начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

Неизплатени заплати от м. Януари 2015г. до момента

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Неизплатени заплати от м. Януари 2015г. до момента

Мнениеот hr_justice » 29 Юли 2015, 11:56

Здравейте!
От 2012г. работя в родния си град ( Плевен ) във фармацевтичен склад. През Август 2014г. започна да се случва един много неприятен и необясним поне от моя гледна точка процес, много нашумял в последно време в страната ни, а имено, неизплащане, забавяне на трудовите възнаграждения.
В началото беше забавяне, а от Март 2015г. неизплащане. Пиша Ви Март тъй като тогава получих заплатата си за м. Декември 2014 г.
В края на Февруари 2015 г. бяхме посетени от инспекция по труда (ИТ) гр. Плевен по настояване на управителката на склада ни. Единственото, което постигнахме с ИТ беше да получим по 360 лв. за м. Януари, Февруари, Март, Април или общо 1440 лв. получени на части, не на куп през м. Май.
Сега съм в предизвестие по чл. 328 от КТ ( с големи усилия постигнахме и това), защото работодателят не искаше по този начин. Не, че разбрах какво му пречеше. Но както и да е.
Това сега не ми е най-важното.
Сега ме интересува, как мога да си взема дължимите ми трудови възнаграждения. Все пак все за някаква цена съм си продал труда.
Бих желал да получа адекватна информация и гаранция ли е, че подаденото от мен "Заявление за издаване на заповед за изпълнение по чл. 410 от ГПК" ще ми гарантира изплащане на заплатите?
Работодателят ми издаде служебна бележка за дължимите суми в която не са начислени законовите лихви, платен годишен отпуск 12 дни, които не съм използвал и ваучери за храна на стойност 60 лв. за всеки месец.
Какво мога да направя?
Благодаря.
Best regards,

Hristo Nikolov
hr_justice
Младши потребител

Re: Неизплатени заплати от м. Януари 2015г. до момента

Мнениеот Melly » 29 Юли 2015, 12:21

Да сте чували за фигурата "адвокат"? :roll:
Мисля че сте чували, но не сте осъзнал/а, че оттук нататък това е ЧОВЕКЪТ, който ще осъществи адекватната ви защита напред.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот hr_justice » 29 Юли 2015, 12:40

Да чувал съм за адвокат и разговарях с такъв дори от Софийска градска колегия, но чакам отговор, кога може да поеме нещата. Също така очаквам и отговор на това какви документи ще са му необходими на каква стойност ще е делото, т.е. какво аз трябва да му заплатя за да го започне, ще е склонен ли да му платя при спечелване на делото тъй като съм финансово затруднен, защото управителката на склада ни искаше на човек по 600 лв. за започване на дело.
Благодаря Ви, но искам съдействие и съвет. Не търся въпроси, а отговори, ако правилно ме разбирате?!?!? :D
Best regards,

Hristo Nikolov
hr_justice
Младши потребител

Мнениеот hr_justice » 29 Юли 2015, 12:49

Както и по горе питах и сега пак ще попитам: Каква роля играе и с какво би допринесло за решаване на казуса даденото ми от ИТ - гр. Плевен "Заявление за издаване на заповед за изпълнение по чл. 410 от ГПК"?!??!?!
Защото, Melly, до колкото разбрах от близки и приятели преминали по този не лек път, въпросната фигура "адвокат" попълва точно такова заявление.
А и смятам, че още в Конституцията е заложено, че освен задължения имаме и права и свободи.
Така, че свободно мога да си търся необходимата информация и решение на проблема, нали?!?!??!
Защото е много лесно да се каже, ами наеми си адвокат. Да но той също е човек, също има потребности и не всеки би ти влязъл в положението и да реши ей така на добра воля да те представлява, а и особено в нашия случай - 7 - 8 човека наведнъж.
Best regards,

Hristo Nikolov
hr_justice
Младши потребител

Мнениеот Melly » 29 Юли 2015, 14:04

Не ми казвате нищо ново. 8)
Има разписана разпоредба в ЗА, според която адвокат може да поеме процесуална защита на клиент с подписване на договор между тях "про боно". Не всичко е пари, драги/а. Има и друга процесуална възможност, естествено с оглед обстоятелствата, и депозирано искане съм съда, същият да определи размер на възнаграждението на колега, който е поел вашия случай.

Така че в заключение, хич не се чувствам засегната от коментара ви. Ясно :idea:

За да бъда пределно изчерпателна следва да поясня -
Правилото е, че възнаграждението на адвокат се определя с договор и е дължимо веднага. Но както разбрахте, същото правило си има изключения, със съответната о съда защита на колеги, които имат друга ценностна система. :!:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот Melly » 29 Юли 2015, 14:15

Да чувал съм за адвокат и разговарях с такъв дори от Софийска градска колегия, но чакам отговор, кога може да поеме нещата.

Това изявление направо "кърти миФки". Дали фактът, че този колега е вписан в САК е отличителен белег, който го прави по-достоен от колеги, вписани в други адвокатски колегии? Ами не.
Апропо, практиката, а и моите наблюдения доказват, че това не е така. САК не е ос, около която гравитират другите колегии, макар самата аз да съм член на САК.
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 29 Юли 2015, 19:38

hr_justice написа:.....Бих желал да получа адекватна информация и гаранция ли е, че подаденото от мен "Заявление за издаване на заповед за изпълнение по чл. 410 от ГПК" ще ми гарантира изплащане на заплатите...

