начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

Освобождаване от работа на майка на дете до 3 години.

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Освобождаване от работа на майка на дете до 3 години.

Мнениеот mimi_leo » 22 Ное 2015, 23:26

Имам обратният на повечето хора проблем. Имам служителка на дете на 2 години, която искам да освободя от работа. Изплатих платеният отпуск, сега мога ли да я пусна в 6 месечен неплатен такъв без нейно желание?
Проблема е че от както забременя жената прекалява, явно разчитайки на защитата от закона, изтърпях бременноста и, както и плащането на осигуровките през 2 години майчинство. Но до тук човечността ми свършва. Не желая да ме правят на маймуна. Още повече работата доста се промени, и към момента съм сигурна че няма да се справя на позицията.
mimi_leo
Нов потребител

Re: Освобождаване от работа на майка на дете до 3 години.

Мнениеот borovinka » 23 Ное 2015, 16:41

mimi_leo написа:Имам обратният на повечето хора проблем. Имам служителка на дете на 2 години, която искам да освободя от работа. Изплатих платеният отпуск, Защо? Парична компенсация на отпуск е забранена, освен при прекратяване на ТПО. сега мога ли да я пусна в 6 месечен неплатен такъв без нейно желание - не можеш без нейно съгласие?

Проблема е че от както забременя жената прекалява, явно разчитайки на защитата от закона, изтърпях бременноста и, както и плащането на осигуровките през 2 години майчинство. (Това е ваше законово задължение, а не факт за "търпяне"). Но до тук човечността ми свършва. Не желая да ме правят на маймуна. Още повече работата доста се промени, и към момента съм сигурна че няма да се справя на позицията.
Ако сте сигурна, че няма да се справя с позицията -> Искане за предварително разрешение от ИТ -> съгласие от тяхна страна -> освобождаване.
Май ще ви се наложи повторно да й платите отпуските. Консултирайте се с адвокат преди да предприемете нещо, защото има голяма вероятност да тръгне да ви съди за незаконно уволнение.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Re: Освобождаване от работа на майка на дете до 3 години.

Мнениеот mimi_leo » 23 Ное 2015, 23:31

Задължително ще се консултирам и с адвокат. Мисля да я преназнача задължително. И да- сигурна съм че няма да се справи- така че ще пиша и до инспекция на труда.
mimi_leo
Нов потребител

Назад към Трудово право