако си пусна молбата за напускане и имам отпуска, която не съм ползвала и тя не ми се плати какво трябва да направя.
- didinkaa
- Нов потребител
Първо - вие трябва да си подадете заявление за за прекратяване на трудовото правоотношение по взаимно съгласие. (не молба - стига вече с тия молби)
Въз основа на нето трябва да се издаде и да ви се връчи за подпис (и копие за Вас) Заповед за Прекратяване на Трудов Договор - https://www.fakturirane.bg/1/docs/liche ... 0%BE%D1%80 в която си има текст
Наличието или липсата на неизползван отпуск се доказва със справка.
Колкото до вашия въпрос - вижте
и
Въз основа на нето трябва да се издаде и да ви се връчи за подпис (и копие за Вас) Заповед за Прекратяване на Трудов Договор - https://www.fakturirane.bg/1/docs/liche ... 0%BE%D1%80 в която си има текст
На основание чл.224, ал.1 от Кодекса на Труда, на лицето да се изплати обезщетение за неизползвания годишен отпуск по чл.155 от КТ, ако има такъв.
Преписи от заповедта да се предоставят на лицето и отговорните длъжностни лица за сведение и изпълнение.
Наличието или липсата на неизползван отпуск се доказва със справка.
thedie написа:Имам не използван платен отпуск за 2015 год.- 5 дни. В същото време искам да си подам молба за напускане. Не искам отпуската да ми се плаща, защото ще ми я платят на минималната заплата на която ме осигуряват.
Колкото до вашия въпрос - вижте
Чл.224 (2) Обезщетението по предходната алинея се изчислява по реда на чл. 177 към деня на прекратяването на трудовото правоотношение.
и
Чл. 177. (1) За времето на платения годишен отпуск работодателят заплаща на работника или служителя възнаграждение, което се изчислява от начисленото при същия работодател среднодневно брутно трудово възнаграждение за последния календарен месец, предхождащ ползуването на отпуска, през който работникът или служителят е отработил най-малко 10 работни дни.
(2) Когато няма месец, през който работникът или служителят е отработил най-малко 10 работни дни при същия работодател, възнаграждението по ал. 1 се определя от уговорените в трудовия договор основно и допълнителни трудови възнаграждения с постоянен характер.
- jhoro
- Активен потребител
Ако не Ви платят обезщетението за неползван платен годишен отпуск си предявявате иск пред районен съд със съответните доказателства и доказателствени искания. Такса не дължите.
- kazony
- Нов потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|