Две неща ще кажа, преди да се оттегля тази вечер- не препоръчвам да се занимавате с неща, за които не разполаате с нужните знания. Не, защото съм адвокат, а заради ваше добро ( дори да не вярвате, един ден може и да проумеете, какво съм ви написала)
Ако заявлението ви е... да го нарека общо "некоректно"- ще си пропилеете сам единствения шанс да получите съдебен акт, който признава дължимостта на тези суми. Нямам против всеки да се самообразова, но опитът сочи, че рядко се получава. Пожелавам да сте от тези, на които ще се получи.

Дори да ангажирате адвокат, дори да се снабдите със заповед по 410 ГПК, дори да ви се издаде ИЛ- никой не може да ви гарантира бързо или изобщо събиране на вземането. Според зависи обстоятелствата може и да сте в приложимите хипотези на закона за гарантирани вземания на работници и служители при несъстоятелност на работодателя, но може и да не сте. Кой да знае?
Ако не сте- може и да има, какво да се секвестира, но това отнеме време..., а може и да няма- изобщо е въпрос на детайлна фактология, не на лаф моабет на пазара.

Вижте закона за правната помощ- ако отговаряте на условията ще ви бъде назначен служебен.
Ако не ви устройва- нямате ли някаква съсловна организация, към която да се обърнете за помощ? Мисля, че КТ Подкрепа предоставят и такива услуги.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 29 Юли 2015, 20:32

Как да се намери нещо за изплащане. Дори и да се засъдите - ще има ли фирмата пари. Данъчната политика е тиха - не се закача никой, пие кафе и ляга. Роден перфектен, държавният чиновник си остава перфектен до самият край. Съдията как и да е ще издаде Заповед, хубаво и оттам, ЧСИ. Има ли работещо ДСИ - не знам. ЧСИ ще набере някаква бръмчалка общо взето - кой откъде е - ще събере данни, но тук има нюанс - данъчната изрядност.

Може да бъде подведена фирмата под счетоводна неотчетност и данъчна анти-загриженост към плащането на данъците.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот hr_justice » 07 Авг 2015, 08:55

Благодаря на melly и на всички останали отделили от времето си за да ми помогнат.
Съжалявам за хапливия ми тон, но не мога да разбера защо постоянно си прехвърлят топката.
Вече разбрах - просто така е по-изгодно.
Къде мога да проверя дали имам право на служебен адвокат?
Дали отговарям на изискванията за такъв?
От ИТ гр. Плевен само ни казват, че това е най-добрия начин тъй като не дължим никакви държавни такси за внасяне на въпросното искане и ставало по-бързо решението. Вчера бях пак при тях ни казаха, че трябва да си изискаме и фишовете за заплатите от Януари до сега.
Имаме ли правно основание да ги изискаме след като още не са ни платени заплатите?
Съгласен съм, че всеки трябва да прави това за което е учил. Ако реално беше така сега нямаше да Ви пиша.
Но и аз съм финансово затруднен след като не съм получавал заплата от Януари. Не си и помислям да притеснявам възрастните си близки за каквито и да било средства, а и никой не би дал 400 лв. ей така на заем знаейки, че не е сигурна възвращаемостта им. Сега съм на трудовата борса и евентуално ще получа някакви средства от тях едва през м. Септември.
ГОЛЯМО ИЗВИНЯВАЙ за melly, ако съм я засегнал и ГОЛЯМО БЛАГОДАРЯ на всички.
Успех и бъдете живи и здрави...
Best regards,

Hristo Nikolov
hr_justice
Младши потребител

Мнениеот hr_justice » 07 Авг 2015, 08:57

Melly, драги съм?!??! Това е лирично отклонение от темата... :D :) :D :lol: :) :D :lol:
Best regards,

Hristo Nikolov
hr_justice
Младши потребител

Мнениеот hr_justice » 07 Авг 2015, 12:57

Melly, "има разпоредба в ЗА", "ЗА" ще рече Закон за Администрацията ли?
Best regards,

Hristo Nikolov
hr_justice
Младши потребител

Мнениеот Melly » 07 Авг 2015, 13:59

hr_justice написа:Melly, "има разпоредба в ЗА", "ЗА" ще рече Закон за Администрацията ли?

Доколкото се сещам, тук обсъждахме поставения проблем и как да бъдат защитени нарушените ви права.
Съответно правилно сте схванал "драги" - пътят за извървяване е съдебен, което личи от думите ви:
hr_justice написа:.....Къде мога да проверя дали имам право на служебен адвокат? Дали отговарям на изискванията за такъв?

П.П. "ЗА" :arrow: Закон за адвокатурата :idea:
УСПЕХ!
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот hr_justice » 07 Авг 2015, 14:12

Да така е. Нека всеки се занимава с това за което е учил.
Благодаря!
Best regards,

Hristo Nikolov
hr_justice
Младши потребител

Назад към Трудово право